My Twitter Feed

16 Μαρτίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλλαλητήριο και στο Πολύκαστρο -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

ΕΚ – ΑΔΕΔΥ: Όλοι στην απεργία -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

Ξαναλειτουργεί η λαϊκή Αξιούπολης -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

Πάλι στο δρόμο ο λαός του Κιλκίς -

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023

Δήμος: 6,3 εκ. το χρέος της ΔΕΥΑΚ -

Δευτέρα, 13 Μαρτίου, 2023

Έγκριση έξι θέσεων επιμελητών -

Σάββατο, 11 Μαρτίου, 2023

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού -

Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 2023

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: 7 εκ. χρέος η ΔΕΥΑΚ -

Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 2023

ΚΙΛΚΙΣ 24 – ΑΠΕΡΓΙΑ

apergia-001Το ΚΙΛΚΙΣ24 συμμετέχει στη σημερινή απεργία

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ για αναθέσεις σε ιδιώτες

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ–ΟΤΑ) Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας, την Τρίτη 14 Μαρτίου, με θέμα τις προτεινόμενες αναθέσεις σε ιδιώτες:

“Η πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη απέδειξε, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, τι σημαίνει “μικρό επιτελικό κράτος”, τι σημαίνει κράτος επιχειρηματίας, που θα αγοράζει και θα πουλά υπηρεσίες με κριτήριο το ζύγι κόστος – όφελος, τι σημαίνει κατακερματισμός του κλάδου μεταφορών, τι σημαίνει άλλος να έχει την ευθύνη των υποδομών, άλλος την ευθύνη των μεταφορών, άλλος να ελέγχει τις ράγες, άλλος να ελέγχει τις τηλεπικοινωνίες, άλλος να ελέγχει τη συντήρηση κ.ο.κ.

Αυτός ο στρατηγικός στόχος του “μικρού επιτελικού κράτους”, που υπηρετήθηκε με ζήλο από όλες τις κυβερνήσεις, είναι που οδήγησε στην εφαρμογή της πολιτικής των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων ευρύτερα στο Δημόσιο, του περιορισμού του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά δεκάδες χιλιάδες, της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και οδήγησε τελικά στην συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει εδώ και χρόνια και στον κλάδο μας. Δεκάδες αρμοδιότητες έχουν φορτωθεί στην πλάτη των Δήμων, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, χωρίς την απαιτούμενη εξειδίκευση, χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Καθημερινά καλούνται συνάδελφοι να δηλώσουν την περίφημη “αδυναμία εκτέλεσης” του έργου ή της υπηρεσίας, για να ανάψει έτσι το “πράσινο φως” της ανάθεσης σε ιδιώτη.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης όλοι οι συνάδελφοι μας σκέφτονται και λένε καθημερινά “Πάμε και όπου βγει”. Αυτό το “Πάμε και όπου βγει” όμως έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε δεκάδες νεκρούς στον κλάδο μας, σε εκατοντάδες τραυματίες, για να μην μιλήσουμε για τις επαγγελματικές ασθένειες προβλήματα που ταλαιπωρούν τους συναδέλφους μας αλλά το κράτος δεν τις αναγνωρίζει.

Τότε όλοι οι κρατικοί θεσμοί αναζητούν ευθύνες στα άτομα, στους συναδέλφους μας και όχι στις εγκληματικές κρατικές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια. Ήδη όλοι μας νιώθουμε “σταθμάρχες” που αργά ή γρήγορα, όσο και να θέλουμε να το αποσοβήσουμε, οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο τη λειτουργία των Δήμων και κινδυνεύουμε η ευθύνη αυτή να φορτωθεί εξ ολοκλήρου στους συναδέλφους μας.

Αυτή η πολιτική έχει καταδικαστεί από την ίδια τη ζωή και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Με αφορμή την επικείμενη ψήφιση ανάθεσης υπηρεσιών φύλαξης κτιρίων, πρασίνου, χωματουργικών εργασιών και υπηρεσιών ύδρευσης, άρδευσης και θέρμανσης σας εκφράζουμε, ως συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ, την κάθετη αντίθεση μας με την εξέλιξη αυτή, διότι ουσιαστικά απαξιώνει και υποβαθμίζει συνολικά τις υπηρεσίες του Δήμου, βάζοντας, αργά η γρήγορα ημερομηνία, λήξης στη λειτουργία τους όπως την ξέραμε.

Κατανοούμε την αναγκαιότητα εκτέλεσης αυτών των εργασιών για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου αλλά όχι μέσα από το δρόμο. Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μας μετατρέπει σε εξιλαστήρια θύματα μιας πολιτικής που υποβαθμίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των δημοτών. Η πολιτική κόστους – κόστους οφέλους είναι επικίνδυνη και μόνο τραγωδίες γεννά.

Διεκδικούμε:

— Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους Δήμους.

— Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κάθε μορφής.

— Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους.

— Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν όλες τα κενά σε υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.

— Ουσιαστική αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ουσιαστικά στο δύσκολο ρόλο τους.”

Σχολιάστε