My Twitter Feed

18 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η βία είναι ξένο σώμα στον αθλητισμό -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Δέσμευση για δίκαιο ασφαλιστικό -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Γεωργαντάς με καπνοπαραγωγούς -

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, 2022

Και πάλι στη κορυφή της διασποράς -

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, 2022

Aπεργιακή κινητοποίηση σε ΕΦΚΑ -

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, 2022

Τι ζητούν οι αγρότες της Παιονίας -

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, 2022

Ο καλπασμός του ιού συνεχίζεται -

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022

Κιλκίς: Συζήτηση για την οπαδική βία -

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, 2022

Η βία είναι ξένο σώμα στον αθλητισμό

Η βία δεν χωρά στον αθλητισμό Η αλλαγή νοοτροπίας όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, η εφαρμογή στην πράξη του ισχύοντος νομικού πλαισίου και η αυτοδέσμευση στον αξιακό κώδικα του αθλητισμού κρίνονται ως πρόσφορα εφόδια αναχαίτισης και περιορισμού της οπαδικής βίας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα εξήχθησαν στην σημερινή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς για τη βία στα γήπεδα με αφορμή την άγρια δολοφονία του 19χρονου φοιτητή Άλκη Καμπανού που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της ΕΠΣΚ Κώστας Πάταρας, ο δικηγόρος Δημήτρης Ταλαμπίρης και η ψυχολόγος Βασιλική Μπογιατζάκη και η προσέγγιση της αθλητικής βίας έγινε στη βάση στης εμπειρικής και επιστημονικής τους γνώσης.

Η βία, ο χουλιγκανισμός δεν είναι καινούρια φαινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε παρακμή δεν πρέπει να μας εμποδίσει να δούμε τη θετική του οπτική γιατί είναι ένα συναρπαστικό άθλημα στο οποίο υπάρχουν νικητές και νικημένοι και όχι ωφελημένοι και αδικημένοι. Η βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τιμωρία των παραβατών αλλά με αλλαγή νοοτροπίας στις ΠΑΕ, με συνεχή εγρήγορση και συνεργασία της κοινωνίας, της Πολιτείας και της αθλητικής δικαιοσύνης τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πάταρας.

Μια ενδιαφέρουσα προβληματική σχετικά με την απαίτηση της κοινής γνώμης για αυστηρότερες ποινές και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων στην περίπτωση της δολοφονίας του αδικοχαμένου Άλκη έθεσε ο κ. Ταλαμπίρης για να ισχυροποιήσει τη θέση ότι ο Ν. 2725/99 για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό είναι επαρκής και εκσυγχρονισμένος και πάσχει ουσιαστικά μόνο ως προς την εφαρμογή του. Η κοινή γνώμη όπως εκφράζεται σήμερα από τα social media απηχεί μια μικρή μερίδα ανθρώπων που φωνάζουν. Εάν λάμβανε υπόψη ο νομοθέτης την κοινή γνώμη δε θα απονεμόταν δίκαιο αλλά θα δημιουργούνταν χαοτικές καταστάσεις και θα στήνονταν λαϊκά δικαστήρια. Το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς υποστήριξε ότι είναι πλήρεις οι νομοθετικές προβλέψεις για τη θωράκιση του αθλητισμού και τα όσα λέγονται περί αυστηροποίησης είναι καταχρηστικά.

Τέλος, η ψυχολόγος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς Βασιλική Μπογιατζάκη πραγματεύτηκε τη βία του ποδοσφαίρου ως έκφραση κοινωνικής παθογένειας. Γνωρίσματα του χουλιγκανισμού ως δυναμικού αλλά και περίπλοκου φαινομένου, σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι η χρήση λεκτικής και φυσικής βίας (ύβρεις, βιαιοπραγίες, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας, οπλοκατοχή και οπλοχρησία). Η διάκριση των γνωρισμάτων φιλάθλου και οπαδού υπογραμμίζει εμφατικά επίσης το περίγραμμα της βίας.

Ο φίλαθλος αγαπά τον αθλητισμό και επιδεικνύει μια μετριοπαθή αφοσίωση στην ομάδα της προτίμησής του και δεν έχει ενεργητική συμμετοχή στα δρώμενα της κερκίδας. Στην αντίπερα όχθη ο οπαδός χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό ταυτοποίησης με την αγαπημένη του ομάδα, ασχολείται διαρκώς και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο μ’ αυτήν. Σε συμπεριφορικό επίπεδο η οπαδική ταυτότητα συνοδεύεται από φανατισμό και αντιπαλότητες απέναντι στις ανταγωνιστικές συλλογικότητες. Ως προς τα αίτια της οπαδικής βίας αυτά αποδόθηκαν στην κρίση αξιών σε συνάρτηση με την έλλειψη ιδανικών και προσανατολισμών, στη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών, στα αδιέξοδα της νέας γενιάς, στον σύγχρονο τρόπο ζωής που είναι απρόσωπος.

Η διαμόρφωση θετικής στάσης και κοινωνικής συμμετοχής μπορεί να ‘’δουλευτεί’’ στο οικογενειακό περιβάλλον με τη βελτίωση της επικοινωνίας, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, την επίλυση συγκρούσεων μέσω συζήτησης και στο σχολείο με την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ανθεκτικότητας του μαθητή και την εκπαίδευσή του σε βασικές ανθρώπινες έννοιες όπως ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να συστρατευθούμε σταθερά ενάντια στη βία και σε κάθε μορφή εκδήλωσής της για να επικρατήσει το υγιές πνεύμα του αθλητισμού και οι αξίες που προάγει, η ευγενής άμιλλα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η συλλογικότητα και όχι η συμπεριφορά του όχλου. Θέλουμε το πρόσωπο του αθλητισμού να είναι καθαρό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Ο αθλητισμός είναι στη ζωή μας για να μας προσφέρει μόνο χαρά και εάν δακρύσουμε να είναι από συγκίνηση και όχι από θλίψη για έκτροπα επεισόδια και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία του Δήμου Κιλκίς ( Δημοτικά Σχολεία Νέας Σάντας, Χέρσου) 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς, Γυμνάσια Νέου Αγιονερίου, Χέρσου, 2ο Πειραματικό Λύκειο, ΓΕΛ Σ.Σ. Μουριών) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας, του Γυμνασίου Πλατανιάς του Δήμου Παιονίας, πρόεδροι και παράγοντες από αθλητικές ομάδες και ακαδημίες όπως του Κιλκισιακού, του ΓΑΣΚ, του ‘’Αλέξανδρου’’ της ‘’Κούπας’’ του ‘’Άθλου’’, του Ομίλου Αντισφαίρισης, της ‘’Αναγέννησης’’ Πλαγιάς, της ‘’Δόξας’’ Γερακαριού, του ‘’Ηρακλή’’ Αργυρούπολης, του ΠΑΟΚ Κρηστώνης, της ‘’Δόξας’’ Βαπτιστή, του ‘’Αστέρα’’ Μεγάλης Βρύσης, του Χωμάτινου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, του Ιππικού Ομίλου καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας.

Σχολιάστε