My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Η μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα

krougman-001Του Πολ Κρούγκμαν.


O Tσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στο δημοψήφισμα και ενίσχυσαν τη θέση τους μπροστά σ’ αυτά που έρχονται.

Δεν είναι οι μόνοι νικητές: Θα έλεγα ότι η Ευρώπη και η ευρωπαική ιδέα επίσης πέτυχαν μια μεγάλη νίκη – τουλάχιστον υπό την έννοια ότι γλύτωσαν τη σφαίρα.

Γνωρίζω ότι δεν έχουν την ίδια άποψη οι περισσότεροι. Αλλά δείτε το από αυτή τη σκοπιά: Μόλις γίναμε μάρτυρες της αντίστασης της Ελλάδας σε μια εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας κατά του λαού με στόχο να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών αλλά και να απαλλαχθεί από την κυβέρνησή του.

Η εκστρατεία αυτή ήταν μια στιγμή ντροπής για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία κι εάν πετύχαινε θα δημιουργούσε ένα πραγματικά κακό προηγούμενο.

Αλλά δεν συνέβη. Δεν χρειάζεται να αγαπάει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πιστεύει ότι ξέρει τι κάνει – δεν είναι ξεκάθαρο ότι ξέρει, αν και η τρόικα είναι ακόμα χειρότερη – για να πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μόλις σώθηκαν από τα χειρότερα ένστικτα τους.

Αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να πειθαρχήσει υπό το κλίμα τρομοκρατίας, η Ευρώπη θα είχε αμαρτήσει με τρόπο που θα αμαύρωνε τη φήμη της για πολλές γενιές. Αντίθετα, συνέβη κάτι που θα μπορούσαμε τελικά να θεωρήσουμε κι ως παραλογισμό.

Και αν τελικά η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ; Υπάρχει πραγματικά ένα πολύ καλό επιχείρημα για Grexit τώρα – και σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατία έχει μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε νομισματική διευθέτηση.

Πηγή: tvxs.gr

Σχολιάστε