My Twitter Feed

21 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Η Αγαθοπούλου για γενοκτονία

eirini-agathopoulou-001Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων  στη Νέα Σάντα για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και λόγω της αναγκαστικής απουσίας  της κλιμακίου Ελλήνων βουλευτών στη Ρουμανία, απέστηλε προς τους συγκεντρωμένους την παρακάτω χαιρετιστήρια επιστολή :

“Στις αρχές του 20ου αιώνα, παντού όπου ξεπηδούσαν τα νέα έθνη-κράτη με τις ανερχόμενες αστικές δυνάμεις, όπως εκείνο της Τουρκίας, μια εγκληματική τακτική που συχνά συνόδευε αυτή τη μετάβαση ήταν και η εθνοκάθαρση. Έτσι λοιπόν το δράμα του Ποντιακού πληθυσμού αλλά και άλλων λαών της περιοχής που διώχθηκαν και μαρτύρησαν, δεν εξηγείται με απλά εθνικά επιχειρήματα, αλλά έχει και κοινωνικό υπόβαθρο και αιτίες.

Οι επιλογές των Ελλήνων στον Πόντο από το 1914 μέχρι το 1922 κυμαίνονταν μεταξύ της σφαγής και του εκτοπισμού. Η γενοκτονία των Ποντίων, όπως και κάθε μαζικό έγκλημα στην ανθρώπινη ιστορία, δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεχαστεί, είτε να παραμεριστεί από τις κάθε φορά προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι θέμα αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και δικαίωσης για τους 353.000 περίπου δολοφονημένους Ποντίους της γενοκτονίας. Τέλος, είναι και θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για όσους επέζησαν και ξεριζώθηκαν, κουβαλώντας το δράμα τους στην Ελλάδα ή σε άλλους τόπους, για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για μας τους νέους απογόνους των ξεριζωμένων, που οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή μας την ταυτότητα. Γι αυτό και δεν ξεχνάμε, με κάθε ευκαιρία να απαιτούμε από την ηγεσία της Τουρκίας αλλά και της διεθνούς κοινότητας, την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Το ίδιο κατηγορηματικά, θα έλεγα ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ιστορικού ρεβανσισμού και εκδίκησης, είτε φαινομένων πατριδοκαπηλείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις αναλάβει το τιμόνι της χώρας θα εργαστεί για την ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων. Και θα το κάνει  ακριβώς με εργαλεία τις αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών και της καλής γειτονίας στις διεθνείς σχέσεις, επειδή είναι ταγμένος με τις αξίες αυτές και πιστεύει στην αποτελεσματικότητά τους ανάμεσα στους λαούς. Με τον τρόπο αυτό, ο καταλογισμός ευθυνών σε όσους σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και υλοποίησαν αυτά τα εγκλήματα,εκτός από ιστορική απαίτηση και δικαίωση θα αποτελεί και παρακαταθήκη για το μέλλον, μια παρακαταθήκη που θα ενώνει αντί να διχάζει. Η συζήτηση αυτή αποκτά σήμερα μια αναγκαία επικαιρότητα, επειδή έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα μας οι εθνικιστικές κραυγές από δήθεν πατριώτες «τουρκοφάγους» που κατά τα άλλα οργανώνουν μαζικούς ρατσιστικούς διωγμούς στους νέους πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ελλάδα. Εμείς οι Πόντιοι που ξέρουμε από προσφυγιά και ξεριζωμό, που οι γονείς και οι παππούδες μας ταλαιπωρήθηκαν από κάποιους ψευτοπατριώτες της εποχής εκείνης, δεν θα τα υιοθετήσουμε αυτά τα παραμύθια.

Με αξιοπρέπεια στέλνουμε το μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό απαιτώντας από όλους ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον για τη γενοκτονία. Από εδώ, την Ν. Σάντα, την ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς, χαιρετίζουμε και τις νέες γενιές Ποντίων, προσφύγων και παλιννοστούντων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που εκτός  τις σύγχρονες μάχες που δίνουν για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της ζωής στην Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων, της ανεργίας και της φτώχειας, έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα προσαρμογής, ένταξης και διακρίσεων. Όμως, τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις που μας κυβέρνησαν και μας έφεραν μέχρι εδώ, συνεχίζουν με το ίδιο θράσος να θεωρούν τους ανθρώπους αυτούς σαν «εύκολους πελάτες» και έρμαια φτηνού ρουσφετιού και ψηφοθηρίας.

Τέλος, δεν ξεχνάμε και τους ελληνικούς πληθυσμούς στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, στη Μαριούπολη και τα άλλα χωριά που από προχτές παρελαύνουν τα τανκς και που βρίσκονται στη μέση μιας δίνης που απειλεί ακόμα και την διεθνή ειρήνη.

Νιώθοντας την τιμή και την υπερηφάνεια για την ποντιακή μου καταγωγή, ειδικά τις μέρες αυτές που τιμάμε τη μνήμη της θυσίας των Ποντίων και έστω από μακριά, αφού βρίσκομαι σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό, εύχομαι σε όλους καλή δύναμη. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε ! ”  

Σχολιάστε