My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Η ΔΕΥΑΚ για τις αυξήσεις στο νερό

Στην “υποχρεωτική συμμόρφωση” με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, αποδίδει η ΔΕΥΑ Κιλκίς τις αυξήσεις στη τιμή του νερού, που αποφάσισε πρόσφατα η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις έξι ΔΕ του δήμου, πλην αυτής του Κιλκίς. 

Κι όσο για το ύψος των αυξήσεων, η Επιχείρηση εστιάζει μόνο σ` αυτή της επόμενης χρονιάς που θα είναι 13,6%, και όχι στο διάστημα της τριετίας 2018 – 2020, για την οποία πράγματι θα προσεγγίσουν το 30%, όπως αναφέρθηκε και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ:

“Με αφορμή δημοσιεύματα περί υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του νερού στις έξι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κιλκίς, πλην αυτή του Κιλκίς, μέσα στο 2018 που φθάνουν υποτίθεται στο 30% , η Δ.Ε.Υ.Α.Κ, για να αποφευχθεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει ότι:

Η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. το έτος 2018 στις Δημοτικές Ενότητες Δοϊράνης, Γαλλικού, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου αναπροσαρμόζεται για πρώτη φορά μετά τη μετάβαση των πρώην έξι Δήμων στην Καλλικρατική περίοδο. Η καθιέρωση νέου τρόπου τιμολόγησης, που περιλαμβάνει αύξουσες κλίμακες, κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας της υποχρεωτικής συμμόρφωσης της Επιχείρησης στην Απόφαση 135275 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΦΕΚ 22 Μαϊου, τεύχος δεύτερο αριθμός φύλλου 1751) και για την πλειονότητα των καταναλωτών δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση αυξήσεις της καθαρής τιμής κατά 30% όπως αναληθώς αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Η πραγματική αναπροσαρμογή – εναρμόνιση της τιμής του νερού στις Δημοτικές Ενότητες είναι της τάξης του 13,6% στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης. Για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά στις συγκεκριμένες περιοχές, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με απόφασή της διατηρεί πολύ χαμηλό το πάγιο ύδρευσης ενώ στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής της εφαρμόζει ειδικά προστατευτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι) που περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στα τιμολόγια του νερού.

Η έννοια της εναρμόνισης της τιμολογιακής πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με τις εθνικές επιταγές, που προκάλεσε σε ορισμένους σκωπτικά σχόλια, δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε και να υποτιμάται. Η Επιχείρηση, όπως και όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, οφείλει να εφαρμόσει την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων. Tυχόν μη συμμόρφωσή της στην εν λόγω Απόφαση συνεπάγεται μη έγκριση του προϋπολογισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Κ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό η Επιχείρηση προχώρησε αναγκαστικά σε δύο μόνο σχετικά ήπιες αλλαγές της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής, που ήδη εφαρμόζεται στη Δημοτική Ενότητα Κιλκίς, με κατευθύνσεις:

– τη μέθοδο τιμολόγησης, όπως προαναφέρθηκε και επιβάλλεται από τη νομοθεσία, κατά αύξουσες κλίμακες στις Δημοτικές Ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου, οι οποίες εναρμονίστηκαν με αυτή της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς.

– την αύξηση της τιμής του πρώτου κλιμακίου κατανάλωσης σ’ αυτές τις Δημοτικές Ενότητες κατά 13,6%. Επί της ουσίας η τιμή του νερού αναπροσαρμόζεται από τα 0,22 λεπτά σε 0,25λεπτά το κυβικό και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης στις καταναλώσεις του πρώτου κλιμακίου (0 -60 κυβικά ανά εξάμηνο) εντάσσεται πάνω από το 70% των νοικοκυριών των έξι Δημοτικών Ενοτήτων.

Κατά συνέπεια δεν αυξάνεται η τιμή του νερού κατά 30% ούτε βεβαίως υφίσταται άνοιγμα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κατά 700.000ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνο λογιστική υστέρηση των εσόδων από τα έξοδα, όπως τονίστηκε εξάλλου και στη συζήτηση της τιμολογιακής πολιτικής κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς στις 13.11.2017.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε πρόβλεψη περαιτέρω προσαρμογής στην Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, εφόσον ο προσδιορισμός του χρηματοοικονομικού κόστους,με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του 2018, καλύψει την ανάκτηση του κόστους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Διαρκής προσπάθεια της Δ .Ε.Υ.Α.Κ. είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών της προς το δημότη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ποιότητα και επάρκεια νερού.”

Σχολιάστε