My Twitter Feed

22 Απριλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νερό από Μπέλλες στις Μουριές -

Παρασκευή, 22 Απριλίου, 2022

Υποψήφιοι για τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ -

Πέμπτη, 21 Απριλίου, 2022

Ξεκινά υπογειοποίηση σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2022

Τα απίστευτα ενός αγώνα θρίλερ! -

Τρίτη, 19 Απριλίου, 2022

Τρεις ποιητές μας σε ανθολογία -

Τρίτη, 19 Απριλίου, 2022

Αρχή εργασιών Φ.Α. στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Απριλίου, 2022

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση -

Κυριακή, 17 Απριλίου, 2022

Επισφαλής βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ -

Παρασκευή, 15 Απριλίου, 2022

Η εκδήλωση του ΚΚΕ για τον πόλεμο

Πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση της Τ.Ο. Κιλκίς του ΚΚΕ για τις εξελίξεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Ειρήνη Χατζή μέλος της Ε.Π. Κ.Μακεδονίας και γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

H κεντρική ομιλία έγινε από την Θεανώ Καπέτη, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. και γραμματέας της Επ. Περιοχής της Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η Θεανώ Καπέτη αναφέρθηκε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία που μαίνεται, πως έχουν διαψευστεί σήμερα όσοι υπόσχονταν έναν κόσμο ειρήνης και ασφάλειας, μετά τους πανηγυρισμούς για την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Αποδείχτηκε περίτρανα και με αυτή την επέμβαση, πως ο περίφημος κόσμος της “δημοκρατίας” και της “ελευθερίας” είναι στην πραγματικότητα ο κόσμος της βαρβαρότητας, της βαθύτερης εκμετάλλευσης, του πολέμου, της προσφυγιάς, των οικονομικών κρίσεων, των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της πανδημίας ή των στρατιωτικών επεμβάσεων, είναι ο καπιταλισμός. Πως μέσα σε αυτόν τον κόσμο ανήκουν οι κάθε λογής Μπάιντεν, Σολτς, Πούτιν, και Ζελένσκι και τόσοι άλλοι «αυταρχικοί» και «δημοκράτες», όλοι τους υπερασπιστές της ελευθερίας των λίγων να ορίζουν την τύχη των πολλών, όλοι τους διαφορετικές όψεις της δικτατορίας του κεφαλαίου.

Αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ως έναν ακόμα κρίκο στην αιματηρή αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών, που δυνάμωσαν ιδιαίτερα μετά το 1991. Τέτοιο παράδειγμα ήταν και η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999 με τη σφραγίδα της ΕΕ. Θύμισε πως στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιήθηκαν προσχήματα, που αξιοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τα ίδια προσχήματα χρησιμοποιεί η Ρωσία για τη δική της στρατιωτική επέμβαση, η «προστασία από εθνοκάθαρση» και το «δικαίωμα αυτοδιάθεσης».

Θύμισε τη σειρά επεμβάσεων που ακολούθησαν, στην Μέση Ανατολή και Β. Αφρική, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη αλλά και στο Αφγανιστάν, τη συνεχιζόμενη Ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη. Πως ουσιαστικά πίσω από αυτές τις εμπεμβάσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοί τους, που έσυραν λαούς σε εμφύλιους πολέμους, πυροδότησαν εθνικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, επενέβησαν στρατιωτικά, εγκαθίδρυσαν στρατούς κατοχής πάντα στο όνομα της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας», οδήγησαν ολόκληρες χώρες στο χάος, έθρεψαν και ενίσχυσαν αντιδραστικές δυνάμεις τζιχαντιστές και άλλους.

Αναφέρθηκε επίσης στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο από το 1974, που πραγματοποιήθηκε με τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το συνεχιζόμενο αυτό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού και τα διάφορα ΝΑΤΟικής κοπής σχέδια, που όλα αυτά τα χρόνια «σπρώχνουν» προς τη διχοτόμηση.

Για την επέμβαση στην Ουκρανία θύμισε το γεγονός ότι οι δυο λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως και οι άλλοι λαοί της περιοχής, για 70 χρόνια ζούσαν ειρηνικά και αδελφωμένα, αγωνίστηκαν μαζί, νίκησαν και εγκαθίδρυσαν τη δική τους εξουσία, πάλεψαν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αγωνίστηκαν για να αξιοποιήσουν με σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας τη γη, τα εργοστάσια, τον πλούτο του υπεδάφους τους, των υδάτων, αντιμετώπισαν το μίσος και τον πόλεμο των παλιών εκμεταλλευτών, που σαμπόταραν τα βήματα της σοβιετικής εξουσίας, προόδευσαν μαζί, στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό – φασισμό, το γερμανικό ιμπεριαλισμό.

Πως σήμερα στον πόλεμο στην Ουκρανία από τη μία βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας, που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κλπ), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.

Και από την άλλη βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.

Τόνισε δηλαδή το γεγονός ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου.

