My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Η αναλυτική ακτινογραφία των εκλογών

Στο “μικροσκόπιο” τ` αποτελέσματα της 6ης Μαίου και τα παράδοξα του εκλογικού νόμου. Αναλυτικοί πίνακες

Του Απόστολου Ιωσηφίδη

«Όλες οι τέχνες δημιούργησαν αριστουργήματα.  Η τέχνη της διακυβέρνησης των ανθρώπων  δεν έχει γεννήσει παρά τέρατα» [Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ (1767-1794)]
===================
Ο εκλογικός νόμος («Σκανδαλίδη – Παυλόπουλου», όπως κωδικοποιήθηκε με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 26/2012) συγκροτεί ένα σενάριο ιδανικό για ένα θίασο αποτελούμενο από δυο γίγαντες, και δυο, το πολύ τρεις, νάνους.
Όσο καιρό ο θίασος έχει αυτή την σύνθεση, οι παραστάσεις συνεχίζονται απρόσκοπτα, άλλοτε με εκκωφαντική επιτυχία, άλλοτε με χλιαρά χειροκροτήματα, και άλλοτε με αποδοκιμασίες, ανάλογα με την «φόρμα» των πρωταγωνιστών.
Όταν όμως οι θεατές επιβάλλουν την ανασύνθεση του θιάσου, και επιχειρούν να ανεβάσουν στην σκηνή τους 7 «νάνους» (και μάλιστα χωρίς την Χιονάτη), τότε οι αδυναμίες και οι προχειρότητες του
σεναρίου προκαλούν τραγελαφικές καταστάσεις.

Από τις Εκλογές της 6ης Μαΐου ανέκυψε πληθώρα τέτοιων καταστάσεων, με σημαντικότερη την ουσιαστική ακύρωση των προτιμήσεων του 1/5 των ψηφοφόρων [άνω του 19% συγκέντρωσαν αθροιστικά τα Κόμματα, που δεν μπόρεσαν (το καθένα μόνο του) να υπερβούν το όριο του 3%, που οδηγεί στην κατάληψη εδρών στο Κοινοβούλιο].

Όχι λιγότερο σημαντικές απέβησαν οι επιπτώσεις των σωρευτικών παρενεργειών του εκλογικού νόμου για την Ημαθία:  είναι η μόνη, από τις 56 Εκλογικές Περιφέρειες της Χώρας, στην οποία το Κόμμα που πρώτευσε (σ’ αυτήν) μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν συγκέντρωσε το Εκλογικό Μέτρο, ώστε να κατοχυρώσει την έδρα αμέσως (από την «πρώτη κατανομή»)•  επειδή μένουν εξ αρχής και οι 4 έδρες της Ημαθίας αδιάθετες, και μπαίνουν και οι 4 στην ρουλέτα των αλληλοδιάδοχων κατανομών•  επειδή οι μικρότεροι, σε εκλογική δύναμη, Σχηματισμοί παρουσιάζουν, στην Ημαθία, επιδόσεις, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες, υψηλότερες•  επειδή συμμετέχουν 7 Κόμματα στην νέα Βουλή, και η κατανομή των εδρών αρχίζει από το μικρότερο, και συνεχίζεται, κατά σειρά, προς το μεγαλύτερο (άρα προηγούνται 6 διαδικασίες κατανομών, πριν έρθει η σειρά του πρώτου Κόμματος να καταλάβει έδρες).

Τον τρόπο και την διαδικασία κατανομής των εδρών επιχειρούν να παρουσιάσουν οι Πίνακες που ακολουθούν, αποφεύγοντας, όπου και όσο είναι δυνατόν, ειδικότερους σχολιασμούς και παρατηρήσεις [αν και υπάρχουν πάμπολλα αξιοπρόσεκτα σημεία:  από τις ανακολουθίες της εφαρμογής ή μη εφαρμογής των απογραφικών δεδομένων του 2001 ή του 2011, μέχρι τις ειδικότερες επιδόσεις των Κομμάτων στις διάφορες Εκλογικές Περιφέρειες, και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που μπορεί να πυροδοτήσει, ανά την Επικράτεια, η οριακή αύξηση ή μείωση (ή διόρθωση) της δύναμης ενός Σχηματισμού σε μια (μόνον) Περιφέρεια].

Για την κατάρτιση των Πινάκων χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των Εκλογών, όπως δημοσιεύονται από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών στον δικτυακό του τόπο (www.ypes.gr).

Εννοείται πως μόνον ο συντάκτης του παρόντος φέρει την ευθύνη για τα τυχόν λάθη, τις αβλεψίες ή τις παραλείψεις, που είναι αναπόφευκτο να έχουν εμφιλοχωρήσει.

Υπογραμμίζεται πως, όπως το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι τα στοιχεία αυτά δεν συνιστούν τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα των Εκλογών.

Όμως, και η παρουσίαση αυτή δεν φιλοδοξεί να προσλάβει τα χαρακτηριστικά μιας άψογης και αλάνθαστης εκλογικής διατριβής.  Προσπαθεί απλώς, μ’ αυτά τα πρώτα, ανεπίσημα αποτελέσματα, και μέσα από τον λαβύρινθο του εκλογικού νόμου, να αποκαλύψει, βήμα – βήμα, τον μηχανισμό κατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών, και (όσο είναι εφικτό με τις ατέλειες και τις αδυναμίες του συντάκτη της) να εξηγήσει τα «παράδοξα» ενός συστήματος, που παραλαμβάνει το ισχυρότερο και ιερότερο όπλο του πολίτη, την ψήφο του, για να πλάσει μ’ αυτήν έναν Τάλω ή έναν Λεβιάθαν.

