My Twitter Feed

21 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Nέα διοίκηση στους αρχιτέκτονες -

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, 2021

Καμπάνια ενάντια στην ακρίβεια -

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, 2021

Συνεχίστηκε η καθοδική πορεία -

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, 2021

Έπεσε παγετός στα Κρούσια -

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, 2021

“Υπάρχουν μελέτες για αρδευτικά;” -

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, 2021

Ιδού τι έγινε και τι όχι στο ΓΝΚ -

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου, 2021

Σταθερά στο “βαθύ κόκκινο”! -

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Παιονία: Τεστ σε μόνιμη βάση -

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2021

Η ΛΑΣΥ Παιονίας για προϋπολογισμό

Σε ανακοίνωσή της για τον προυπολογισμό του Δήμου Παιονίας, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει τα εξής:

“Ο προϋπολογισμός του Δήμου Παιονίας για το 2022 αποτύπωσε τις πολιτικές επιλογές, τις προτεραιότητες που ιεραρχεί η δημοτική αρχή. Αποτύπωσε επίσης τη λειτουργία ενός αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις, σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς. Ο Δήμος Παιονίας αποδεικνύει ότι ταυτίζεται με αυτές τις κυβερνητικές επιδιώξεις, όπως αυτές καθορίζονται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2022-2025 που επιδιώκει την εξοικονόμηση πόρων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και την ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο προϋπολογισμός του 2022 δεν λαμβάνει υπ’ όψιν μια σειρά από κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη και δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητά της πλειοψηφίας του λαού της Παιονίας. Η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή και πολλοί συμπολίτες μας ζουν στα όρια της φτώχειας αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου. Ο πρόσφατος απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης στις δομές πρόνοιας αποτύπωσε παραστατικά αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Την ίδια στιγμή, οι μικροεπαγγελματίες στενάζουν από την αναδουλειά και τη φορομπηξία, διανύοντας το νέο κύμα της πανδημίας ενώ το κύμα ακρίβειας απειλεί τους φτωχούς αγρότες και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Θα πει εύλογα κάποιος. Ο Δήμος φταίει για αυτά; Μπορεί ο Δήμος να αλλάξει αυτή την κατάσταση; Σαφέστατα όχι. Όμως, ο Δήμος Παιονίας έχει τη δυνατότητα να δώσει μια ανάσα σε αυτόν τον κόσμο με μεγάλη μείωση του οικιακού συντελεστή στα τέλη, μεγάλη μείωση στους μικρούς επαγγελματίες, απαλλαγή από τέλη και φόρους όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και πριν βιαστούν να μας κατηγορήσουν ότι μιλάμε εκ του ασφαλούς, τους παραπέμπουμε εκεί που η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι δημοτική Αρχή, στον τρίτο Δήμο της χώρας, όπου υλοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα.

Καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό, όχι με όρους κακής διαχείρισης, αλλά γιατί αποτυπώνει βασικά γνωρίσματα της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής όπως:

— Την διαρκή υποχρηματοδότηση. Η κρατική χρηματοδότηση παραμένει στάσιμη τα τελευταία χρόνια ενώ τα ιδία έσοδα του Δήμου εκτοξεύτηκαν από τα 2.172.500 €, με βάση τον προϋπολογισμό του 2019, στα 2.736.346 €, με βάση τον προϋπολογισμό του 2022, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 26%. Τα ιδία έσοδα του Δήμου ύψους 3.510.000 € αυξήθηκαν από το 60% στο 70% της κρατικής χρηματοδότησης για λειτουργικές ανάγκες ύψους 5.002.271,36 € και την ίδια στιγμή η διοίκηση αποφάσισε με προκλητικό τρόπο να μειώσει τα δημοτικά τέλη για βιομήχανους της περιοχής.

Παράλληλα, τα έσοδα ενοικίων κεραιών κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται σε μόλις 16.500 € ενώ τα έσοδα από τέλη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 10.000 €, τη στιγμή που οι ΑΠΕ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην περιοχή, επηρεάζοντας το περιβάλλον και την τοπική αγροτική οικονομία της περιοχής. Τα παραπάνω νούμερα, εκτός από τα ερωτηματικά που προκαλούν, δείχνουν και την πολιτική λογική της δημοτικής Αρχής.

— Την υποστελέχωση σε προσωπικό. Ο Δήμος Παιονίας κυριολεκτικά φυλλοροεί από προσωπικό. Η διοίκηση του Δήμου προχωρά στη γενικευμένη μερική ή ορισμένου χρόνου απασχόληση και την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, με τη γενίκευση των εργολαβιών. Εργασίες σε τομείς όπως το πράσινο, τη συντήρηση νεκροταφείων, την οδοποιία δίνονται σε εργολάβους γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να τις υλοποιήσει με δικό του προσωπικό σε σύντομο χρόνο και πολύ πιο οικονομικά. Το ίδιο συμβαίνει με τις συντηρήσεις των κτιριακών υποδομών και των οχημάτων του Δήμου. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται θα μπορούσαν να διατεθούν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τουλάχιστον στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και με αυτό τον τρόπο να μειωθούν τα έξοδα και ο χρόνος που απαιτείται για τις εργασίες αυτές ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζονταν με ουσιαστικό τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας της περιοχής. Η διοίκηση επιλέγει συνειδητά να μην πράττει κάτι τέτοιο.

