My Twitter Feed

20 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η ΛΑ.ΣΥ. για τους Ρομά Αξιούπολης -

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2022

Επίσκεψη-αστραπή για το ΑΕΙ -

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2022

Διαβούλευση για εμπορικό κέντρο -

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2022

100άδες τα κρούσματα στα σχολεία -

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, 2022

Δ. Κιλκίς: 90 θέσεις οκταμηνιτών -

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, 2022

Γεωργαντάς: Τα είπε με αγρότες Σερρών -

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, 2022

Μεγάλη μείωση του πληθυσμού μας -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Προσλήψεις σε Εφορ. Αρχαιοτήτων -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Η ΛΑ.ΣΥ. για τους Ρομά Αξιούπολης

Οι επιλογές της διοίκησης του Δήμου Παιονίας ουσιαστικά συντηρούν τον κοινωνικό αποκλεισμό του πληθυσμού των Ρομά στην Αξιούπολη”, τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Στην ταξική κοινωνία που ζούμε, υπάρχουν κοινωνικές αδικίες και κοινωνικοί αποκλεισμοί με βάση το θρήσκευμα, τη φυλή κ.ά., με αποτέλεσμα και οι Ρομά να δέχονται και αυτοί τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα σύστημα που δεν ποδοπατά μόνον αυτούς, αλλά συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού.

Παρά τα ευχολόγια Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για τους Ρομά, τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που κατασπαταλήθηκαν χωρίς αποτελέσματα για την κοινωνική ένταξή τους, μέσα σε ένα σύστημα που όχι απλά παράγει, αλλά ζει από τις ανισοτιμίες και την εκμετάλλευση, είναι επόμενο ευαίσθητες ομάδες, όπως οι Ρομά, να γίνονται θύματα ακόμα μεγαλύτερων διακρίσεων, αποκλεισμών, γκετοποίησης .

Στη ΒΙ.ΠΑ Αξιούπολης διαβιούν σήμερα 15 οικογένειες, που αριθμούν 120 μέλη, με τα 70 να είναι παιδιά κάτω των 16 ετών. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίσαμε την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του πληθυσμού των Ρομά που ζουν σe συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως ακραία στερητικές σύμφωνα με την εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δ. Παιονίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος ο Δήµος δύναται να αναπτύξει οργανωμένο χώρο μετεγκατάστασης, είτε σε νέα προτεινόμενη κατάλληλη έκταση ή εντός του υφιστάμενου καταυλισµού εφόσον τηρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Προφανώς, στον υφιστάμενο καταυλισμό οι προδιαγραφές δεν ικανοποιούνται. Πρέπει επομένως να εξευρεθεί νέος χώρος κατάλληλος που να πληροί σωρευτικά κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Η εισήγηση του υπηρεσιακού παράγοντα προς το δημοτικό συμβούλιο δεν συμπεριελάμβανε πρόταση νέας θέσης μετεγκατάστασης. Η δημοτική αρχή θέλοντας να δείξει την πολιτική της βούληση και να μπαλώσει ουσιαστικά το πρόβλημα με χρήση μεταχειρισμένων “container”, πρότεινε μία θέση η οποία βρίσκεται πλησίον της υφιστάμενης, νοτιανατολικά της υπάρχουσας και για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή διασφάλιση ότι πληροί στοιχειωδώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις διαβίωσης.

Επιπλέον, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες που απαιτούνται στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας-υγιεινής και κοινωνικής στήριξης με τελικό στόχο την κοινωνική ένταξη της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των Ρομά.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη η οποία δεν δημιουργεί προϋποθέσεις επίλυσης αυτού του σοβαρού κοινωνικού ζητήματος. Ουσιαστικά συντηρεί και αναπαράγει τις συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και γκετοποίησης των Ρομά. Με την προχειρότητα που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα η δημοτική αρχή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στόχος της είναι η δημιουργία εντυπώσεων, το “μπάλωμα“ και όχι η ριζική επίλυση υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων.

Τελικά, ενώ αναγνωρίσαμε την αναγκαιότητα υλοποίησης των απαιτούμενων ενεργειών της διαδικασίας προσωρινής μετεγκατάστασης της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας πληθυσμού, που υφίσταται πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό, είμασταν υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε παρών λόγω των παραπάνω επιφυλάξεων που εκφράσαμε.

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει και καλεί και τους ίδιους τους Ρομά να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά δικαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των Ρομά, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά και να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός. Επίσης, ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών όπου κατοικούν και δημιουργία οδικού δικτύου και υποδομών σε αυτές τις περιοχές, με παροχή ηλεκτροδότησης και νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και οικοδόμησης κατοικιών.

Μόνο έτσι δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις κοινωνικής ένταξης τους αν θέλουν κάποιοι θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται “πολιτισμένοι” και “δημοκράτες”.”

Σχολιάστε