Έδρες Επικρατείας:

Οι 12 έδρες Επικρατείας κατανέμονται μεταξύ των Κομμάτων, που υπερέβησαν το όριο του 3%.
Σύμφωνα με το άρθρο 100 §§ 1-3 του Π.Δ. 26/2012, το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων όλων αυτών (αλλά μόνον αυτών) των Κομμάτων διαιρείται «δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας» (12), και το πηλίκον αποτελεί το Εκλογικό Μέτρο.  Η συνολική ανά την Επικράτεια δύναμη ενός Κόμματος όσες φορές καλύπτει το Εκλογικό αυτό Μέτρο, τόσες έδρες Επικρατείας καταλαμβάνει το Κόμμα, ενώ τυχόν αδιάθετες έδρες «κατανέμονται ανά μία σε όσους έχουν το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αρχίζοντας από το συνδυασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο».
Με την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, από τις Εκλογές της 6ης Μαΐου προέκυψε η εξής κατανομή των 12 εδρών:  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 3•  ΣΥΡΙΖΑ, 2•  ΠΑΣΟΚ, 2•  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, 2•  ΚΚΕ, 1•  ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, 1•  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, 1.

Μονοεδρικές:

Στις 8 Μονοεδρικές Εκλογικές Περιφέρειες [: Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σάμος, Φωκίδα] η έδρα «καταλαμβάνεται από τον εκλογικό σχηματισμό που συμμετέχει την κατανομή των βουλευτικών εδρών {δηλαδή που πανελλαδικά έχει υπερβεί το “κατώφλι” του 3%} και έχει λάβει τα περισσότερα έγκυρα ψηφοδέλτια στην εκλογική αυτή περιφέρεια» (άρθρο 100 § 5 εδ. γ΄ του Π.Δ. 26/2012).

Επομένως, στους 8 αυτούς Νομούς (ή, κατά Καλλικράτη, Περιφερειακές Ενότητες) την έδρα την καταλαμβάνει όποιο Κόμμα πρωτεύει στην Μονοεδρική, ανεξαρτήτως της επίδοσής του, ανεξαρτήτως της διαφοράς του από το δεύτερο στον Νομό, και ανεξαρτήτως της πανελλαδικής κατάταξής του (αρκεί να έχει λάβει πάνω από το 3% πανελλαδικά και να έχει πρωτεύσει στην Μονοεδρική).

Σε προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις, κατά τις οποίες τα τότε «Κόμματα Εξουσίας» πετούσαν, στις Μονοεδρικές, σε ποσοστά άνω του 40% ή και του 50%, η εφαρμογή αυτού του αυστηρού πλειοψηφικού συστήματος αποτύπωνε, χωρίς εκτρωματικές στρεβλώσεις, τις επιλογές του οικείου εκλογικού σώματος.

Όμως, στις Εκλογές της 6ης Μαΐου σε όλες τις Μονοεδρικές Περιφέρειες κανένα Κόμμα δεν μπόρεσε ούτε καν να προσεγγίσει το 30%.  Έτσι, ο Εκπρόσωπος της κάθε Μονοεδρικής εκλέγεται έχοντας «απέναντί» του το 75 ή το 78 ή ακόμη και το 81% των εκλογέων της Περιφέρειάς του.
Από τις 8 Μονοεδρικές Περιφέρειες, σε 6 εκλέγει Βουλευτή η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε 1 [: Κεφαλληνία] ο ΣΥΡΙΖΑ, και σε 1 [: Σάμος] το ΚΚΕ, ενώ στην προηγούμενη Βουλή (του 2009-2012) όλες οι Μονοεδρικές ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ.

Στον «Πίνακα Α» παρουσιάζονται οι επιδόσεις των 7 Κομμάτων της νέας Βουλής, σε όλες τις Μονοεδρικές Εκλογικές Περιφέρειες [με έντονη γραφή επισημαίνεται η κατάκτηση της αντίστοιχης έδρας, ενώ στις δυο τελευταίες, προς τα δεξιά του Πίνακα, στήλες, με πλάγια γραφή, αθροίζονται οι ψήφοι και τα ποσοστά όλων των άλλων, πλην του πρώτου, Κομμάτων – αυτών που μένουν χωρίς εκπροσώπηση σ’ αυτές τις Περιφέρειες.  Οι ψήφοι όλων αυτών των Κομμάτων, που δεν καταλαμβάνουν έδρα στις Μονοεδρικές, δεν αποτελούν απλώς «αχρησιμοποίητα υπόλοιπα».  Ο εκλογικός νομοθέτης, τις διακρίνει από τις ψήφους των άλλων Περιφερειών, και τις μετατρέπει σε άχρηστα υπόλοιπα.  Στις μεγαλύτερες Περιφέρειες, και ιδιαίτερα στις πολυεδρικές, τα «αχρησιμοποίητα υπόλοιπα» διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις «καραμπόλες» των αδιάθετων εδρών.  Όμως, τα «αχρησιμοποίητα υπόλοιπα» των Μονοεδρικών εξαντλούν την δύναμή τους συμβάλλοντας μόνον στην πανελλαδική επίδοση των Κομμάτων, και πουθενά αλλού – κι αυτό αποτελεί μιαν ακόμη «ιδιομορφία» του εκλογικού νόμου].

Διεδρικές και Τριεδρικές

Στις Διεδρικές και Τριεδρικές (όπως και στις μεγαλύτερες) Εκλογικές Περιφέρειες το Εκλογικό Μέτρο αποτελεί το πρώτο κριτήριο για την απονομή έδρας [κάθε Εκλογική Περιφέρεια έχει το δικό της Εκλογικό Μέτρο, και αυτό είναι «το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από την διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων {όλων των Σχηματισμών}, που έλαβαν μέρος {στην συγκεκριμένη Περιφέρεια} στις εκλογές {είτε υπερέβησαν πανελλαδικά το 3%, είτε όχι} δια του αριθμού των εδρών της» (άρθρο 100 § 4 του Π.Δ. 26/2012)].

Σε προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο τα τότε θεωρούμενα «Κόμματα Εξουσίας» να συγκεντρώνουν (σχετικά) άνετα το Εκλογικό Μέτρο σε Τριεδρικές ή ακόμη και σε Διεδρικές Περιφέρειες.

Στις Εκλογές της 6ης Μαΐου κανένα Κόμμα και σε καμμία (Διεδρική ή Τριεδρική) Περιφέρεια δεν προσέγγισε το οικείο Εκλογικό Μέτρο.  Έτσι, όλες οι έδρες των Διεδρικών και Τριεδρικών Περιφερειών κατανεμήθηκαν, ως αδιάθετες, σύμφωνα με όσα ορίζει η § 7 του άρθρου 100 του Π.Δ. 26/2012:  «τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε κάθε μία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
(α) στις 6 Διεδρικές Εκλογικές Περιφέρειες [: Καστοριά, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίος] οι έδρες κατανέμονται μία στο Κόμμα που πρώτευσε, και μία στο Κόμμα που κατέλαβε την δεύτερη θέση στην κάθε Περιφέρεια.

——————————–
Στον «Πίνακα Β» παρουσιάζονται οι επιδόσεις των 7 Κομμάτων της νέας Βουλής σε κάθε μία από τις 6 Διεδρικές Περιφέρειες και επισημαίνονται, με έντονη γραφή, οι δυο πρώτες επιδόσεις, που κατακτούν βουλευτική έδρα στην κάθε Περιφέρεια.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ καταλαμβάνει έδρα στις 5 από τις 6 Διεδρικές και κατακτά την πρώτη θέση στις 4 από αυτές [πλην  Ρεθύμνου, όπου περιορίζεται στην τρίτη θέση και μένει χωρίς εκπροσώπηση, και Λασιθίου, όπου παίρνει την δεύτερη θέση (και, συνεπώς, την δεύτερη έδρα του Νομού), από τον ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά μόλις 9 ψήφων).

Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει έδρα στις 5 από τις 6 Διεδρικές (πλην Καστοριάς, όπου υπολείπεται τόσο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, όσο και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, και όπου η απώλεια της έδρας προσλαμβάνει συμβολικές διαστάσεις, καθώς πρόκειται για την έδρα του Προέδρου της προηγούμενης Βουλής).
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κατακτούν μία έδρα στην Καστοριά, και ο ΣΥΡΙΖΑ μία έδρα στο Ρέθυμνο.
Στις (πέραν των 7 κοινοβουλευτικών Κομμάτων) αξιοσημείωτες επιδόσεις καταγράφονται:  τα αποτελέσματα του Λασιθίου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 3.848 ψ. ή 8,44%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 1.820 ψ. ή 3,99%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1.782 ψ. ή 3,91%), του Ρεθύμνου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 6.290 ψ. ή12,86%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1.721 ψ. ή 3,52%), και της Χίου (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1.494 ψ. ή 4,63%).

——————————–
(β) στις 12 Τριεδρικές Εκλογικές Περιφέρειες [: Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβος, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική] οι έδρες κατανέμονται ανά μία στα Κόμματα που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις σε κάθε μία από τις Περιφέρειες αυτές.

Στον «Πίνακα Γ» παρουσιάζονται οι επιδόσεις των 7 Κομμάτων της νέας Βουλής σε κάθε μία από τις 12 Τριεδρικές Περιφέρειες και επισημαίνονται, με έντονη γραφή, οι τρεις πρώτες επιδόσεις, που κατακτούν βουλευτική έδρα στην κάθε Περιφέρεια.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ καταλαμβάνει έδρα σε όλες τις Τριεδρικές Περιφέρειες (και στις 12), και πρωτεύει στις 9 από αυτές (πλην Κέρκυρας, Ξάνθης, Ροδόπης).

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει έδρα στις 11 από τις 12 Τριεδρικές (πλην Δράμας), και πρωτεύει στην Κέρκυρα και στην Ξάνθη.
Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει έδρα στις 9 από τις 12 Τριεδρικές (πλην των3 νησιωτικών Τριεδρικών:  Κέρκυρας, Κυκλάδων, Λέσβου) και πρωτεύει μόνον σε 1 (Ροδόπη).

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταλαμβάνουν έδρα σε 2 Τριεδρικές (Δράμα, Κυκλάδες), και το ΚΚΕ επίσης σε 2 (Κέρκυρα, Λέσβος).
Από τις επιδόσεις των Κομμάτων, που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, επισημαίνονται:  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην Ξάνθη (3.651 ψ. ή 5,50%) και στην Ροδόπη (όπου με 12.331 ψ. ή 17,91% καταλαμβάνει μεν την τρίτη θέση, αλλά η μη συμμετοχή της στην κατανομή των εδρών απονέμει την τρίτη έδρα του Νομού στον τέταρτο ΣΥΡΙΖΑ), και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ στις Κυκλάδες (2.293 ψ. ή 3,12%).

————————————-

Τετραεδρικές και Μεγαλύτερες  Εκλογικές Περιφέρειες

Στις Τετραεδρικές και στις μεγαλύτερες από αυτές (5εδρικές, 6εδρικές, κ.ο.κ.) Εκλογικές Περιφέρειες οι έδρες απονέμονται πρώτα στους Σχηματισμούς που συγκεντρώνουν το Εκλογικό Μέτρο.

Τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου κατέστησαν κορυφή δυσπρόσιτη την προσέγγιση του Εκλογικού Μέτρου, ακόμη και για άλλοτε θεωρούμενα «μεγάλα Κόμματα».

Έτσι πολλές (και οπωσδήποτε περισσότερες από άλλες, προηγούμενες αναμετρήσεις) έδρες έμειναν αδιάθετες.  Για την κατανομή τους προνοεί η § 8 του άρθρου 100 του Π.Δ. 26/2012:  «Οι {τετραεδρικές και οι μεγαλύτερές τους} εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του εκλογικού σχηματισμού {που συμμετέχει στην κατανομή των εδρών και διαθέτει} το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια. … Στον εκλογικό σχηματισμό που έχει το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που ο εκλογικός σχηματισμός δικαιούται {σύμφωνα με την πανελλαδική επίδοσή του και με τους

ειδικότερους ορισμούς του εκλογικού νόμου}».

Στον «Πίνακα Δ» παρουσιάζονται οι επιδόσεις των 7 Σχηματισμών, που συμμετέχουν στην νέα Βουλή, σε κάθε μία από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες, και με έντονη γραφή επισημαίνονται οι Περιφέρειες, στις οποίες το κάθε Κόμμα συγκεντρώνει το οικείο Εκλογικό Μέτρο.
Με βάση αυτές τις επιδόσεις διενεργείται η κατανομή των εδρών στα Κόμματα, αρχίζοντας από το Κόμμα με την μικρότερη εκλογική δύναμη, και συνεχίζοντας διαδοχικά στα Κόμματα κατά σειρά αντίστροφη της εκλογικής τους δύναμης (από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο).

———————————————-
Στον «Πίνακα Ε» παρουσιάζεται η επίδοση στις 30 αυτές Εκλογικές Περιφέρειες της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ [του Κόμματος (από αυτά που υπερέβησαν το όριο του 3%) με «τον μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια»].
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, σύμφωνα με την συνολική επίδοσή της, δικαιούται 19 έδρες.  Μία από αυτές είναι έδρα του

Ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ, όπως φάνηκε από τους Πίνακες «Α», «Β», και «Γ», δεν κατακτά έδρα σε Μονοεδρικές, Διεδρικές ή Τριεδρικές Περιφέρειες.
Επομένως, στις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες θα πρέπει να αναζητήσει τις άλλες (19-1=) 18 έδρες, που της απονέμει ο εκλογικός νόμος.

Σε τρεις από τις Περιφέρειες αυτές (Β΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, και Α΄ Αθηνών), η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ συγκεντρώνει το Εκλογικό Μέτρο, και μάλιστα στην Β΄ Αθηνών, όπου το Εκλογικό Μέτρο είναι 24.383 ψ. η ΔΗΜΑΡ διαθέτει 67.614 ψ.  Άρα στην Β΄ Αθηνών κατακτά αμέσως 2 έδρες, και της περισσεύουν 18.848 ψ. («αχρησιμοποίητο υπόλοιπο»).  Με την συγκέντρωση του Εκλογικού Μέτρου στις 3 Περιφέρειες απονέμονται στην ΔΗΜΑΡ 4 έδρες (2 στην Β΄ Αθηνών, 1 στην Α΄ Θεσσαλονίκης, και 1 στην Α΄ Αθηνών).

Τις υπόλοιπες (19 – 1 επικρατείας – 4 με το εκλογικό μέτρο =) 14 έδρες η ΔΗΜΑΡ τις καταλαμβάνει, ανά μία, στις Περιφέρειες στις οποίες παρουσιάζει, κατά σειρά, τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα  [: Β΄ Αθηνών, Αττική, Ηράκλειο, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα, Λάρισα, Β΄ Πειραιώς, Εύβοια, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία, Α΄ Πειραιώς, Μαγνησία, Κοζάνη, Σέρρες].

Από την φθίνουσα κατάταξη των επιδόσεων της ΔΗΜΑΡ, ανά Εκλογική Περιφέρεια, προκύπτει ότι την τελευταία της έδρα την καταλαμβάνει στις Σέρρες, με 6.426 ψ., ενώ στην Ημαθία διαθέτει 5.632 ψ.  Επομένως, για να κατακτήσει έδρα η ΔΗΜΑΡ στην Ημαθία θα έπρεπε να έχει λάβει (στην Ημαθία) άλλες 795 ψήφους.

————————————-
Στον «Πίνακα Ζ» παρουσιάζεται η επίδοση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (του Κόμματος με τον αμέσως μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην επικράτεια), σε κάθε μία από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες (Τετραεδρικές και άνω).

Από τις (συνολικά) 21 έδρες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ η μία ανήκει στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ, όπως φάνηκε από τους Πίνακες «Α», «Β», και «Γ», δεν κατακτά έδρα σε Μονοεδρικές, Διεδρικές ή Τριεδρικές Περιφέρειες.

Οι υπόλοιπες 20 έδρες κατανέμονται στις Εκλογικές Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, εμφανίζονται οι υψηλότερες επιδόσεις.  Σε 4 Περιφέρειες (Β΄ Αθηνών, Αττική, Α΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης) η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγκεντρώνει το Εκλογικό Μέτρο (στην Β΄ Αθηνών το καλύπτει 2 φορές και της περισσεύουν 19.928 ψ, που, ως «αχρησιμοποίητο υπόλοιπο», της αποφέρουν ακόμη μία έδρα, ενώ και στην Α΄ Αθηνών καλύπτει 1 φορά το Εκλογικό Μέτρο, και με το υπόλοιπο των 8.460 ψ. κατακτά μία ακόμη έδρα στην οικεία Περιφέρεια).  Έτσι, βάσει του Εκλογικού Μέτρου, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταλαμβάνει 5 έδρες (2 στην Β΄ Αθηνών, και ανά 1 στην Αττική, στην Α΄ Αθηνών, και στην Α΄ Θεσσαλονίκης).

Τις υπόλοιπες (21 – 1 επικρατείας – 5 με το εκλογικό μέτρο =) 15 έδρες τις καταλαμβάνει, ανά μία, στις Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα [:  Β΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιώς, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Α΄ Πειραιώς, Λάρισα, Μεσσηνία, Σέρρες, Α΄ Αθηνών, Μαγνησία, Ηλεία, Φθιώτιδα].

Από την φθίνουσα κατάταξη των επιδόσεων της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ανά Εκλογική Περιφέρεια, προκύπτει ότι την τελευταία της έδρα την καταλαμβάνει στην Φθιώτιδα, με 7.691 ψ., ενώ στην Ημαθία διαθέτει 7.283 ψ.  Επομένως, για να κατακτήσει έδρα η ΔΗΜΑΡ στην Ημαθία θα έπρεπε να έχει λάβει (στην Ημαθία) άλλες 409 ψήφους.

