My Twitter Feed

11 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Άδικη η αύξηση 22% του νερού” -

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, 2022

Σε έξαρση η πανδημία στο νομό μας -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΚΚ: Συνέλευση για απολογισμό -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

Η παράδοση–παραλαβή σε ΥΠΑΑΤ -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

Top πάντα τα κρασιά του ν. Κιλκίς -

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022

Να απαντήσουν για φ/β σταθμούς -

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, 2022

“Θα υποστηρίξω τους αγρότες” -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

ΠΕΔΚΜ: Καταδίκη βίας και απειλών -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Η “Μορρυλίων Πόλις” στο 2ο Δημοτικό

Στις 25 Ιανουαρίου 2022 μεταφέρθηκε στους χώρους τού πάντα φιλόξενου 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς «Κώστας Λαχάς» η περιοδεύουσα έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς «Μορρυλίων Πόλις», η οποία φιλοξενούνταν μέχρι πρότινος στο αίθριο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Η έκθεση περιλαμβάνει επτά πίνακες με φωτογραφικό υλικό και στις δύο όψεις τους για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, δασκάλων και μαθητών.

Στην μία πλευρά παρουσιάζονται –βάσει πρωτότυπων επιγραφικών τεκμηρίων από την περιοχή της κοινότητας των Άνω Αποστόλων του Δήμου Κιλκίς, καθώς και ανασκαφικών δεδομένων– στοιχεία για την στρατηγική θέση τής αρχαίας Μορρύλου, την οικονομία της, την πολεοδομική της οργάνωση, τις πολιτειακές αρχές και τους πολίτες της.

Η άλλη πλευρά είναι αφιερωμένη στο επιφανές Ασκληπιείο-θεραπευτήριο της αρχαίας πόλης, αλλά και γενικότερα στον Ασκληπιό και την λατρεία του στην αρχαιότητα.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα διάδρασης και συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με την κοινωνία. Ειδικότερα, συνδέεται με την ενότητα «Το Μουσείο πάει στο Σχολείο», καλλιεργώντας την αμφίδρομη σχέση Μουσείου και πολιτών.

Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση φιλοξενείται αρχικά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, σε αγαστή συνεργασία της ΕΦΑ Κιλκίς με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου υπό την Διεύθυνση του κ. Κ. Ταλαμπίρη. Φιλοδοξούμε η έκθεση να πλαισιωθεί από σειρά εκδηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο: ομιλίες και διαδραστικές μέθοδοι διδασκαλίας για ποικίλα θέματα, διαδικτυακή επικοινωνία με άλλες σχολικές μονάδες καθώς και προβολή της μικρού μήκους ταινίας (10΄) “Η Πόλις των Μορρυλίων”.

Η ταινία, παραγωγής της ΕΦΑ Κιλκίς απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Κοινού σε Διεθνή Διαγωνισμό.

Στόχος μας είναι η φιλοξενία της έκθεσης, εντός και εκτός νομού, σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες και άλλους χώρους, όπως νοσοκομεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους κ.ά.

Με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότεροι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη σημαντική αυτή αρχαία πόλη και το Ασκληπιείο της, αλλά και να μυηθούν στην αρχαιολογία και στις πληροφορίες, που αντλούμε από αυτήν για το παρελθόν.

Όσοι επιθυμούν να φιλοξενήσουν την έκθεση στους χώρους τους, μπορούν να απευθυνθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: τηλ.: 23410 22005, 23410 76661, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: efakil@culture.gr.

Σχολιάστε