My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η απλή αναλογική κι ο κωδικός «200»

Της Βούλας Κεχαγιά.


Αυτή η σπουδή που δείχνουν κάποια κόµµατα ώστε να καταργηθεί η απλή αναλογική την εποµένη κιόλας των εκλογών είναι εντυπωσιακή
Τη δηµόσια συζήτηση εν µέσω προεκλογικής περιόδου ξεκίνησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αναλαµβάνοντας την πρωτοβουλία να διαβεβαιώσει την ηγεσία της Ν∆ πως θα δώσει τη στήριξή της για αλλαγή του εκλογικού συστήµατος στη νέα κυβέρνηση που θα σχηµατιστεί. Σηµειωτέον πως η κυρία Γεννηµατά είχε προεξοφλήσει λίγες ώρες µετά τις ευρωεκλογές την επικράτηση της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Ακολούθησε η ηγεσία της Ν∆, µε τον κ. Μητσοτάκη να ιεραρχεί επίσης σε προεκλογικό χρόνο την αλλαγή του εκλογικού νόµου και την κατάργηση της απλής αναλογικής ως ένα από τα τρία πρώτα µεγάλα ζητήµατα που θα τακτοποιήσει µια πιθανή κυβέρνησή του (µαζί µε την αναθεώρηση διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα και την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου). ∆ιευκρίνισε ότι δεν θα επιµείνει απαραίτητα στο bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόµµα και ως εκ τούτου ήρθε πιο κοντά στην επίσηµη πρόταση του ΚΙΝΑΛ για µείωση του bonus και εφαρµογή ενός αναλογικότερου συστήµατος.

Πώς θα αλλάξει όµως η απλή αναλογική; Σε περίπτωση αυτοδυναµίας της Νέας ∆ηµοκρατίας στις 7 Ιουλίου -πιθανότητα που φαίνεται πως προβληµατίζει την Πειραιώς- ο µόνος τρόπος για να αποτραπεί η εφαρµογή της απλής αναλογικής στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση είναι η ψήφιση του νέου εκλογικού συστήµατος από 200 βουλευτές. Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναµία, τότε η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές εντός του Αυγούστου (18 ή 25 Αυγούστου) µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, και πάλι όµως θα πρέπει, αφού προηγουµένως σχηµατιστεί κυβέρνηση, να βρεθούν 200 βουλευτές για να αλλάξει ο εκλογικός νόµος και να µη διενεργηθούν και οι επόµενες εκλογές µε την απλή αναλογική.

Πώς πιστεύει ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα τα καταφέρει; Ο κωδικός του «γαλάζιου» σχεδίου τιτλοφορείται «ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού». Ο πρόεδρος της Ν∆ αποκάλυψε χθες ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους οµογενείς να ψηφίζουν στον τόπο διαµονής τους. Αυτό είναι και το «τυράκι» στα µικρότερα κόµµατα -για το ΚΙΝΑΛ δεν χρειάζεται- ώστε να συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού συστήµατος και να συγκεντρωθούν οι απαιτούµενες 200 ψήφοι.

Κι όταν λέµε µικρότερα κόµµατα, επειδή δύσκολα µπορεί κανείς να διανοηθεί ότι το ΚΚΕ θα συναινέσει σε κατάργηση της απλής αναλογικής, µάλλον υποθέτει ότι το δέλεαρ αφορά σχηµατισµούς της «σκούρας πολυκατοικίας», όπως η Ελληνική Λύση και η ΧΑ.

Άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε