My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Η αναγέννηση του Υπ. Γεωργίας

…και της ελληνικής υπαίθρου.

Του Κώστα Κιλτίδη*


Καταγράφω για πρώτη φορά τη δεδηλωμένη και διακηρυχθείσα το 2004 αντίδραση μου στην μετονομασία του υπουργείου γεωργίας σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο γέννειος και καθολικός τίτλος του συγκεκριμένου υπουργείου είναι Γεωργίας. Αποτυπώνει το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων παραγωγής επί της γης (αγρός, κτηνοτροφία, δασοκομία, αλιεία), πάντα πρωτογενώς. Δυστυχώς η αρρώστια του νεοτερισμού και της απερίγραπτης γλωσσικής αμάθειας επέτρεψε αυτή τη διαστροφή. Χαρίσαμε στις άλλες γλώσσες την έννοια του αγρού και την κάναμε κατόπιν εισαγωγή ως έκφραση του όλου της γεωργίας, γιατί οι λαοί αυτοί είχαν γλώσσες φτωχές για να κυριολεκτούν (αγγλικά, γαλλικά: agriculture).

Στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, που προσέφερε τα μέγιστα στην εκπαίδευση νέων γεωργών, αλλά και ανύψωσε ποιοτικά τους πολίτες γεωργούς σε ισότιμους με τους λοιπούς πολίτες, έζησα μια όμορφή εκδήλωση. Άκουσα εκεί ένα Έλληνα τεχνοκράτη επιστήμονα που διαπρέπει στην Ε.Ε. να μεταφράζει σωστά τη Κοινή Γεωργική Πολιτική. Όχι ΚΑΠ (κοινωνική αγροτική πολιτική), αλλά ΚΓΠ 2014-2020.

Το υπουργείο, όπως προσδιορίσθηκε ως Γεωργίας, διαπραγματευόταν όλες τις αλληλένδετες δράσεις καλλιέργειας επί της γης. Αγροτική καλλιέργεια, εκτατική και σταυλισμένη κτηνοτροφία, δασοκομία και αλιεία. Ήταν ταυτισμένο με την ζώσα ύπαιθρο, έως συνόρων και ακτογραμμής νησιωτικής. Η δασική πολιτική είναι θεμέλιο και τροφός της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Η αντιδιαβρωτική πολιτική, η ενίσχυση βοσκοτόπων, η ορεινή υδρονομία και η διευθέτιση χειμάρρων, με την καλλιέργεια των δασών στήριξαν την φυτική και ζωική παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν ο δασικός χώρος και η δασική πολιτική να μη υπάγονται σε αναγεννημένο υπουργείο Γεωργίας. Ο νεωτερισμός και η διαστροφή οδήγησαν σε αποφάσεις καταστροφικές για την Γεωργία και την Ύπαιθρο. Ο δασικός χώρος ανήκει στο υπουργείο περιβάλλοντος για τις ρυθμιστικές λειτουργίες, όπως και αναψυχής. Βιάζει τη λογική καθετί άλλο.

Τα σπαρτά των σιτηρών είναι η μεγαλύτερη καταβόθρα του CO2 ως ρυθμιστική λειτουργία, κατά την ίδια συλλογιστική θα εντάξουμε και τα χωράφια στο υπουργείο Περιβάλλοντος; Επιβάλλεται αυτό να είναι με περιεχόμενο υπηρεσιών και ελέγχου, όχι παραγωγικών διαδικασιών και χώρων. Προφανώς και υφίσταται ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιάταξη δεδομένων σε ένα αναγεννημένο υπουργείο Γεωργίας. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες επιβάλλεται να αναθεωρηθεί και να είναι αποτελεσματική. Η συμμετοχή στο όραμα της αναγέννησης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου θεμελιώδης με οδηγό την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής. Αναζητούμε τώρα τους συμβούλους για τους γεωργούς και τους γεωπόνους και ζωοτέχνες στο χωράφι και στους στάβλους, όταν στα δύσκολα χρόνια υπήρχαν.

Το υπουργείο στις δόξες του είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τότε εποχής. Είναι πικρό το χθες να είναι καλλίτερο από το αύριο. Ο νεωτερισμός δεν είναι πρόοδος, μπορεί να είναι και ξεπεσμός. Η πρόκληση του αύριο και του εγγύς μέλλοντος είναι ορατή και απλή: Αναγεννημένο σύγχρονο υπουργείο Γεωργίας, όπως ορίζεται ως έννοια και Διυπουργικός Γεωργοδιατροφικός Οργανισμός χρειάζεται, για το μεγάλο άλμα που χρειάζονται Γεωργοί και Πολιτεία. Για όσους έχουν πίστη και γνώση, για τους πολίτες και την Πατρίδα. Αν ακόμη πιστεύουν κάποιοι στην αναγέννηση και ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.

*Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην υφυπουργός.

Σχολιάστε