—————————————-
Στον «Πίνακα Η» παρουσιάζεται η επίδοση του ΚΚΕ σε κάθε μία από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες (Τετραεδρικές και άνω).
Από τις (συνολικά) 26 έδρες του ΚΚΕ η μία ανήκει στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ, όπως φάνηκε από τους Πίνακες «Α», «Β», και «Γ», το ΚΚΕ ήδη έχει καταλάβει 1 έδρα στην Μονοεδρική της Σάμου, και άλλες 2 έδρες (σε επίσης νησιωτικές) Τριεδρικές Περιφέρειες (Κέρκυρα, Λέσβος).

Οι υπόλοιπες (26 – 1 – 1 – 2 =) 22 έδρες κατανέμονται στις Εκλογικές Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, εμφανίζονται οι υψηλότερες επιδόσεις.  Σε 4 Περιφέρεις (Β΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, Αττική, Α΄ Αθηνών) το ΚΚΕ συγκεντρώνει το Εκλογικό Μέτρο (στην Β΄ Αθηνών το καλύπτει 4 φορές, και απομένει ένα μικρό υπόλοιπο, ενώ στην Α΄ Θεσσαλονίκης το καλύπτει 1 φορά και με το υπόλοιπο των 10.660 ψ. κατακτά μια ακόμη έδρα στην ίδια Περιφέρεια).  Έτσι, βάσει του Εκλογικού Μέτρου, το ΚΚΕ καταλαμβάνει 7 έδρες (4 στην Β΄ Αθηνών, και ανά 1 στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην Αττική, και στην Α΄ Αθηνών).

Τις υπόλοιπες (26 – 1 επικρατείας – 1 μονοεδρική – 2 τριεδρικές – 7 με το εκλογικό μέτρο =) 15 έδρες τις καταλαμβάνει ανά μία στις Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα [: Β΄ Πειραιώς, Λάρισα, Β΄ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Εύβοια, Μαγνησία, Τρίκαλα, Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Πειραιώς, Ιωάννινα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Ημαθία].

Από την φθίνουσα κατάταξη των επιδόσεων του ΚΚΕ, ανά Εκλογική Περιφέρεια, προκύπτει ότι την τελευταία του έδρα την καταλαμβάνει στην Ημαθία, με 8.532 ψ., ενώ ο αμέσως μικρότερος αριθμός εγκύρων του ΚΚΕ απαντάται στις Σέρρες, με 8.205 ψ., και, επομένως, για να μην λάβει έδρα το ΚΚΕ στην Ημαθία θα έπρεπε να έχει λάβει είτε στις Σέρρες 328 ψήφους περισσότερες, είτε στην Ημαθία 328 ψήφους λιγότερες.

————————————————

Στον «Πίνακα Θ» παρουσιάζεται η επίδοση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε κάθε μία από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες (Τετραεδρικές και άνω).
Από τις (συνολικά) 33 έδρες των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ οι 2 ανήκουν στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ από τους Πίνακες «Α», «Β», και «Γ», προκύπτει ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταλαμβάνουν 1 έδρα στην Διεδρική Καστοριά, 1 έδρα στην Τριεδρική Δράμα, και 1 έδρα στην, επίσης, Τριεδρική των Κυκλάδων.
Οι υπόλοιπες (33 – 2 – 1 – 2 =) 28 έδρες κατανέμονται στις Εκλογικές Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, εμφανίζονται οι υψηλότερες επιδόσεις.  Σε 5 Περιφέρειες (Β΄ Αθηνών, Αττική, Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Αθηνών, Ηράκλειο) οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συγκεντρώνουν το Εκλογικό Μέτρο (στην Β΄ Αθηνών το καλύπτουν 4 φορές, και με το υπόλοιπο των 15.080 ψ. κατακτούν μια ακόμη έδρα στην ίδια Περιφέρεια•  στην Αττική το καλύπτουν 1 φορά, και με το υπόλοιπο των 17.068 ψ. κατακτούν μια ακόμη έδρα στην ίδια Περιφέρεια•  στην Α΄ Θεσσαλονίκης το καλύπτουν 1 φορά, και με το υπόλοιπο των 18.489 ψ. κατακτούν μια ακόμη έδρα στην ίδια Περιφέρεια•  στην Α΄ Αθηνών και στο Ηράκλειο το καλύπτουν από 1 φορά, και απομένουν μικρά υπόλοιπα).  Έτσι, βάσει του Εκλογικού Μέτρου, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταλαμβάνουν 8 έδρες (4 στην Β΄ Αθηνών, και ανά 1 στην Αττική, στην Θεσσαλονίκης, στην Α΄ Αθηνών, και στο Ηράκλειο).

Τις υπόλοιπες (33 – 2 επικρατείας – 1 διεδρική – 2 τριεδρικές – 8 με το εκλογικό μέτρο =) 20 έδρες τις καταλαμβάνουν ανά μία στις Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα υπόλοιπα [: Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιώς, Εύβοια, Δωδεκάνησος, Α΄ Θεσσαλονίκης, Αττική, Λάρισα, Αχαΐα, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Αθηνών, Σέρρες, Μαγνησία, Ημαθία, Φθιώτιδα, Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία, Έβρος, Πιερία, Πέλλα, Ηλεία].
Από την φθίνουσα κατάταξη των επιδόσεων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ανά Εκλογική Περιφέρεια, προκύπτει ότι καταλαμβάνουν έδρα στην Ημαθία με 11.771 ψ., ενώ η «πρώτη επιλαχούσα» Εκλογική Περιφέρεια, της Καβάλας, βρίσκεται 8 θέσεις πιο κάτω με 9.168 ψ., και, επομένως, για να μην κατακτήσουν έδρα οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στην Ημαθία θα έπρεπε να έχουν λάβει (στην Ημαθία) 2.604 ψήφους λιγότερες.