— Την ανταποδοτικότητα και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που είναι βασικό στοιχείο της σημερινής λειτουργίας του Δήμου. Τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές λειτουργίες των Δήμων, μεταβιβάζονται στους Δήμους νέες αρμοδιότητες τις οποίες θα πληρώσουν οι ξανά οι δημότες. Ο Δήμαρχος Παιονίας συμφωνεί με τις κατευθύνσεις της ΚΕΔΕ ώστε οι Δήμοι να αναλάβουν και άλλες λειτουργίες όπως είναι η εκπαίδευση και η πρωτοβάθμια υγεία και μάλιστα έχει πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Η λογική της ανταποδοτικότητας διέπει και το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων. Στην πεινιχρή ΣΑΤΑ, περίπου 500.000 €, προστείθενται κάποια έργα ύψους περίπου 2.000.000€ τα οποία όμως δεν προγραμματίζονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά με γνώμονα το αν αποφέρουν έσοδα στο κράτος, τους Δήμους και κέρδη για τους επιχειρηματίες. Για αυτό βλέπουμε να υλοποιούνται έργα στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ και να βελτιωθούν τα οικονομικά της επιχείρησης και όχι των δημοτών, οι οποίοι θα συνεχίζουν να μένουν απροστάτευτοι έναντι σεισμών, πυρκαγιών και πλημμυρών αφού τα έργα στους τομείς αυτούς ούτε έσοδα στο κράτος αποφέρουν, ούτε κέρδη για τους επιχειρηματίες. Άλλα έργα στους τομείς αθλητισμού και πολιτισμού και πρόνοιας υλοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ το πρόβλημα της σχολικής στέγης, ιδιαίτερα στο Πολύκαστρο, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με παιδιά του δημοτικού και του Γυμνασίου να στοιβάζονται σε τάξεις άνω των 20 ατόμων.

Από όλα τα παραπάνω αναδεικνύεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του προϋπολογισμού του Δήμου Παιονίας για το 2022.

Την ίδια στιγμή καταθέτουμε στους εργαζόμενους, στο λαό της περιοχής, ένα σχέδιο αντεπίθεσης, για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, οι δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη τους αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα άλλο ελπιδοφόρο μέλλον.

Μόνο έτσι και εδώ στην Παιονία θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε:

  1. — Αύξηση της χρηματοδότησης και του Δήμου μας η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, την κατάργηση των δαπανών που υπηρετούν το ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων προς την Τοπική Διοίκηση.
  2. — Τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες αυτό μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.
  3. — Έργα και υποδομές που τώρα είτε δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την Ε.Ε και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ, είτε «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα του Προϋπολογισμού του Δήμου, που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.
  4. — Αντιπλημμυρικά έργα στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο, αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση όλων των δημοτικών κτιρίων, επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας, ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας.
  5. — Ουσιαστικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, έργα αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.
  6. — Κατασκευή νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών για να μην μένει κανένα παιδί εκτός προσχολικής αγωγής.
  7. — Κατασκευή και λειτουργία νέων σχολείων για να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα και να μπορούν όλα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας.
  8. — Έργα συντήρησης και ανάπτυξης του οδικού δικτύου ευθύνης του Δήμου και της αγροτικής οδοποιίας.
  9. — Λειτουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας που δεν θα αποκλείει και δεν θα απομονώνει κανέναν δημότη.
  10. — Έργα αξιοποίησης των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων αλλά και διεκδίκηση δημόσιων εκτάσεων για κοινωφελείς σκοπούς
  11. — Αθλητικά έργα ενίσχυσης των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών και διεκδίκηση και νέων γηπέδων και γυμναστηρίων, με παράλληλη ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ.
  12. — Ενίσχυση όλων των πολιτιστικών υποδομών , των δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και των λοιπών δομών πρόνοιας σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
  13. — Διεκδίκηση ουσιαστικής ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον τόπο, σταματά εκεί που αμφισβητείται η κυβερνητική πολιτική, εκεί που αμφισβητούνται τα κυρίαρχα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής. Με αυτούς επιλέγουν να διατηρούν “άριστες σχέσεις” και γυρίζουν την πλάτη στους ανθρώπους του μόχθου, σε αυτούς που πραγματικά πονάνε αυτό τον τόπο και τον υπηρετούν, σε αυτούς που βιώνουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η πολιτική. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και τους καλούμε να οργανώσουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.”

Σχολιάστε