My Twitter Feed

2 Αυγούστου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Πήρε φωτιά” το Γυναικόκαστρο! -

Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλείται το ΑΕΙ Κιλκίς -

Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Άνοδος ο ιός, κάθοδος τα εμβόλια! -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κοινή εξόρμηση για εμβολιασμούς -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κρούσια: Για το νερό και άλλα… -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Άνοιγμα Παιονίας σε Γερμανία -

Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

20 μόνο εισακτέοι στο ΑΕΙ Κιλκίς -

Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Νέο καμπανάκι για τα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Η αποικιοκρατία και τα εμβόλια

Του Στέλιου Κούλογλου.


«Η Γερμανία αντιμετωπίζει το δίλημμα τι να κάνει με τα εμβόλια που περισσεύουν», είναι ο τίτλος του άρθρου στο Spiegel που κυκλοφορεί. Oι φουκαριάρες γερμανικές αρχές υποφέρουν από αυτόν τον πονοκέφαλο πολυτελείας: τι να κάνουν με τα εκατομμύρια εμβόλια covid που πρόκειται σύντομα να λήξουν ή περισσεύουν έτσι κι αλλιώς;

Δεν πρόκειται μόνο για τη Γερμανία. Σε πολλές χώρες της ΕΕ τα εμβόλια λήγουν και καταλήγουν στα σκουπίδια. Στη μικρή Λιθουανία με τα 3 εκατ. κατοίκους 20.000 εμβόλια έληξαν, στη Γαλλία έφτασαν τις 50 χιλιάδες τα εμβόλια που πετάχτηκαν στα σκουπίδια ,ενώ στην Πολωνία τις 73 χιλιάδες και ο αριθμός θα μεγαλώσει.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στη χορτασμένη Δύση, στις φτωχές χώρες πεθαίνουν επειδή δεν έχουν εμβόλια. Η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει χτυπήσει παντού, αλλά με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα: στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των θυμάτων, που έχει θεριέψει στις ανεμβολίαστες χώρες.

Πήρα δύο ακραία παραδείγματα τα οποία μπορείτε να δείτε στους παρακάτω πίνακες. Το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το 57% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Και τη Ναμίμπια στη νότια Αφρική, όπου έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 2%. Το ροζ διάγραμμα πάνω από τη γραμμή είναι τα κρούσματα. Αυξάνουν και στις 2 χώρες, λόγω της Δέλτα.

Το γκρι κάτω, είναι οι θάνατοι από covid, που αυξάνονται ελάχιστα στην Αγγλία, ενώ την ίδια περίοδο απογειώνονται στη Ναμίμπια. Παρόμοια αποτελέσματα βγάζουν όλες οι συγκρίσεις ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Αν οι τελευταίες είχαν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε