My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ευκαιρία αξιοποίησης στρατοπέδων

Μια αναπάντεχα θετική εξέλιξη σημειώθηκε πριν λίγες μέρες. Μια εξέλιξη που δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης για τον τόπο. Με έγγραφό του στις 29 Απριλίου 2015 το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) παραχωρεί για χρήση το κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών στο Δροσάτο στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

stratopedo-dogani-001Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από μήνες με το έγγραφο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτο να μεταφέρεται στο ΓΕΣ ιδιοχείρως από τον π. υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Γεωργαντά. Η διαδικασία «έτρεξε» αρκετά γρήγορα και το ιστορικό κτίριο  που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία  της περιοχής (613 Τάγμα Πεζικού) παραχωρείται κατά χρήση με επίσημο έγγραφο που εστάλη από το ΤΕΘΑ στο Γ’ Σώμα Στρατού, στο οποίο υπάγεται διοικητικά-στρατιωτικά ο νομός μας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του εγγράφου το εν λόγω κτίριο παραχωρείται αφού ελήφθησαν υπόψη τόσο η  ειδική τοπική ιστορικότητα, όσο και οι ανάγκες  και η προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου. Όπως επίσης και η δυσμενής συγκυρία για τη χώρα.  Όπως ενημέρωσε ο Υποδιοικητής του Γ’ Σώματος υποστράτηγος Δ.Μπίκος, η μίσθωση θα έχει πιθανότατα διάρκεια 10 ετών με το συμβολικό ενοίκιο των 700 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Μπίκος, ο οποίος πριν προαχθεί διετέλεσε ως Ταξίαρχος, διοικητής της 71ης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» με έδρα το Κιλκίς, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γεωργαντά στο Γ’ΣΣ  τον πληροφόρησε  ότι στις προθέσεις της ηγεσίας του Στρατού είναι η αξιοποίηση της περιουσίας που είναι εκτός χρήσης για στρατιωτικούς σκοπούς. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στις προθέσεις του ΤΕΘΑ είναι και η ενοικίαση ή ακόμη και πώληση των στρατιωτικών κατοικιών (ΣΟΑ) στο Δροσάτο.

Να σημειωθεί ότι στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Στρατού δεν εμπλέκεται κατ’ ουδένα  τρόπο το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ.

Προοπτικές για τοπικούς φορείς

Το ζήτημα της αξιοποίησης  των ανενεργών στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχει απασχολήσει για πολλά χρόνια τους τοπικούς φορείς, κυρίως του  δήμους και τη Νομαρχία.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν σε όλο το νομό και κυρίως στην πόλη του  Κιλκίς, έχουν ζητηθεί πρώην  στρατόπεδα και κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών του δήμου σε υποδομές. Από τις δίδυμες Καπναποθήκες (π. στρατιωτικό πρατήριο) μέχρι  το στρατόπεδο της π.6ης Μεραρχίας και το π.Στρατόπεδο «ΔΟΓΑΝΗ», τα αιτήματα του δήμου Κιλκίς ήταν μόνιμα. Πάντοτε όμως «σκάλωναν» στη γραφειοκρατία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αμυνας. Αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χώροι για κατασκευή από το Δικαστικό Μέγαρο μέχρι Σχολικές Μονάδες που τόσο ανάγκη είχε και έχει η πρωτεύουσα.

Με τη νέα φιλοσοφία που ήδη εκδηλώνεται, οι ευκαιρίες για τους τοπικούς φορείς είναι εξαιρετικές. Η μακρόχρονη ενοικίαση με χαμηλά τιμήματα ή και η ανάλογη αγορά, θα λύσουν πολλά χρονίζοντα προβλήματα.

Ηδη εδώ και μήνες έχει εκδηλωθεί από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, η πρόθεση  για αξιοποίηση ενός Τμήματος από τα 110 στρέμματα του π. Στρατοπέδου ΔΟΓΑΝΗ. Το τμήμα προορίζεται  για λειτουργία  μόνιμου  Εκθεσιακού Χώρου για την εξυπηρέτηση δράσεων του Επιμελητηρίου όπως το επιτυχημένο «ΚΕΡΝΑΜΕ ΚΙΛΚΙΣ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου οι συζητήσεις με το ΤΕΘΑ έχουν ήδη προχωρήσει. Με το νέο πνεύμα για την αξιοποίηση της περιουσίας του Στρατού, το θέμα αναμένεται να έχει γρήγορα αίσιο τέλος.

Οι πιθανές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν από πλευράς δήμων ενδέχεται να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα τα 24 στρέμματα του χώρου της πρώην 6ης Μεραρχίας στο Κιλκίς θα επιτρέψουν  την ανέγερση Σχολικών Μονάδων, Ι. Ναού, πιθανής μεταφοράς των ΚΤΕΛ, ακόμη και ενδεχόμενη λειτουργία του ταλαιπωρημένου για δεκαετίες Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε