My Twitter Feed

13 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

Η Ελλάδα δικαιούται τις…

taxmazidis-omiros…πολεμικές αποζημιώσεις.

Του Όμηρου Ταχμαζίδη*


Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς τη χώρα μας δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως και οι γερμανικές κυβερνήσεις παραβιάζουν διεθνείς συμφωνίες, όταν αρνούνται να πράξουν τα αυτονόητα. Ωστόσο, ως παρήγορο θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι η ελληνική θέση έχει τη συναίνεση μεγάλου τμήματος του γερμανικού λαού και ακόμη περισσότερο ότι υπάρχουν οργανώσεις εντός της Γερμανίας που εργάζονται στην κατεύθυνση απόδοσης δικαιοσύνης.

Τα εγκλήματα και οι καταστροφές που διέπραξαν οι χιτλερικοί στην Ελλάδα, η πείνα και ο θάνατος χιλιάδων και χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων, δεν μπορεί να αγνοούνται από τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και υπεκφυγές. Οι αποζημιώσεις δεν εδόθησαν και το ζήτημα παραμένει ανοικτό. Και είναι απορίας άξιον πως το παλαιοκομματικό κατεστημένο, υποταγμένο σε μια νοοτροπία γραικυλισμού, απέφευγε να θέσει, εδώ και χρόνια, την γερμανική ηγεσία προ των ευθυνών της.

Η σημερινή Γερμανία ως νόμιμος διάδοχος του χιτλερικού καθεστώτος, οφείλει εκτός από τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα χρήματα του κατοχικού δανείου. Επ΄ αυτού δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία υποχώρηση και από καμία κυβέρνηση της χώρας. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι ήταν μέγα πολιτικό σφάλμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν πέρυσι στην κοινή συνέντευξη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, περιόρισε το πρόβλημα μόνο στην ηθική του διάσταση.

Όχι! Υπάρχει και η οικονομική διάσταση του προβλήματος. Η Γερμανία «οφείλει» και πρέπει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από διεθνείς συμβάσεις.

Επιπλέον, οι αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο αποτελούν ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό όπλο απέναντι στην ακαμψία του Βερολίνου και θα πρέπει να επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο: όχι σαν διπλωματική σκοπιμότητα, αλλά σα πάγιο εθνικό αίτημα. Και εδώ είναι υποχρεωμένα όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρα θέση. Δεν μπορεί να υπάρξουν «ναι-μεν-αλλά» που θα ακυρώνουν στην πράξη τα δικαιώματα της χώρας.

Άλλο η ευρωπαϊκή ενοποίηση και άλλο τα εγκλήματα του παρελθόντος. Στην Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλοί που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να εκκαθαρίσει η γερμανική κοινωνία κάθε σύνδεση με το χιτλερικό καθεστώς και αυτό γνωρίζουν ότι περνάει μέσα και από τη δικαίωση των θυμάτων του χιτλερισμού στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα για την ελευθερία της Ευρώπης. Ήταν νικητής του πολέμου, απαιτεί μια συνθήκη ειρήνης και δικαιούται τα νόμιμα που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα πρέπει κατά την επίσκεψή του στην γερμανική πρωτεύουσα να θέσει μετ΄ επιτάσεως το αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα του Σιδηροκάστρου Σερρών «Ψίθυροι της Σιντικής» (Ιανουάριος 2016)

*Μέλος του Ε.Γ. της «Σοσιαλιστική Προοπτικής»

Σχολιάστε