My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η ΔΗΜΑΡ και ο τρίτος πόλος

margaritis-thodoros1Του Θοδωρή Μαργαρίτη*

————————————————————————————————————————————————–Η κατάσταση της χώρας και η πορεία των πολιτικών εξελίξεων επιβεβαιώνουν την ανάγκη μιας ισχυρής σοσιαλιστικής παράταξης. Μιας παράταξης που να συσπειρώνει δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας.

Πρόκειται για μια συμπαράταξη που ευνοεί τη δημοκρατική σταθερότητα, συμβάλλει στην αποτροπή της τυφλής πόλωσης και προσβλέπει στον μεταρρυθμιστικό ορίζοντα.

Ο διάλογος για τη διαμόρφωση του τρίτου πόλου έχει εκ των πραγμάτων μια κρίσιμη προϋπόθεση. Οτι δηλαδή η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου δεν είναι υπόθεση των προσωπικών παραγοντισμών, των τεχνητών συγκολλήσεων και των παιχνιδιών κυβερνητικής εξουσίας. Οτι πρέπει να είναι μια σοβαρή διαδικασία στο έδαφος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, με άξονα τις κοινωνικές αναφορές και τις εναλλακτικές λύσεις. Με απλά λόγια, μια ανασυγκρότηση όλου του χώρου, ναι μεν στο ενδιάμεσο πεδίο του σημερινού διπολισμού, όχι όμως με το άρωμα μιας «Ενωσης Κέντρου» αλλά με τον ριζοσπαστισμό μιας δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης. Με την αξιοποίηση της παραδοσιακής ταυτότητας της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία κινήθηκε ιστορικά ανταγωνιστικά προς τις δεξιές πολιτικές. Επομένως ο τρίτος πόλος οφείλει να έχει σαφείς οριοθετήσεις τόσο από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα όσο και από τον αριστερό λαϊκισμό.

Η ΔΗΜΑΡ έχει από καιρό ξεκαθαρίσει ότι κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Με ισχυρές πλειοψηφίες στις αποφάσεις της επιδιώκει να ενισχύσει αυτήν την προοπτική.

Διαθέτει πλέον και τον ρεαλισμό της κυβερνητικής εμπειρίας αλλά και την τόλμη για υπερβάσεις από τα στερεότυπα ενός αριστερού σχηματισμού μονόπλευρα προσανατολισμένου στην εύκολη «δουλειά» της διαμαρτυρίας και των πελατειακών υποσχέσεων. Συνομιλεί λοιπόν με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, στον βαθμό που υπάρχει συνταύτιση με τις συγκεκριμένες οριοθετήσεις. Από τη μία, τις σημερινές ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές και από την άλλη, τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορα σε αυτόν τον διάλογο είναι συγκεκριμένα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να έχει παγιδευτεί κάποιος στον πρώτο πόλο -τον κυβερνητικό- και να αναζητά ρόλο στον τρίτο πόλο… Ούτε μπορεί, στο όνομα της αντιμνημονιακής πολιτικής, να θέτει υπό αμφισβήτηση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το ευρώ.

Η ΔΗΜΑΡ προχωρά στο 2ο συνέδριό της. Ολο αυτό το διάστημα συνέβαλε με τις επιλογές της να μείνει η χώρα στο ευρώ, να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία. Εθεσε τα ζητήματα της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου και, στον βαθμό που δεν προχώρησαν, οδηγήθηκε σε ρήξη με τη Ν.Δ. στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Εχει πλούσιες εμπειρίες. Γνωρίζει τα όρια και τις δυσκολίες των αριστερών επιλογών μέσα στους συγκεκριμένους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με την έγκριση των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ανοίγει ένας σημαντικός προσυνεδριακός διάλογος στο κόμμα. Οι αποφάσεις του συνεδρίου και η ετυμηγορία των μελών του κόμματος θα αποτελούν για όλους τις συλλογικές δεσμεύσεις.

Θα εξαντλήσουμε τον δημοκρατικό διάλογο στις γραμμές μας και ύστερα με τη δέσμευση των συνεδριακών αποφάσεων θα κλείσουμε τον κύκλο εσωστρέφειας που παράγει αυτονόητα κάθε συνεδριακή διαδικασία. Η ΔΗΜΑΡ θα πετύχει τον στόχο του τρίτου πόλου γιατί η χώρα έχει ανάγκη μια μαχόμενη Κεντροαριστερά απέναντι στην τεχνητή πόλωση και τα διλήμματα. Γιατί οι αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού παραμένουν πάντα επίκαιρες!

*Μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε