My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η ευθύνη των…

EfSyn_Profile

…πολιτικών δυνάμεων.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Κύριο άρθρο της 25/12/2012

————————————————————————————————————————————————————————————————–Τη γνωστή παθογένεια της ελληνικής πολιτικής ζωής περιγράφει το γερμανικό περιοδικό «Στερν» σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων», τη διαπλοκή δηλαδή επιχειρηματιών – πολιτικών – media.

Επισημάνσεις, χωρίς καμία πολιτική λύση, το αντίθετο μάλιστα, η κατάληξη του ρεπορτάζ είναι απογοητευτική, αφού ουδείς εκ των Ελλήνων εκατομμυριούχων φαίνεται διατεθειμένος να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη του στον χειμαζόμενο λαό.

Η εποχή των μεγάλων του έθνους ευεργετών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι σύγχρονοι «κροίσοι» ενδιαφέρονται μόνο για τη διαφύλαξη και τη μεγιστοποίηση της περιουσίας τους.

Αποτυπώνεται καθαρά αυτό στην κυνική απάντηση του Φώτη Μπόμπολα σε ερώτηση του περιοδικού πώς θα του φαινόταν μια επιβολή φόρου για τους πλούσιους: «Αφελής ιδέα. Το μεγάλο κεφάλαιο πάντα θα βρίσκει δρόμους, τρόπους για να αποφύγει τη φορολόγηση. Αυτό είναι το τίμημα του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας». Στυγνός ορθολογισμός, που, όμως, περικλείει τόση βία και αδιαφορία για τους εργαζόμενους, που πληρώνουν φόρους θέλουν-δεν θέλουν.

Εχουν ενδιαφέρον εντούτοις τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Ενώ γίνεται παραδεκτό ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, ο πλούτος της είναι άνισα κατανεμημένος, αφού το 80% της ιδιωτικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια 2.000 οικογενειών. Επίσης: μια χούφτα οικογενειών είναι παντοδύναμη, προφανώς οι «νταβατζήδες» για τους οποίους ο Κ. Καραμανλής είχε πει ότι θα τους «αλώσει».

Οπως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά σε απόρρητο έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα: «Μια μικρή ομάδα από μεγιστάνες επιχειρηματίες, τους οποίους συνδέουν συγγένειες, γάμοι, ακόμη και μοιχείες με τους πολιτικούς. Οι σχέσεις αυτές είναι τόσο περίπλοκες όσο και οι σχέσεις των θεών της ελληνικής μυθολογίας».

Ευρηματικοί, αν μη τι άλλο, οι συντάκτες. Γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική πολιτική σκηνή είναι χαρτογραφημένη και ακτινογραφημένη. Ολοι γνωρίζουν τι συμβαίνει, ουδείς, όμως, τολμά να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Εως πότε οι κυβερνήσεις θα επικαλούνται το πολιτικό -τάχα- κόστος; Εως πότε το ελληνικό Κοινοβούλιο θα απαλλάσσει από τους φόρους τους εφοπλιστές επειδή αυτοί απειλούν να αλλάξουν σημαία στα πλοία τους;

Εως πότε, τέλος, οι ευάριθμοι ολιγάρχες θα αντιστέκονται σε οποιαδήποτε υγιή μεταρρύθμιση; Οι ερωτήσεις δεν είναι ρητορικές. Καλούνται οι πολιτικές δυνάμεις να απαιτήσουν ευθαρσώς, να πάρουν θέση και να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους τους για το τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία της χώρας. Είναι μέγιστη ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, κυρίως, όσων βρίσκονται κοντά στην εξουσία…

Σχολιάστε