My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Η ακτινογραφία της…

varoufakis-giannis-001

… ευρωζωνικής αποδόμησης.

Του Γιάννη Bαρουφάκη.


Οι κεντρικοί τραπεζίτες, εδώ και χρόνια, εφαρμόζουν, λίγο-πολύ, έναν απλό κανόνα που τους συμβουλεύει ως προς τον προσδορισμό των επιτοκίων. Πρόκειται για τον κανόνα που πρωτο-παρουσίασε ο John Taylor, καθηγητής στο Stanford. Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ευλαβική χρήση του κανόνα του Taylor, σημασία έχει ότι χρησιμοποιείται και αποτυπώνει τις απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών για το επίπεδο στο οποίο είναι καλό να κυμαίνονται τα επιτόκια δανεισμού.

Γιατί σας κουράζω με τον κανόνα του Taylor; Επειδή μας ανοίγει ένα παράθυρο από το οποίο μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά, χωρίς πάθη και φόβους, στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη σήμερα. Με έναν πολύ απλό τρόπο: Συγκρίνοντας το επιτόκιο της ΕΚΤ που επικρατεί στην Ευρωζώνη, το σημερινό 0,25%, με το επιτόκιο που προτείνει ο κανόνας του Taylor για κάθε μία από τις χώρες μας ξεχωριστά.

Σε μια συμπαγή, βιώσιμη νομισματική ένωση τα επιτόκια που δίνει ο κανόνας του Taylor δεν θα ήταν βέβαια ποτέ ίδια για κάθε χώρα αλλά, από την άλλη, οι διακυμάνσεις τους πάνω και κάτω από το ένα, κοινό επιτόκιο (αυτό της ΕΚΤ) θα πρέπει να είναι «ομαλές». Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μια ματιά στο διάγραμμα (που παρήγαγε η Société General και αναπαρήγαγε το Reuters – βλέπε το πιο κάτω Παράρτημα για επεξήγηση των υπολογισμών στους οποίους βασίζεται το διάγραμμα) οδηγεί σε ένα απλούστατο συμπέρασμα: η σημερινή Ευρωζώνη είναι «χαλασμένη». Έχει «σπάσει». Δεν είναι βιώσιμη. Τελεία και παύλα.

Άρθρο στο protagon.gr

Σχόλια
One Response to “Η ακτινογραφία της…”
  1. Ο/Η HELLAS λέει:

    BAΡΟΥΦΑΚΗ ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΕΣ ΝΑ ΛΕΣ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟ ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΩ, ΤΟ ΕΤΣΙ, ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ, ΤΟ ΓΚΙΟΥΒΕΤΣΙ, ΤΟ ΦΑΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΕΛΑ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ Κ.ΛΠ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΙ ΕΡΓΟ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ Ή ΑΠΟ ΕΚΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΕΙ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΡΙΑ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΥΥΝΕΧΙΖΕΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΚΑΝΑ ΚΑΓΚΟΥΡΩ ΣΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΠΑΡΚΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ;ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ, ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΛΕΩ ΕΓΩ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ, ΓΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΣΘΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΛΑΚΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΚ. ΦΤΑΝΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΗΜΑΡΤΟΝ.

Σχολιάστε