My Twitter Feed

9 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Να απαντήσουν για φ/β σταθμούς -

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, 2022

“Θα υποστηρίξω τους αγρότες” -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

ΠΕΔΚΜ: Καταδίκη βίας και απειλών -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

“Συνεργασίες με κοινό πρόγραμμα” -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Έργα 240 χιλ. σε ΔΕ Πολυκάστρου -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Γ. Γεωργαντά -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Συγχαίρουν τον Γ. Γεωργαντά -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Προχωράει το έργο υδροδότησης -

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, 2022

Να απαντήσουν για φ/β σταθμούς

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ) κατέθεσε η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της έγκρισης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (φ/β) σταθμών τεραστίων διαστάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000.

Ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έχουν αδειοδοτηθεί δύο φ/β σταθμοί στις περιοχές NATURA του “Έλους Αρτζάν” και του Ανθοφύτου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Ο φ/β σταθμός «Κοτύλη» καλύπτει το 8,5 % της έκτασης της περιοχής «Έλος Αρτζάν», ενώ ο φ/β σταθμός «Νέο Σιράκιο» απέχει μόλις 9 μέτρα από την περιοχή Ανθοφύτου.

Όπως επισημαίνει η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης, Έφη Ναβροζίδου, για τις μονάδες αυτές υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και για την αδειοδότησή τους εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, η οποία θεωρεί ότι «ότι θα εκθέσουν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα καταπέσουν εύκολα σε ενδεχόμενη δικαστική προσφυγή».

Η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» ζητά να μάθει ποια στάση πρόκειται να κρατήσει η ΠΚΜ αναφορικά με την εγκατάσταση φ/β τεραστίων διαστάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών, εάν ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμό Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΧΣΑΑ) επιτρέπει ή αποθαρρύνει κάτι τέτοιο και αν θα προστατευτούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια ζητά ανελλιπώς από την ΠΚΜ να προχωρήσει σε μια συνολικότερη μελέτη και έναν προσεκτικότερο και πιο εξειδικευμένο χωροταξικό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να αποφευχθεί η άναρχη «ανάπτυξη» τριτοκοσμικού τύπου που παρατηρείται και επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες.

Σχολιάστε