My Twitter Feed

10 Νοεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Δοϊράνη, οι πρόσφυγες, το σινεμά -

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022

ΠΑΣΟΚ: Στο επίκεντρο η Υγεία -

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022

Ξεκινά η 1η μονάδα κάνναβης -

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022

Συμμετοχή και των εμπόρων Κιλκίς -

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022

Καταγγελία-σοκ του Φιλοζωικού Κιλκίς -

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2022

“Αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΕΣΥ” -

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2022

“Υπουργείο εναντίον προσφύγων” -

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2022

ΕΛΜΕ: Νίκες για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ -

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, 2022

Η Δοϊράνη, οι πρόσφυγες, το σινεμά

(Τρέιλερ) Η ταινία “Πίσω από τις θημωνιές”, που γυρίστηκε και αναφέρεται στη Δοϊράνη, σε σχέση και με το προσφυγικό, εντυπωσίασε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ενθουσιώδη σχόλια μετά την “επίσημη” προβολή της και θέτοντας υποψηφιότητα για σημαντικά βραβεία.

Πρόκειται για τη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου, που ξεκίνησε γυρίσματα στις αρχές του 2021 με συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Η Ελληνίδα δημιουργός αφηγείται την ιστορία ενός άντρα, ο οποίος κυνηγημένος από το παρελθόν του και πιεσμένος από τα χρέη του, διακινεί παράνομα μετανάστες με τη βάρκα του. Αυτό δράμα, που έχει ως ομφαλό του το θρίλερ, εκτυλίσσεται στο χωριό της Δοϊράνης, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ασημίνα Προέδρου εμφανίστηκε στο προσκήνιο του ελληνικού σινεμά το 2013 με τη μικρού μήκους ταινία της «Red Hulk», γύρω από την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού και το καρκίνωμα του νεοναζισμού στη σημερινή Ελλάδα (τραγική σύμπτωση το γεγονός ότι η ταινία αυτή έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, κερδίζοντας τον Χρυσό Διόνυσο, τις μέρες που η Χρυσή Αυγή δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα).

Οι συντελεστές της ταινίας “Πίσω από τις θημωνιές”:

  • Σενάριο / Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου
  • Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska
  • Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
  • Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη
  • Ήχος: Νίκος Παπαδημητρίου
  • Μουσική: Μάριος Στρόφαλης
  • Σκηνογραφία: Εδουάρδος Γεωργίου
  • Κοστούμια: Κική Μήλιου
  • Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου
  • Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξιδιανός, Άκης Γουρζουλίδης
  • Ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Πασχάλης Τσαρούχας και Ντίνα Μιχαηλίδου
  • Συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Εμπειρίες κινηματογραφικών γυρισμάτων

Όταν τα κινηματογραφικά συνεργεία για τα γυρίσματα της ταινίας «Πίσω από τις θημωνιές» έφταναν στο Κιλκίς και στην περιοχή της Λίμνης Δοϊράνης, είχαν ήδη προγραμματίσει να γυριστούν σκηνές σε έναν παλιό μεθοριακό αστυνομικό σταθμό. Το σενάριο, άλλωστε, της ταινίας, την τοποθετούσε στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρωταγωνιστής της ήταν ένας ψαράς που ζούσε σε ένα ελληνικό χωριό στα σύνορα.

«Δεν είχαμε αντιμετωπίσει δυσκολίες, ούτε στις αδειοδοτήσεις, ούτε σε κάτι άλλο. Όμως, ξαφνικά, μια μέρα πριν από το γύρισμα, οι κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα, που ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση του χώρου έδωσαν αρνητική απάντηση. Ήμασταν τόσο οριακά, που δεν μπορούσαν να γίνουν αλλαγές, καθώς ήδη είχαμε να αντιμετωπίσουμε σφοδρές κακοκαιρίες, πανδημία και άλλες δυσκολίες. Σε αυτήν την κατάσταση, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να βρει ένα παλιό, ανενεργό αστυνομικό τμήμα της περιοχής και εξασφάλισε την άδεια χρήσης, με αποτέλεσμα να γίνει ομαλά το γύρισμα και μάλιστα σε ένα φυσικό, απόλυτα ρεαλιστικό, σκηνικό».

Το παραπάνω περιστατικό μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παραγωγός της ταινίας Ιωάννα Μπολομύτη, η οποία περιγράφει το επιβλητικό φυσικό σκηνικό της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής που, όπως επισημαίνει, εντυπωσίασε ακόμη και τους πρώτους χρηματοδότες της ταινίας, το γερμανικό κανάλι ZDF, στο οποίο εστάλησαν φωτογραφίες.

Την έκπληξή του για το τοπίο, όταν το πρωτοείδε, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο executive producer της ταινίας «Πίσω από της Θημωνιές», Πάνος Παπαχατζής. Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα εξαιρετικό τοπίο που διευκόλυνε πάρα πολύ εικαστικά το όραμα που είχε η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου. «Το τοπίο έχει μείνει στο μυαλό μου. Δεν είχα πάει ποτέ και ήταν μια έκπληξη για μένα. Το ίδιο το τοπίο, η λίμνη, προκάλεσε αυτή την έκπληξη» σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Παπαχατζής χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με το Film Office, τόσο για τον εντοπισμό των κατάλληλων χώρων για γυρίσματα όσο και για την αδειοδότησή τους, ακόμη και για τις συνεννοήσεις με ξενοδοχεία που άνοιξαν εν μέσω πανδημίας για τη διαμονή των μελών της παραγωγής και των γυρισμάτων.

Την ταινία χρηματοδότησαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συμπαραγωγός είναι και η ΕΡΤ και επίσης το γερμανικό κανάλι ZDF, που χρηματοδοτεί για πρώτη φορά πρότζεκτ πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη. Υποστήριξη υπήρξε ακόμη από το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages και το σενάριο ήταν ένα από τα δέκα που συμμετείχε στο Script Lab του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Σχολιάστε