My Twitter Feed

10 Νοεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Ειρήνη για τις παρακολουθήσεις -

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022

Η Δοϊράνη, οι πρόσφυγες, το σινεμά -

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022

ΠΑΣΟΚ: Στο επίκεντρο η Υγεία -

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022

Ξεκινά η 1η μονάδα κάνναβης -

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022

Συμμετοχή και των εμπόρων Κιλκίς -

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022

Καταγγελία-σοκ του Φιλοζωικού Κιλκίς -

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2022

“Αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΕΣΥ” -

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2022

“Υπουργείο εναντίον προσφύγων” -

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2022

Η Ειρήνη για τις παρακολουθήσεις

«Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης αλλά πρωτίστως είναι πολιτικό το ζήτημα. Ευελπιστούμε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, αλλά μέχρι στιγμής τα δείγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα» δήλωσε η Ειρήνη Αγαθοπούλου σε συνέντευξή της στην politic για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας.

Η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και α’ αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του, ανέφερε σχετικά με τις παρακολουθήσεις ότι «είναι φανερό πως και ο κ. Ντογιάκος και η κ. Βλάχου που εμπλέκονται στην υπόθεση μοιάζουν να καθοδηγούνται παίρνοντας εντολές από την πολιτική ηγεσία».

Αναλυτικά η συνέντευξή της:

Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε με μεγάλη ένταση το θέμα των υποκλοπών λόγω του ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento για το οποίο μένει να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Αν αποδειχθεί ότι το ρεπορτάζ έχει βάση, πώς σχολιάζετε εσείς τη στοχοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Σπίρτζης;

«Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης αλλά πρωτίστως είναι πολιτικό το ζήτημα. Ευελπιστούμε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, αλλά μέχρι στιγμής τα δείγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Αυτή η υπόθεση μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές που νομίζαμε ότι τις έχουμε αφήσει πίσω.

Αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι να αποκατασταθεί η τάξη το συντομότερο δυνατό, διότι δε μπορούμε να πάμε έτσι σε εκλογές. Σχετικά με την παρακολούθηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προφανές ότι μέσω αυτών ο στόχος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας».

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν είναι αισιόδοξα τα μηνύματα από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα η δικαιοσύνη; Ποιες είναι οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

«Είναι φανερό ότι και ο κ. Ντογιάκος και η κ. Βλάχου που εμπλέκονται στην υπόθεση μέχρι στιγμής μοιάζουν να καθοδηγούνται παίρνοντας εντολές από την πολιτική ηγεσία. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε τονίσει και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητούμε η δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα τη δουλειά της».

Πώς σχολιάζετε την απάντηση του κ. Οικονόμου μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Documento;

«Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, είναι ολοφάνερη η προσπάθεια που καταβάλλουν να το συγκαλύψουν. Οι δικαιολογίες που έχουν προτάξει τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και το περιβάλλον του Μαξίμου είναι γελοίες. Αυτό αποδεικνύεται και από διαρροές υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Δένδιας, μέσω διαφόρων κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε ότι είναι ανεπίτρεπτο και πρωτάκουστο πρωθυπουργός να παρακολουθεί τους υπουργούς του.

Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο ο κ. Δένδιας εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Θεωρώ ότι δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση να καλύψει τον πρωθυπουργό. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με εντελώς γελοία επιχειρήματα. Άνθρωποι σαν τον κ. Δένδια όμως έδειξαν εμφανώς τη δυσαρέσκειά τους. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να αντιδράσουν κι άλλοι άνθρωποι από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας».

Σε μια πρόσφατη εισήγησή σας στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα είπατε ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν οδηγεί στη μείωση της εγκληματικότητας αλλά δημιουργεί μεγαλύτερη συμφόρηση εντός των φυλακών. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο τρόπος να μειωθούν κάποια αποτρόπαια εγκλήματα όπως οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και οι παιδοβιασμοί;

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το ότι δε μειώνονται τα εγκλήματα με την αυστηροποίηση των ποινών δεν το λέω εγώ, αλλά έχει αποδειχθεί από διεθνείς έρευνες. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει το αντίθετο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε την αυστηροποίηση των ποινών όσον αφορά και τον βιασμό και τις γυναικοκτονίες, αλλά ακόμα και μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, είδαμε ένα τσουνάμι γυναικοκτονιών.

Αυτό σημαίνει ότι κανένας από τους θύτες δε σκέφτεται το ποια θα είναι η ποινή του αν προχωρήσει στο έγκλημα. Επίσης δεν προσδίδει τίποτα στον σωφρονισμό τους το να είναι έγκλειστοι σε άθλιες συνθήκες.

Οι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε στέρηση της ελευθερίας τους και όχι σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, κι επίσης αυτό απαιτούν και οι διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό εμείς έχουμε μιλήσει για πρόληψη. Οφείλουμε ως πολιτεία να ρίξουμε το βάρος εκεί, έτσι ώστε να μη φτάνουμε στο σημείο να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των πολιτών από μικρές ηλικίες είναι πολύ βασικοί παράγοντες. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένουμε ότι στις φυλακές πρέπει να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες».

