My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ερώτηση για προσλήψεις

georgantas-giorgos-001Ο βουλευτής ν. Κιλκίς και υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, κατέθεσε ερώτηση  με άλλους βουλευτές του κόμματος προς τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, με θέμα: «Αριθμός υπαλλήλων που τίθενται σε αργία, λόγω παράνομων προσλήψεων ή αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων.»

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με την περίπτωση η΄ της παραγράφου ένα του άρθρου 109 του  Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), όπως έχει τροποποιηθεί και σήμερα ισχύει, η ανώτατη πειθαρχική ποινή, που μπορεί να επιβληθεί από τα αρμόδια όργανα της πειθαρχικής διαδικασίας είναι η ποινή της οριστικής παύσης. Επίσης, παράλληλα κατά το άρθρο 109 του ίδιου Κώδικα,  μπορεί να επιβληθεί αυτοδίκαιη έκπτωση  στον υπάλληλο λόγω ποινικής καταδίκης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για συγκεκριμένα περιοριστικά στο νόμο αναφερόμενα εγκλήματα. Τέλος το άρθρο 152 περιγράφει τους λόγους απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης, σωματική ή πνευματική ανικανότητα,  κατάργηση της θέσης στην οποία υπηρετεί κ.α. ενώ το άρθρο 103 εξειδικεύει τις περιπτώσεις αυτοδίκαιης αργίας. Παρόμοιες διατάξεις αναφέρονται και στα άρθρα 110 επόμενα του Κώδικα Καταστάσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν. 3584/2007) και ειδικότερα στα άρθρα 113 πειθαρχικές ποινές, 153 αυτοδίκαιη έκπτωση λόγω ποινικής καταδίκης και 156 λόγοι απόλυσης δημοτικού υπαλλήλου, αλλά και στο άρθρο 107 περί αυτοδίκαιης αργίας.

Οι παραπάνω διατάξεις και συγκεκριμένα τα άρθρα 103 και 109 του νόμου 3528/2007 αλλά και το άρθρο 107 του νόμου 3584/2007 τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόμου 4325/2015, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος στην από 8 Μαΐου 2015 Εγκύκλιό του, περιορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται σε αργία.

Παράλληλα, ήδη από το 2013 έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση προσωπικών μητρώων υπαλλήλων, όπως προβλέπεται και από τη διάταξη του άρθρου 4 του Προεδρικού Διατάγματος 178/2005, που αναφέρεται στον τρόπο τήρησης και ενημέρωσης του προσωπικού μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων. Η σχετική υποχρέωση για τη διενέργεια του ελέγχου νομιμότητας όλων των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου αφορά το σύνολο των υπαλλήλων ανεξαρτήτως της εργασιακής σχέσης με την οποία υπηρετούν, σε όλες της δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ και δημόσιες επιχειρήσεις. Επομένως, οι Διευθύνσεις Προσωπικού όλων των ανωτέρω φορέων απαιτείται να ολοκληρώσουν τον παραπάνω έλεγχο το συντομότερο δυνατό, ώστε για λόγους δικαιοσύνης και νομιμότητας να εξευρεθούν όλες εκείνες οι περιπτώσεις που δολίως ο υπάλληλος προκάλεσε παράνομο διορισμό του ή εάν ο διορισμός έγινε κατά παράβαση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα ή της σχετικής προκήρυξης του διαγωνισμού προσλήψεων.

Σήμερα, τα σχετικά στοιχεία που αναρτώνται στον ιστότοπο της Απογραφής είναι γενικά και δεν προκύπτει με σαφήνεια ο αριθμός των υπαλλήλων όλων των φορέων του δημοσίου που απολύονται ή τυχόν τίθενται σε αργία συγκεκριμένα λόγω πειθαρχικών ποινών, κατόπιν αμετάκλητων καταδικαστικών αποφάσεων ή για λόγους χρήσης  πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων απαραίτητων κατά το διορισμό του υπαλλήλου, ούτε οι υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται οι παραπάνω υπάλληλοι.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Πόσοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σε Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, σε Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ και δημόσιες επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αργία μετά από αμετάκλητες αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων ή ποινικών δικαστηρίων κατά τα έτη  2015 και 2016, ανά κατηγορία υπαλλήλων και υπηρεσία, ανά μήνα και συνολικά κατ’ έτος;

– Για πόσους υπάλληλους που υπηρετούν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες,  σε Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ και δημόσιες επιχειρήσεις έχουν ανακληθεί οι διορισμοί ή έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε αργία για λόγους χρήσης  πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων απαραίτητων κατά το διορισμό του υπαλλήλου κατά τα έτη  2015 και 2016, ανά κατηγορία υπαλλήλων και υπηρεσία, ανά μήνα και συνολικά κατ’ έτος;»

Σχολιάστε