My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ερώτηση ΚΚΕ για την ALMACO

Ερώτηση για τις οφειλόμενες αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα, συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, που διεκδικούν οι εργαζόμενοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. – ALMACO, κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

almacoΗ ερώτηση έχει ως εξής:

Τις οφειλόμενες αποζημιώσεις απόλυσης και τα δεδουλευμένα, ύψους 2 εκατομ­μυρίων ευρώ, διεκδικούν οι περίπου 100 απολυμένοι εργαζόμενοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. «ΑΛΜΑΚΟ», οι οποίοι εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά εργασιακά προβλήματα.

Η μονάδα διελάσεως αλουμινίου, βρισκόταν σε λειτουργία για πολλά χρόνια στην περιοχή Νέας Σάντας της Π.Ε. Κιλκίς. Ήδη από το 2010 η διοίκηση της εταιρίας, με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση, καθυστερούσε την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων παρόλο που πραγματοποιούνταν ικανοποιητικές πωλήσεις και γίνονταν εισπράξεις μετρητών και επιταγών πριν ακόμη φύγουν τα φορτία από το εργοστάσιο.

Την ίδια περίοδο ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι στο εξής θα δουλεύουν 2-3 ημέρες την εβδομάδα, υπογράφοντας αιτήσεις άδειας άνευ αποδοχών. Στη συνέχεια και με την απειλή την απόλυσης για όποιον δεν υπέγραφε, η διοίκηση της εταιρείας, επέβαλε στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία λίγων ημερών και μειώσεις μισθών. Με το πέρας των εννέα μηνών, οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι αποδέχονται την εκ περιτροπής εργασία επ’ αόριστον και για όσο διάστημα θα διαρκεί η οικονομική κρίση στη Ελλάδα.

Ήδη τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία σταματάει τη λειτουργία της, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών. Μάλιστα η εταιρία τους εκβίαζε να δεχθούν να απολυθούν χωρίς αποζημίωση, ώστε να λάβουν την καταγγελία σύμβασης για να πάρουν το ταμεία ανεργίας.

Να σημειώσουμε ότι πριν το κλείσιμο της εταιρείας, η διοίκηση της φρόντισε να μεταφέρει οχήματα και μήτρες για την παραγωγή προϊόντων, σε άλλη επιχείρηση ιδιοκτησίας της. Επιπλέον, έχει καταθέσει, από τον Μάη του 2013, αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Οι απολυμένοι της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. «ΑΛΜΑΚΟ», οδηγούνται στην εξαθλίωση καθώς είναι άνεργοι, με απλήρωτες αποζημιώσεις και δεδουλευμένα πολλών μηνών, σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα και οι κατακτήσεις σαρώνονται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική για την προστασία και τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου.

     Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, εφάπαξ και άμεσα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να εξασφαλιστεί η επιδότηση των ανέργων – απολυμένων για όλο το χρόνο της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.”
Σχολιάστε