My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η Γυναίκα στα ακριτικά άσματα του Ευξ. Πόντου

Η Γυναίκα του Εύξεινου Πόντου, με τη μορφή της κυρ Ερής, ή της Κάλης εξυμνείται για την ομορφιά, το ψυχικό σθένος αλλά και το πνευματικό της κάλλος στα ακριτικά άσματα του Πόντου.

Σπάνια διασωζόμενα στολίδια λόγου και μουσικής, σφιχτοδεμένα με τις παραδόσεις του Πόντου, αναδεικνύει η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ στην εκδήλωση

‘’Η Γυναίκα στα ακριτικά άσματα του Εύξεινου Πόντου’’ που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς ,αύριο Τετάρτη 25 Μαϊου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν κείμενα σε επιμέλεια της κας Λένας Σαββίδου.

Την ανάγνωση των κειμένων θα κρατήσουν ως αφηγητές οι ιερείς Γεώργιος Παντελίδης, Πολύκαρπος Κοντοζίδης και οι Ιωάννης Αθανασιάδης, Παναγιώτης Δαμιανίδης, Αναστασία Κωνσταντινίδου, Γιώργος Σοφιανός.

Τα αποσπάσματα των κειμένων θα υπογραμμιστούν με ακούσματα από την ιδιαιτέρως αξιόλογη μουσική ποντιακή παράδοση με έμφαση στον μελοποιημένο Ακριτικό Κύκλο.

Οι μουσικοί που λαμβάνουν μέρος στο συναυλιακό κομμάτι της εκδήλωσης είναι:

Δημήτρης Δαμιανίδης, Θεόφιλος Αγγελίδης, Γιώργος Αλμασίδης (λύρα)

Μπάμπης Κιτσονίδης, Μελέτης Λαζαρίδης (νταούλι).

Την ενδυματολογική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει το Ραφείον Καλαμαρινού.

Συμμετέχουν: Άννα Αποστόλου και Μαρία Αντωνιάδου.

Την τεχνική υποστήριξη θα καλύψουν οι Αριστοτέλης Ελευθεριάδης (TS audio and lights) και Δημήτρης Ορφανίδης (βιντεοσκόπηση).

Τα αναγνώσματα και τη συναυλία θα συνοδεύσει φωτογραφικό υλικό υπό τον γενικό τίτλο “Εμείς οι Απόγονοι”, ένα φωτογραφικό ταξίδι στους προσφυγικούς τόπους του Κιλκίς και στον χρόνο.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 19:30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Σχολιάστε