My Twitter Feed

27 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Aντικατάσταση δικτύων ύδρευσης -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτα αστυνομία, μετά σχολεία -

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Διόδια: Κατατέθηκαν ασφαλιστικά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αύξηση κρουσμάτων – 5 σε Κιλκίς -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Η εναλλακτική διακυβέρνηση

tremopoulos-350x217Του Μιχάλη Τρεμόπουλου


Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι κάτι «που πάει με όλα». Πέρα από κόμμα, αποτελούν έναν κινηματικό φορέα στη δομή και την ουσία του. Συνεπώς, όσοι προσπαθούν να μας ταυτίσουν με λογικές των παραδοσιακών κομμάτων και να μας… συγχωνεύσουν στη λογική του καταστροφικού για τη χώρα διπολισμού, απλώς κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις.

Το ερώτημα που μας θέτουν συχνά είναι το «με ποιον θα συνεργαστείτε». Απαντήσεις υπάρχουν, όμως ο ρόλος μας είναι κυρίως άλλος: να δείξουμε δρόμους για ταυτόχρονες απαντήσεις στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα συλλογικά αγαθά και τον ρόλο τους στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και να ανανεώσουμε ριζικά το πολιτικό σκηνικό, να οικοδομήσουμε επιμέρους θεματικές πλειοψηφίες στην κοινωνία, να βάλουμε τα υπαρκτά διλήμματα στο πραγματικό τους πλαίσιο, εξηγώντας ότι δεν είναι ίδια ούτε όλα τα «όχι» ούτε όλα τα «ναι».

Στο πνεύμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αποφεύγουν τον διάλογο, τον επιδιώκουν. Είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με την κοινωνία, με τα κινήματα που μας στηρίζουν και πολλά από αυτά στηρίζονται από την ίδρυσή τους σε μέλη μας, ενεργούς πολίτες, με θέσεις, με ιδέες, με στόχους και ιδανικά.

Η θέση μας είναι σαφής απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στην απαξίωση των ανθρώπων του μόχθου και στο ξεπούλημα των συλλογικών αγαθών, δηλαδή όλο το πλαίσιο που εφαρμόζεται εντατικά τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια των μνημονίων. Εγκαίρως μιλήσαμε για την ανάγκη αλλαγών και ανατροπών, για πράσινες λύσεις στην πολύπλευρη κρίση, για το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων και του δικομματισμού.

Τοποθετούμαστε από θέση αρχής υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, με την προϋπόθεση όμως να μπορούν να δώσουν όντως λύσεις και μάλιστα βασισμένες σε κοινές αξίες, πολιτικές προτάσεις και ξεκάθαρες δημοκρατικές αρχές. Σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, δηλαδή, που δεν θα αποτελεί κουρελόχαρτο, αλλά πραγματικό συμβόλαιο συνεργασίας. Αυτές οι συνεργασίες πρέπει να πορευτούν με όχημα ένα σαφές σχέδιο διακυβέρνησης, που θα προωθήσει βαθιές αλλαγές για την επίτευξη της κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας. Δεν αποτελεί βάση συνεργασίας ο κυβερνητισμός, δηλαδή η νομή της εξουσίας, οι καρέκλες κτλ. Οπως είναι γνωστό, μας δόθηκε και στο παρελθόν η ευκαιρία να περάσουμε το κατώφλι της εξουσίας, αν δίναμε λευκή επιταγή με αντάλλαγμα ένα υφυπουργείο χωρίς προγραμματική συμφωνία. Το αρνηθήκαμε γιατί για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Ομως δεν τη φοβόμαστε την εξουσία. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο και θέλουμε τώρα!

Η πρότασή μας είναι λοιπόν ξεκάθαρη προς όσους θέλουν συνεργασία μαζί μας: μια εναλλακτική διακυβέρνηση οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής βιωσιμότητας της χώρας, με στόχο την ευημερία των πολλών. Σαφώς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που αποδέχεται ως δεδομένες τις αδιέξοδες δεσμεύσεις του Μνημονίου. Ομως μέχρι στιγμής ούτε ο άλλος πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει ένα φερέγγυο και πειστικό εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου ή αξιόπιστη στρατηγική για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιπλέον με τη στρατηγική του να ενσωματώνει όλες τις αυτόνομες φωνές, θα φέρει σε ρόλο ρυθμιστή άλλες δυνάμεις που βρίσκονται σε προγραμματική απόσταση και, σε περίπτωση ανάδειξής του σε πρώτο κόμμα, είναι πιθανό να έχουμε και Μνημόνιο και Αριστερά στην κυβέρνηση.

Προφανώς και η Αριστερά, ως κορμός ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, φαντάζει ως ρεαλιστικότερη λύση συνεργασίας μας μετεκλογικά. Ομως προγραμματική συμμαχία μαζί της μπορεί να είναι εφικτή μόνον εφόσον ανοίξει τα χαρτιά της στην κοινωνία, παρουσιάζοντας ένα σοβαρό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και ένα πρόγραμμα συγκρότησης νέων, πλειοψηφικών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών που θα μπορεί να είναι βάση διαλόγου για τη συνδιαμόρφωση ενός εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναβαθμίζουν την αυτόνομη πολιτική παρουσία τους με στόχο να είναι ενισχυμένοι στην επόμενη Βουλή, ώστε να είναι σε θέση να συζητήσουν το πλαίσιο μιας πιθανής κυβερνητικής συνεργασίας ή ανοχής. Η προσπάθεια των παρωχημένων πολιτικών θα είναι εκ νέου η προεκλογική πόλωση για την ενίσχυση του δικομματισμού. Πλέον όμως λογικές «άσπρου–μαύρου» είναι καταστροφικές για τη χώρα και τους πολίτες, δεν αντέχει να τις ξαναπληρώσει η κοινωνία και δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση.

Στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου εκτιμούμε ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν όπως κάνουν τόσα χρόνια και θα αναδείξουν τη δυναμική που έχουν οι ιδέες μας στην κοινωνία. Θα εκτιμήσουν το ότι είμαστε σταθερά δίπλα τους, με δημιουργικές προτάσεις και αγώνες για την ποιότητα της ζωής, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στη διαχείριση των «κοινών» και θα προτιμήσουν την καθαρότητα των πράσινων ιδεών αντί των απλουστευτικών διλημμάτων. Ομως η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Ας καταθέσουν όλοι τι μπορούν να κάνουν για αυτήν, ώστε μετεκλογικά να μπορέσουμε να στήσουμε μια εναλλακτική κυβερνητική λύση, μια συμμαχία για την Ελλάδα της δημοκρατίας και της βιώσιμης ευημερίας για όλους.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε