My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η αξία των σπόρων:

 

Δημητρης Αγαθόπουλος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου ΚιλκίςΈγκλημα, η αδιαφορία μας.

Του Δημήτρη Αγαθόπουλου (Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς)

Σας παραθέτω δημοσίευμα του tvxs για την σημασία που έχει η διατήρηση των σπόρων στην διατροφική αλυσίδα. Από τις δηλώσεις του κ. Σταυρόπουλου, συνταξιούχου πρώην υπέυθυνου της Τράπεζας γεννετικού υλικού και της κ. Σοφίας Σπύρου, συμβούλου περιβάλλοντος και ερευνήτρια στην μέλέτη για την  αξιοποίηση της Τράπεζας γεννετικού υλικού, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα για την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας για την βιωσιμότητα της εν λόγω Τράπεζας γεννετικού υλικού η οποία προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς προσωπικό και στέγαση.

Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται να κουμπώσει αυτήν την στιγμή, στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην πόλη μας με πρωτοβουλία της Κοινωνίας Πολιτών, της Οικοκοινωνικής Δράσης και του Μετώπου ενάντια στα μεταλλεία. Η αξία της διατήρησης των σπόρων, ως γεννετικό υλικό, έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα διατήρησης και ανάπτυξης του Βοτανικού Κήπου, πάση θυσία, μιας και συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος και γενικότερα ο νομός μας το κέντρο καλλιέργειας,  έρευνας και διατήρησης γεννετικού υλικού εκατοντάδων ή και χιλιάδων ειδών της βαλκανικής χλωρίδας.

Θα είμαστε ασυγχώρητοι εάν αφήσουμε να καταστραφεί μια τέτοια προοπτική για τον τόπο μας και την χώρα γενικότερα, αφήνοντας το έδαφος ελεύθερο για την ασύδοτη κυριαρχία πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες ως στόχο έχουν να εξαλείψουν οποιαδήποτε σποροπαραγωγή έξω από τις δικές τους πλήρως ελεγχόμενες ποικιλίες.

Ιδιαίτερη δε σημασία έχει η διατήρηση των σπόρων σε περιόδους κρίσης με απρόβλεπτες εξελίξεις στις μέρες που έρχονται. Η διατήρηση των σπόρων θα μπορεί να είναι η βάση της παραγωγικής διαδικασίας στο μέλλον τόσο για την επάρκεια σίτισης όσο και για την πρόσθετη αξία που θα προκύψει από προϊόντα με ονομασία προέλευσης.

119971-fakesΤο άρθρο του Νίκου Μίχου

Η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού στην Θεσσαλονίκη συλλέγει και φυλάσσει DNA από 700 και πλέον ποικιλίες φυτών στην Ελλάδα, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Όπως σχολιάζουν μελετητές για την Τράπεζα, «αποτελεί αξία ασφάλειας και παραγωγικότητας». Ο πλούτος που είναι σε θέση να προσφέρει η συλλογή της Τράπεζας ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, σήμερα, η Τράπεζα υπολειτουργεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα, όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η στέγαση. Η υποβάθμιση του ρόλου της μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του γενετικού υλικού που έχει συλλεχθεί και μαζί με αυτό να χαθεί και η ασφάλεια που παρέχει. 

Στην Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που σε παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 16η θέση και έχει συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή ιδρύματα, φυλάσσονται 14.000 σειρές από κάθε ποικιλία. Οι σπόροι των ποικιλιών συντηρούνται για 20 χρόνια και στην συνέχεια φυτεύονται ξανά. Όταν το φυτό δώσει εκ νέου καρπό, νέοι σπόροι συλλέγονται και φυλάσσονται ώστε να ακολουθηθεί ο ίδιος κύκλος. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι ο συλλεχθέντας σπόρος δεν χάνει την βλαστικότητά του.

 
Το σύνολο της συλλογής της Τράπεζας μπορεί να προσφέρει τροφή για 80 με 100 χρόνια, ενώ ανάμεσα στις ποικιλίες που φυλάσσονται υπάρχουν και κάποιες που με τα χρόνια έχουν εξαφανιστεί από την καλλιέργεια. Ειδικότερα, ενώ στην αγροτική παραγωγή καλλιεργούνται αυτή την στιγμή 15 είδη ποικιλιών, η Τράπεζα έχει σπόρους για περισσότερες από 700 ποικιλίες.
 
Η Τράπεζα είναι δημόσια για να διαφυλάσσονται οι ποικιλίες αυτές από πνευματικά δικαιώματα και να είναι διαθέσιμα προς όλους στην παγκόσμια κοινότητα.
 
«Για τον λόγο αυτό είναι που την ονομάζουμε ως αξία ασφάλειας και παραγωγικότητας», σχολιάζει στο tvxs.gr η Σοφία Σπύρου, σύμβουλος περιβάλλοντος και ερευνήτρια στην μελέτη για την «Αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας  Γενετικού Υλικού», που διεξήγαγε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ασφάλειας γιατί σε μια καταστροφή ή δραματική κλιματική αλλαγή μπορούμε να βασιστούμε πάνω στην αγροτική ανάπτυξη ξανά, και παραγωγικότητας γιατί μπορεί να βελτιώσουμε την μέχρι τώρα παραγωγή μας», συμπληρώνει η ίδια.

Σχολιάστε