Πώς θα επιτευχθεί η εκπαίδευση των πολιτών από μικρή ηλικία; Θα μπορούσαν να μπουν ψυχολόγοι στα σχολεία;

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η ψυχολογική στήριξη τόσο των παιδιών όσο και των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τις προσλήψεις ψυχολόγων στα σχολεία. Κάλυψε έναν μεγάλο αριθμό ο οποίος φυσικά δεν ήταν επαρκής. Είναι γεγονός το ότι η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε το συγκεκριμένο μέτρο, καλύπτοντας κάποιες θέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εντάξει και το μάθημα της κοινωνιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο το κατήργησε η κυβέρνηση με τη δικαιολογία ότι το συγκεκριμένο μάθημα κάνει τα παιδιά αριστερά.

Οι γονείς μπορούν να στηριχθούν με επιμορφωτικά σεμινάρια στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, και στις σχολές γονέων. Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία μπορούν να στηρίξουν τους γονείς. Επίσης μπορεί να προσφερθεί και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη όλων των πολιτών, κάτι το οποίο το είχαμε σαν σχέδιο ως κυβέρνηση».

Σχετικά με την υπόθεση του Κολωνού, είχατε ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των 213 ανδρών που προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί της. Νομικά όμως έχει βάση το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ;

«Εμείς δε ζητήσαμε ακριβώς αυτό, το να βγουν δηλαδή στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που είχαν κάποια διαδικτυακή επαφή με το προφίλ της 12χρονης, αλλά να αποδειχθεί το ποιοι ήταν αυτοί που συνευρέθηκαν μαζί της. Το αίτημά μας διαστρεβλώθηκε και αυτό που συνέβη ήταν να βγουν στη δημοσιότητα περιορισμένα ονόματα και το ένα που προέρχεται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αυτό το θέμα χρησιμοποιήθηκε για πολιτική σπέκουλα και συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων».

Είστε ευχαριστημένη εσείς από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι Αρχές την υπόθεση; Τι παραπάνω θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τώρα;

«Από το 2017 έχει ψηφιστεί ένας νόμος στην Ελλάδα ο οποίος σε άλλες χώρες λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια για την ασφαλή κατάθεση των παιδιών σε τέτοιες υποθέσεις με τη λιγότερη δυνατή πίεση. Πρόκειται για τα γνωστά «σπίτια του παιδιού». Το 2017 ιδρύθηκαν πέντε σπίτια σε όλη την Ελλάδα, είχε επιμορφωθεί προσωπικό και είχαν ενοικιαστεί κτίρια.

Από το 2019 μέχρι το 2021 παρέμεναν ανενεργά. Ο συνήγορος του πολίτη έκανε μια έκθεση καταπέλτη προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν τα λειτουργεί. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 το σπίτι στην Αθήνα λειτουργεί. Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί η 12χρονη δεν κατέθεσε σε αυτό το ασφαλές περιβάλλον».

«Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι δεν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες που αφορούν ανήλικα και που έχουν νομοθετηθεί στο “σπίτι του παιδιού”» συμπλήρωσε η κ. Αγαθοπούλου.
Η Τουρκία φροντίζει να ηχούν καθημερινά σειρήνες πολέμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξακολουθεί να υιοθετεί την άποψη ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός όπως είχε δηλώσει ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Γιώργος Τσίπρας;

«Σε αυτό το θέμα έχουμε δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές, αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Για 4,5 χρόνια η δική μας κυβέρνηση είχε τυπικές αλλά πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, και δεν υπήρχε ουδεμία πρόκληση, χωρίς μάλιστα να έχουν επενδυθεί υπέρογκα ποσά σε αμυντικούς εξοπλισμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση επένδυσε πάρα πολύ στην άμυνα με πολλά κονδύλια τα οποία είναι αχρείαστα κατά την άποψή μας. Ενώ εμείς είχαμε ζητήσει από καιρό να γίνει συμβούλιο υπουργών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αποφασιστούν κυρώσεις, η πρότασή μας δεν προκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Σαφώς ο τρόπος χειρισμού του θέματος από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτός, αλλά δε βλέπουμε την πρόθεση από την Ελλάδα να θέλει να εξομαλυνθούν αυτές οι σχέσεις. Θα έχουμε πρόβλημα όσο εξοπλισμό κι αν αγοράσουμε. Οι προκλήσεις στον εναέριο χώρο όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν ήταν αυτής της έντασης και δεν υπήρχαν ερευνητικά πλοία στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση καλά κάνει και δεν απειλεί με πόλεμο, διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό. Η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της μια υπερδύναμη όπως η Τουρκία και γι’ αυτό ζητάμε Ευρωπαϊκή λύση».

Πολλοί ρωτούν πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα χρήματα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, και με ποιον τρόπο θα μπορέσει να μειώσει φόρους όπως τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το ερώτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό αλλά και το πόσο θα αντέξει η χώρα σε μια τέτοια πολιτική…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της διακυβέρνησής του απέδειξε ότι με τις πολιτικές του δεν βγαίνουμε εκτός οικονομικής τροχιάς. Σαν κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει λάθη 30 ετών, και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Μπορεί να μην αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, αλλά νομοθέτησε την αύξησή του και την αύξηση του υποκατώτατου, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Οι εργοδότες γνωρίζουν ότι όταν δεν κυκλοφορούν χρήματα, τότε και οι ίδιοι δεν βλέπουν την κατανάλωση που ζητούν. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν αντέδρασε ούτε ο Σ.Ε.Β. ούτε και οι επιχειρηματίες που τους αφορά, άρα είναι φθηνές δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι δε μπορεί να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών υπό αυτές τις συνθήκες.

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης και αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να τον μειώσει στα κατώτατα ευρωπαϊκά πλαίσια».

Σχολιάστε