Επίσης τόνισε πως είναι ένας πόλεμος άδικος, δεν είναι πόλεμος που κηρύχτηκε από τους δυο λαούς, είναι πόλεμος ανάμεσα σε δυο καπιταλιστικά κράτη και τις ηγεσίες τους για τα συμφέροντα της καθεμιάς απέναντι στην άλλη, σε ποια συμμαχία θα ανήκει η μία ή η άλλη. Δεν είναι ο πόλεμος ανάμεσα σε έναν δικτάτορα και εγκληματία πολέμου απέναντι στον οπαδό της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά πόλεμος ανάμεσα στη δικτατορία της μιας αστικής τάξης απέναντι στην άλλη.

Τόνισε ακόμη, πως με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση. Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε ανάλογη κατάσταση. Τα πολεμικά διαγγέλματα των πολιτικών ηγεσιών της ΕΕ και των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, οι απειλές για πυρηνικά πλήγματα δεν πρέπει να θεωρηθούν μόνο ως φραστικές ακρότητες.

Στην ομιλία της επίσης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη από πλευράς του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεντρώσης ακόμα περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων (αυτή τη στιγμή 140.000 στρατός βρίσκεται στα σύνορα). Πως οι αποφάσεις για ενίσχυση, σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ των στρατιωτικών δαπανών, για χαλάρωση ακόμα και των αυστηρών δημοσιονομικών όρων των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών για αυτόν τον σκοπό, προφανώς δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, ότι φανερώνουν μια γενικότερη προετοιμασία, σηματοδοτούν ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο πιο βίαιης σύγκρουσης στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων ακριβώς γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντισμού, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Πως από τη μια έχουμε τους σχεδιασμούς για την περιβόητη πολιτική «απεξάρτησης» της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, προς όφελος αμερικάνικων, ευρωπαϊκών και άλλων μονοπωλίων. Από την άλλη αυτό το οικονομικό «σκέλος» συνοδεύεται από το στρατιωτικό, δηλαδή τη γιγάντωση των στρατιωτικών βάσεων του θανάτου, π.χ. στη Σούδα, την εμφάνιση και νέων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο κ.ά..

Τόνισε πως, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν δυσκολεύτηκε και πολύ για τους σχεδιασμούς αυτούς, μιας και για τα δύο παραπάνω σκέλη είχε «οργώσει» το έδαφος και είχε «ιδρώσει» για αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στις μέρες του αναβαθμίστηκαν κι άλλο οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και τον “διαβολικά καλό” κ. Τράμπ.

Μίλησε για τη στάση και δράση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή της επέμβασης πραγματοποίησε μεγάλες, μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ρωσίας προς αυτά των ΗΠΑ, των δυνάμεων δηλαδή που εμπλέκονται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις τόσο του κόμματος, όσο και μαζικών φορέων οι οποίες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και περιοχές και αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν αμερικανονατοϊκές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις και υποδομές, που αξιοποιούνται ή μπορεί να αξιοποιηθούν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στάθηκε στην υπερήφανη στάση του ΚΚΕ, την ημέρα της απουσίας του από την Βουλή στην ομιλία του Ζελένσκι, στάση που δεν νομιμοποιήσε αυτό το ξέπλυμα της αντιδραστικής του κυβέρνησης και των φασιστών που τη στηρίζουν. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου!

Τέλος κάλεσε στην ανάγκη σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς να οργανωθεί η πάλη, για να απεμπλακούμε εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές.

— Να σταματήσουν αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

— Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

— Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Ήδη είναι αρκετές οι επιστολές στρατευμένων που αρνούνται να βγουν να πολεμήσουν εκτός συνόρων και πρέπει να δυναμώσουν κι άλλο αυτές οι φωνές. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

Έκλεισε λέγοντας πως είναι πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε. Να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες παρεμπόδισης και αντίδρασης απέναντι στις πολεμικές μηχανές, όπως έγινε στον Πειραιά με το αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ, στον Έβρο με την εμπόδιση της αμαξοστοιχίας που κουβαλούσε τα ΝΑΤΟϊκά άρματα μάχης, με τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ που αρνήθηκαν να διευκολύνουν την λειτουργία και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την μέρα της απεργίας, με τους διαδηλωτές να σέρνονται σε δίκη επειδή αντιτάχθηκαν στην εκχώρηση ελληνικού εδάφους για το πέρασμα των ΝΑΤΟϊκών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων στο όνομα των δήθεν «συμμαχικών υποχρεώσεων». Έχουν καθήκον να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Κάλεσε να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας, και πως δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας κατά της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εισβολής κατά της συμμετοχής των παιδιών του λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Δίκαιος είναι ο αγώνας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, κατά της ξενικής κατοχής. Δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών.

Αυτός είναι ο δρόμος που φωτίζει την πραγματική προοπτική, για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια, αδερφοσύνη και τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, όπως έζησαν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας για δεκαετίες, όταν οι ίδιοι βρίσκονταν στο τιμόνι της εξουσίας, είχαν στα χέρια τους τον πλούτο που παρήγαγαν, οικοδομούσαν μια καινούργια σοσιαλιστική κοινωνία.

Σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να αγωνιστούν ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων, να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Δελτίο τύπου από ΚΚΕ

Σχολιάστε