My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Επικίνδυνα λόγω ελλείψεων τα νοσοκομεία

Με δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων της Υγείας για τις δραματικές ελλείψεις στοιχειωδών υγειονομικών υλικών αλλά και με την παραδοχή εκ μέρους της προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο οι προειδοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών αλλά και οι καταγγελίες ασθενών για την κακή κατάσταση στο ΕΣΥ.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) Μαρκ Σπρένγκερ δηλώνει μετά την επίσκεψή του σε νοσοκομεία της χώρας ότι «είμαστε στο παρά ένα να χάσουμε τη μάχη», ενώ ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Ρομπέρτο Μπερτολίνι τονίζει ότι «οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση».

«Είδα νοσοκομεία που η οικονομική δυσχέρεια δεν τους επιτρέπει να έχουν ούτε τα στοιχειώδη: γάντια, ρόμπες και αντισηπτικά μαντίλια». Υστερα από ένα διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, όπου επισκέφθηκε νοσοκομεία, ο Μαρκ Σπρένγκερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μιλά στο Reuters.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, αλλά μετά την επίσκεψή μου σε νοσοκομεία της χώρας έχω πειστεί ότι είμαστε στο παρά ένα να χάσουμε τη μάχη», επισημαίνει ο ίδιος.

Δραματικό σήμα κινδύνου στέλνει και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ρ. Μπερτολίνι, ενώ το σοβαρό πρόβλημα παραδέχεται και η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού, με δηλώσεις της στην «Εφ.Συν.».

Με σαφώς λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και με τα νοσοκομεία να ξεμένουν από χρήματα για προμήθειες κινδυνεύει ακόμη και η στοιχειώδης υγιεινή, τονίζει ο Σπρένγκερ.

Η απειλή της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων είναι ορατή, λέει ο ίδιος. Αν μία νοσηλεύτρια πρέπει να δει 10 αντί 5 ασθενείς, χωρίς γάντια μιας χρήσεως, είναι βέβαιο ότι οι μολύνσεις θα αυξηθούν ταχύτατα, γράφει το δημοσίευμα.

Τα δεδομένα δείχνουν –εξηγεί ο Σπρένγκερ- ότι οι ασθενείς με υψηλά μολυσματικές ασθένειες, όπως είναι η φυματίωση, μπορεί να μην έχουν την περίθαλψη που τους πρέπει καθώς και ότι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στην Ευρώπη.

Στο πρακτορείο μίλησε και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Ρομπέρτο Μπερτολίνι.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικο, λέει, ενώ αποδίδει το γεγονός στη μείωση των κονδυλίων και του προσωπικού.«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού άμεσο και μεσοπρόθεσμο, αυξάνοντας έτσι αντί μειώνοντας το κόστος της δαπάνης της υγείας».

«Επιβεβαιώνουν όλα όσα λέμε ως νοσοκομειακοί γιατροί κρούοντας όλο αυτόν τον καιρό τον κώδωνα του κινδύνου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και προσθέτει: «Καταρρίπτουν δε τους ισχυρισμούς του νυν και του τέως υπουργού Υγείας -Α. Λυκουρέντζου και Α. Λοβέρδου αντίστοιχα- ότι δήθεν οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι δολιοφθορείς και προσπαθούν να τους προκαλέσουν πολιτική ζημιά. Επιβεβαιώνουν ότι τελικά αυτή η πολιτική είναι δολοφονική για την επιβίωση των ασθενών. Καθόλου τυχαία δεν αποκαλέσαμε το υπουργείο Υγείας υπουργείο Ευθανασίας».

Απευθυνθήκαμε και στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλη, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «όσο χαλαρώνουν τα μέτρα της διατήρησης των κανόνων υγιεινής τόσο ευνοούνται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Ολα αυτά σε μια περίοδο που η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί κατά 30%. Και οι ανασφάλιστοι μένουν έξω».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία τονίζει ακόμη ότι η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει αποτέλεσμα «την έλλειψη υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού. Τα υλικά μιας χρήσεως λιγοστεύουν, τα χειρουργεία αναβάλλονται, οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται, το προσωπικό εξαντλείται».

Ο «Ευαγγελισμός» συχνά ξεμένει από αναλώσιμα, όπως γάντια, αντισηπτικά μαντίλια, γάζες κ.λπ. Και όταν όμως υπάρχει επάρκεια υλικών, αυτά είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του προέδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ Ηλία Σιώρα: «Υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν είχαμε καθόλου αναλώσιμα υλικά για δύο και για τρεις ημέρες και όταν έγινε προμήθεια διαπιστώσαμε ότι η ποιότητα δεν είναι καλή».

Το πλέον δραματικό όμως, σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, είναι η αύξηση του δείκτη βρεφικής θνησιμότητας από 2,8 ανά 1.000 γεννήσεις σε 3,8. Στο Νοσοκομείο Νίκαιας η εικόνα δεν είναι καλύτερη, έτσι όπως μας τη μεταφέρει ο νευροχειρουργός Π. Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ: «Μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται καθημερινά το έργο των γιατρών και νοσηλευών».

Αυξάνονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις

Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πλέον τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις βασικών υλικών υγιεινής και προστασίας παραδέχεται στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού.

«Η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά και βρίσκεται στην κορυφή αυτού του προβλήματος στην Ευρώπη. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις παρουσιάζουν αύξηση.

Η οικονομική κρίση είναι παράγοντας που τις ενισχύει. Αυτό είναι αναμενόμενο. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Υπάρχουν τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μην αυξάνονται οι λοιμώξεις, και η πιο απλή απ” αυτές είναι το πλύσιμο των χεριών».

efsyn.gr

Σχολιάστε