——————————————
Στον «Πίνακα Ι» παρουσιάζεται η επίδοση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε μία από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες (Τετραεδρικές και άνω).
Από τις (συνολικά) 41 έδρες του ΠΑΣΟΚ οι 2 ανήκουν στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ από τους Πίνακες «Α», «Β», και «Γ», προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει ανά μία έδρα σε 5 Διεδρικές Περιφέρειες [: Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Χίος], και 9 Τριεδρικές [: Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Κιλκίς, Λακωνία, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική].

Οι υπόλοιπες (41 – 2 – 5 – 9=) 25 έδρες κατανέμονται στις Εκλογικές Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, εμφανίζονται οι υψηλότερες επιδόσεις.  Σε 9 Περιφέρειες (Β΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Α΄ Αθηνών, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Σέρρες, Ηλεία) το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το Εκλογικό Μέτρο (στην Β΄ Αθηνών το καλύπτει 3 φορές, και με το υπόλοιπο των 19.764 ψ. κατακτά μία ακόμη έδρα στην ίδια Περιφέρεια•  ενώ, στις υπόλοιπες 8 Περιφέρειες το καλύπτει από μία φορά, χωρίς να επαρκούν τα αντίστοιχα υπόλοιπα για κατάκτηση εδρών στις ίδιες Περιφέρειες).  Έτσι, βάσει του Εκλογικού Μέτρου, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει 11 έδρες (3 στην Β΄ Αθηνών, και ανά μία στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στο Ηράκλειο, στην Α΄ Αθηνών, στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Λάρισα, στις Σέρρες, και στην Ηλεία).

Τις υπόλοιπες (41 – 2 επικρατείας – 5 διεδρικές – 9 τριεδρικές – 11 με το εκλογικό μέτρο =) 14 έδρες τις καταλαμβάνει ανά μία στις Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα [: Αττική, Β΄ Θεσσαλονίκης, Β΄ Αθηνών, Πέλλα, Δωδεκάνησος, Έβρος, Εύβοια, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Ημαθία, Μεσσηνία, Κοζάνη, Β΄ Πειραιώς].

Το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, πέραν της τρίτης θέσης, επιφύλαξε και άλλα, ασυνήθιστα για το ΠΑΣΟΚ, φαινόμενα.  Μεταξύ αυτών:  (α) Υπάρχουν 20 Εκλογικές Περιφέρειες [:  οι 8 Μονοεδρικές, η Διεδρική Καστοριά, οι Τριεδρικές των νησιών (Κέρκυρα, Κυκλάδες, Λέσβος), 5 Τετραεδρικές (Βοιωτία, Καβάλα, Κορινθία, Πιερία, Χανιά), 2 5εδρικές (Καρδίτσα, Μαγνησία), και η Α΄ Πειραιώς) στις οποίες το ΠΑΣΟΚ μένει πλέον χωρίς Βουλευτή,  (β) Εκτός της Β΄ Αθηνών, σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ διθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αρκείται μόνον σε μία έδρα ανά Εκλογική Περιφέρεια.

Από την φθίνουσα κατάταξη των επιδόσεων του ΠΑΣΟΚ, ανά Εκλογική Περιφέρεια, προκύπτει ότι καταλαμβάνει έδρα στην Ημαθία με 15.524 ψ., ενώ η «πρώτη επιλαχούσα» Εκλογική Περιφέρεια, της Καβάλας, βρίσκεται 4 θέσεις πιο κάτω με 14.582 ψ., και, επομένως, για να μην κατακτήσει έδρα το ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία θα έπρεπε να έχει λάβει (στην Ημαθία) 943 ψήφους λιγότερες.

—————————————

Στον «Πίνακα Κ» παρουσιάζεται η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε μία από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες (Τετραεδρικές και άνω).
Από τις (συνολικά) 52 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ οι 2 ανήκουν στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ από τους Πίνακες «Α», «Β», και «Γ», προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ανά μία έδρα σε:  1 Μονοεδρική [: Κεφαλληνία], 1 Διεδρική [: Ρέθυμνο], και 11 Τριεδρικές Περιφέρειες [: Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβος, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική].

Οι υπόλοιπες (52 – 2 – 1 – 1 – 11 =) 37 κατανέμονται στις Εκλογικές Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, εμφανίζονται οι υψηλότερες επιδόσεις.  Σε 12 Περιφέρειες (Α΄ Αθηνών, Αττική, Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιώς, Αχαΐα, Β΄ Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Λάρισα, Α΄ Πειραιώς) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το Εκλογικό Μέτρο (στην Β΄ Αθηνών το καλύπτει 9 φορές, και απομένει ένα μικρό υπόλοιπο•  στην Α΄ Αθηνών το καλύπτει 3 φορές, και απομένει μικρό υπόλοιπο•  στην Α΄ Θεσσαλονίκης το καλύπτει 2 φορές, και με το υπόλοιπο των 17.261 ψ. κατακτά μία ακόμη έδρα στην ίδια Περιφέρεια•  στην Αττική το καλύπτει 2 φορές, και απομένει μικρό υπόλοιπο•  στην Β΄ Πειραιώς και στην Αχαΐα το καλύπτει από 1 φορά, και με τα υπόλοιπα των 20.525 ψ. και 20.171 ψ., αντίστοιχα, κατακτά από μία ακόμη έδρα στις οικείες Περιφέρειες•  στις υπόλοιπες Περιφέρειες το καλύπτει από 1 φορά, χωρίς να επαρκούν τα υπόλοιπα για κατάκτηση και άλλων εδρών στις ίδιες Περιφέρειες).  Έτσι, βάσει του Εκλογικού Μέτρου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 24 έδρες [:  9 στην Β΄ Αθηνών, 3 στην Α΄ Αθηνών, από 2 στην Αττική και στην Α΄ Θεσσαλονίκης, και ανά μία στην Β΄ Πειραιώς, στην Αχαΐα, στην Β΄ Θεσσαλονίκης, στο Ηράκλειο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Εύβοια, στην Λάρισα, και στην Α΄ Πειραιώς].

