My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ημερίδα ΣΥΡΙΖΑ για πρόσφυγες

pontioiΕκδήλωση για την εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και για το ζήτημα των Ποντίων με τη ματιά της αριστεράς, θα είναι το θέμα εκδήλωσης – ημερίδας που θα διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στις 6 μμ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Στην ημερίδα με τίτλο “ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”, ομιλητές θα είναι οι:

 -Βλάσης Αγτζίδης, “Τα γεγονότα στην οθωμανική Ανατολή την περίοδο 1914-1923. Συνομιλώντας με την τουρκική αριστερή ιστοριογραφία”

 -Στέλιος Θεοδωρίδης, “Η συνείδηση της ιστορίας θα μας απελευθερώσει”

 -Αντώνης Κάλφας, «Ανασυγκροτώντας τη σύγχρονη ιστορική μνήμη: η  Μικρασιατική Καταστροφή και η εγκατάσταση στη Μακεδονία μέσα από απομνημονεύματα, μαρτυρίες και προφορικές ιστορίες προσφύγων (1974-2013)».

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς τονίζονται και τα εξής:

Τα εκατό χρόνια από την έναρξη του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου, ταυτίζονται με την ιστορική διαδρομή των Ελληνικών προσφυγικών πληθυσμών της Aνατολής, που μετοίκησαν στην Ελλάδα και είναι αρκετά για να γραφτεί η ιστορία έτσι όπως πραγματικά είναι. Η διαδρομή αυτή των εκατό χρόνων δεν ήταν μία ευθεία γραμμή πάνω στην οποία πορεύτηκαν οι πρόσφυγες για να φτιάξουν από το μηδέν τη νέα τους ζωή. Ήταν μια πορεία δύσκολη, που δεν τελείωσε με το τέλος του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Αμέσως μετά έζησαν τον διχασμό του μεσοπολέμου, τον φασισμό του καθεστώτος  Μεταξά, τον πατριωτικό πόλεμο του ΄40, την κατοχή, την απελευθέρωση, τον εμφύλιο, το αυταρχικό πρόσωπο των νικητών του εμφυλίου, την στρατιωτική δικτατορία, τη μεταπολίτευση. Ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να μετακινούνται Ελληνικοί πληθυσμοί από και προς την Ελλάδα.

Στις εξελίξεις της κάθε περιόδου οι δυνάμεις της αριστεράς ήταν παρούσες: στην τότε Ρωσία, στην Τουρκία, στον Ελλαδικό χώρο, στις χώρες των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα θέματα των προσφύγων της Ανατολής και ιδιαίτερα στο ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Αυτό που επιχειρούμε σε αυτήν την εκδήλωση είναι η καταγραφή των γεγονότων με την ματιά της σύγχρονης Αριστεράς, έξω από την οπτική των συμφερόντων ισχυρών παικτών της διεθνούς σκακιέρας, μακριά από αγκυλώσεις, εθνικιστικές εξάρσεις, καπηλείες της ιστορίας και αλυτρωτισμούς.

Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς οργανώνουμε μια συζήτηση που αφορά πολύ κόσμο στην πόλη και τον Νομό μας. Μια συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην καταγραφή της ιστορίας έτσι όπως την βίωσαν οι προγενέστεροι και την βιώνουμε εμείς σήμερα, σε έναν νομό με αμιγώς προσφυγικούς πληθυσμούς.”

 

Σχολιάστε