Τις υπόλοιπες (52 – 2 επικρατείας – 1 μονοεδρική – 1 διεδρική – 11 τριεδρικές – 24 με το εκλογικό μέτρο =) 13 έδρες τις καταλαμβάνει, ανά μία, στις Περιφέρειες, στις οποίες, κατά σειρά, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα [:  Β΄ Πειραιώς, Αχαΐα, Ιωάννινα, Α΄ Θεσσαλονίκης, Φθιώτιδα, Χανιά, Ηλεία, Βοιωτία, Μεσσηνία, Κορινθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Ημαθία].

Τονίζεται ιδιαίτερα πως το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ο ΣΥΡΙΖΑ το εμφανίζει στην Μαγνησία.  Όμως, η Μαγνησία είναι 5εδρική, και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που καταλαμβάνει εκεί την πρώτη θέση, συγκεντρώνει αριθμό ψήφων υπερεπαρκή για την κάλυψη του οικείου Εκλογικού Μέτρου και για την κατοχύρωση 1 έδρας.  Μένουν, στην Μαγνησία, αδιάθετες 4 έδρες, που τις καταλαμβάνουν διαδοχικά τα 4 μικρότερα Κόμματα (από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο:  ΔΗΜΑΡ – ΧΑ – ΚΚΕ – ΑΝΕΛ, όπως φαίνεται και στους Πίνακες «Ε», «Ζ», «Η», και «Θ»).  Από τα αμέσως μεγαλύτερα Κόμματα, το μεν ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται στο «Πίνακα Ι», έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτει στην Μαγνησία αχρησιμοποίητο υπόλοιπο επαρκές για την διεκδίκηση έδρας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει υψηλότατο υπόλοιπο, δεν μπορεί να καταλάβει έδρα, επειδή όλες οι αδιάθετες έδρες (και οι 4) έχουν ήδη απονεμηθεί στα μικρότερα (και προηγούμενα αυτού στην κατανομή) Κόμματα.  Έτσι, η αναζήτηση έδρας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, προωθείται μία σειρά παρακάτω στον «Πίνακα Κ», με την φθίνουσα κατάταξη των επιδόσεών του.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην, επίσης 5εδρική, Κοζάνη:  το πρώτο Κόμμα (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) συγκεντρώνει το Εκλογικό Μέτρο, και κατακτά μια έδρα.  Μένουν αδιάθετες 4 έδρες, που τις καταλαμβάνουν διαδοχικά 4, μικρότερα του ΣΥΡΙΖΑ, Κόμματα (ΔΗΜΑΡ – ΚΚΕ – ΑΝΕΛ – ΠΑΣΟΚ), όπως φαίνεται στους Πίνακες «Ε», «Η», «Θ», και «Ι», και, επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλο που εμφανίζει μεγαλύτερη εκλογική δύναμη, μένει χωρίς εκπροσώπηση και στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα η αναζήτηση της έδρας του να προωθείται μία ακόμη σειρά παρακάτω στον σχετικό «Πίνακα Κ».
Εξ αιτίας αυτών των δύο κατανομών (Μαγνησίας, και Κοζάνης), η αναζήτηση των 13 εδρών, στον «Πίνακα Κ», προωθείται κατά δυο σειρές, καταλαμβάνει την Καρδίτσα και την Ημαθία, και απονέμει έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο αυτές Περιφέρειες.
Από την φθίνουσα κατάταξη των επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανά Εκλογική Περιφέρεια, προκύπτει ότι την τελευταία του έδρα την καταλαμβάνει στην Ημαθία, με 12.267 ψ., ενώ η αμέσως επόμενη επίδοσή του σημειώνεται στις Σέρρες, με 12.253 ψ.  Επομένως, για να μην κατακτήσει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία θα έπρεπε (ο ΣΥΡΙΖΑ) να έχει λάβει είτε στην Ημαθία 15 ψήφους λιγότερες, είτε στις Σέρρες 15 ψήφους περισσότερες.

—————————————

Στον «Πίνακα Λ» παρουσιάζεται η επίδοση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε κάθε μία από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες (Τετραεδρικές και άνω).

Από τις (συνολικά) 108 έδρες της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, οι 50 αποτελούν το «δώρο» (bonus), που επιφυλάσσει ο εκλογικός νομοθέτης, για το Κόμμα, που πρωτεύει στις Εκλογές, ανεξαρτήτως της επίδοσής του, και ανεξαρτήτως της διαφοράς του από τον δεύτερο Σχηματισμό.

Οι 3 αποτελούν έδρες του Ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ, όπως προκύπτει από τους Πίνακες «Α», «Β», και «Γ», 6 έδρες αντιστοιχούν στις ισάριθμες Μονοεδρικές Εκλογικές Περιφέρειες, στις οποίες πλειοψήφησε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ [: Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Φωκίδα], 5 έδρες αντιστοιχούν στις ισάριθμες Διεδρικές Περιφέρειες, όπου εξέλεξε Βουλευτή [: Καστοριά, Λασίθι, Πρέβεζα, Φλώρινα, Χίος], και 12 στις ισάριθμες Τριεδρικές [: Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λακωνία, Λέσβος, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκιδική].

Από τις 30 μεγαλύτερες Εκλογικές Περιφέρειες η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ συγκεντρώνει το Εκλογικό Μέτρο σε 20, όπου καταλαμβάνει, συνολικά 27 έδρες:  στην Β΄ Αθηνών καλύπτει το Εκλογικό Μέτρο 5 φορές, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην Α΄ Αθηνών, και στις Σέρρες το καλύπτει από 2 φορές, και σε όλες τις άλλες [: Αττική, Β΄ Θεσσαλονίκης, Μεσσηνία, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Έβρος, Πέλλα, Φθιώτιδα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Τρίκαλα, Μαγνησία, Ηλεία, Πιερία] το καλύπτει από 1 φορά, ενώ πουθενά δεν περισσεύει υπόλοιπο επαρκές για την κατάκτηση και άλλης έδρας στις ίδιες Περιφέρειες.

Έτσι, αν δεν υπολογιστεί το bonus των 50 εδρών, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα αναζητήσει, με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά της, μόλις (108 – 50 bonus – 3 επικρατείας – 6 μονοεδρικές – 5 διεδρικές – 12 τριεδρικές – 27 με το εκλογικό μέτρο =) 5 έδρες.

Τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, τα εμφανίζει:  (1ο) στην Καβάλα, 21.308 ψ., (2ο) στην Α΄ Πειραιώς, 20.515 ψ., (3ο) στην Ημαθία, 20.221 ψ., (4ο) στην Κορινθία, 20.021 ψ., (5ο) στην Εύβοια, 19.873 ψ., (6ο) στην Δωδεκάνησο, 19.550 ψ., (7ο) στην Β΄ Πειραιώς, 17.661 ψ., (8ο) στην Αιτωλοακαρνανία, 17.029 ψ., κ.ο.κ..

Όμως, επειδή έχουν προηγηθεί 6 διαδοχικές κατανομές στα 6 «μικρότερα Κόμματα», δεν αρκεί μόνον η ύπαρξη μεγάλου αχρησιμοποίητου υπολοίπου, αλλά επί πλέον απαιτείται να εξακολουθούν να υπάρχουν και αδιάθετες έδρες στις αντίστοιχες Εκλογικές Περιφέρειες.

Γι αυτό και οι 5 έδρες, που απονέμονται με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, κατανέμονται ανά μία μόνον σε εκείνες τις Περιφέρειες στις οποίες εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετες έδρες:  στην Καβάλα [όπου, από τις 4 έδρες, έχει διατεθεί μόνον 1 (ΣΥΡΙΖΑ) στις προηγούμενες κατανομές], στην Α΄ Πειραιώς [όπου, από τις 6 έδρες, έχουν διατεθεί 5 (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ – ΧΑ – ΔΗΜΑΡ) στις προηγούμενες κατανομές], στην Κορινθία [όπου, από τις 4 έδρες, έχουν διατεθεί 2 (ΣΥΡΙΖΑ – ΧΑ) στις προηγούμενες κατανομές], στην Δωδεκάνησο [όπου, από τις 5 έδρες, έχουν διατεθεί 2 (ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ) στις προηγούμενες κατανομές], στην Β΄ Πειραιώς [όπου, από τις 8 έδρες, έχουν διατεθεί 7 (ΣΥΡΙΖΑ/2 – ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ – ΧΑ – ΔΗΜΑΡ) στις προηγούμενες κατανομές].

Σε δυο Εκλογικές Περιφέρειες [: Ημαθία, Εύβοια], με υψηλό αχρησιμοποίητο υπόλοιπο (μεγαλύτερο της Β΄ Πειραιώς, της Δωδεκανήσου, αλλά -ως προς την Ημαθία- και της Κορινθίας), οι αδιάθετες έδρες εξαντλήθηκαν, καθώς απονεμήθηκαν όλες σε προηγούμενες κατανομές στα «μικρότερα Κόμματα».

Και στην μεν Εύβοια, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κατετάγη δεύτερη, στην Ημαθία όμως και την πρώτη θέση κατέλαβε και υψηλότερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο εμφανίζει.  Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή δεν έχει μείνει αδιάθετη έδρα (από τις προηγηθείσες 6 διαδοχικές κατανομές) η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μένει χωρίς έδρα (τόσο στην Ημαθία, όσο και στην Εύβοια).

Οι 50 έδρες, που περισσεύουν, αδιακρίτως της γεωγραφικής τους διασποράς, απονέμονται, ως «bonus», στο πρώτο (πανελλαδικά) Κόμμα, ανεξαρτήτως της επίδοσης του Κόμματος αυτού στις Εκλογικές Περιφέρειες από τις οποίες προέρχονται οι 50 έδρες του «bonus».  Πρόκειται για μια εντελώς «τυφλή» και αυτόματη απονομή, που προξενεί εκτρωματικές καταστάσεις, που ούτε καν τις είχαν φανταστεί οι συντάκτες του εκλογικού νόμου (π.χ.:  οι ακραίες εκδοχές αυτών των εμπνεύσεων την ίδια στιγμή, που αφήνουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τους 20.221 ψηφοφόρους της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Ημαθίας, «μεριμνούν» ώστε οι ομοϊδεάτες τους των Χανίων, με επίδοση που τους κατατάσσει στην 5η θέση εντός του Νομού τους, να διαθέτουν πλέον 3 Εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο!).

Και το χειρότερο όλων είναι ότι και οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν, υποχρεωτικά, με το ίδιο, διαστρεβλωτικό (ή μάλλον) διαστροφικό, εκλογικό σύστημα.
————————————-

(αντί επιμυθίου):

Πάντως, με την ψήφο των Εκπροσώπων μας καθιερώθηκε αυτό το σύστημα, που, μέσα από μια αλληλουχία αποκλεισμών και παραμορφώσεων [οι περισσότερες των οποίων ακροβατούν στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, αν δεν τα παραβιάζουν απροκάλυπτα], αναδιατάσσει τις κοινοβουλευτικές έδρες, όπως αυτές αποτυπώνονται στον «Πίνακα Μ».

Ο «Πίνακας Μ» αποτελεί την επιτομή όλων των προηγούμενων Πινάκων, πιθανότατα όμως αποτελεί και το προοίμιο της επόμενης αναμέτρησης, που, για 65η φορά στην διάρκεια του ελευθέρου βίου του, θα οδηγήσει (εκ νέου) τον Ελληνικό Λαό στις κάλπες, προς ανάδειξη των εκλεκτών του:  στον (ακροτελεύτιο)

Πηγή: www.laosver.gr
Σχολιάστε