My Twitter Feed

31 Μαρτίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανδημία υψηλών πτήσεων! -

Τετάρτη, 31 Μαρτίου, 2021

Δίκτυο εργαζομένων στην Yγεία -

Τετάρτη, 31 Μαρτίου, 2021

Τα προβλήματα του αθλητισμού στο Κιλκίς -

Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Νέα περιπολικά για την αστυνομία -

Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Ιός με πρωτοφανείς διαστάσεις! -

Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Ορθοπεδική: Ξαναβαφτίζεται κόβιντ -

Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Προσλήψεις στην Eφορεία Aρχαιοτήτων -

Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Αναπλάσεις στη ΔΕ Πολυκάστρου -

Δευτέρα, 29 Μαρτίου, 2021

Επαναλειτουργεί η αρχαία Ευρωπός!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, από τις 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει ο Αρχαιολογικός Χώρος Ευρωπού, καθημερινά (εκτός Τρίτης), 8.00 – 15.30, με ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζομένους.

Οι επισκέπτες του θα χαρούν έναν ευρύ, καλαίσθητο και φιλικό αρχαιολογικό χώρο με εξαίρετο ορίζοντα θέασης προς το όρος Πάϊκο (στα δυτικά), την λεκάνη του πλατύρροου Αξιού ποταμού και το όρος Μπέλλες (στα βόρεια-βορειοανατολικά).

Η περιήγηση στο χώρο ξεκινά από το νεοσύστατο Κέντρο Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού, όπου η ‘ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ’ σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία του 2ου αι. π.Χ., συστήνεται ως ‘ΕΥΡΩΠΟΣ. ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’ με υπόκρουση παραδοσιακής μακεδονικής και συριακής μουσικής.

Μία εκθεσιακή ενότητα ταξιδεύει τον επισκέπτη ευσύνοπτα στη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5η χιλιετία π.Χ. έως και 6ος/7ος αι. μ.Χ.), στην Ευρωπό του Μύθου και των ιστορικών χρόνων.

Η δεύτερη εκθεσιακή ενότητα του Κέντρου είναι αφιερωμένη στην προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του γόνου της Ευρωπού, Σελεύκου Α’, του σπουδαιότερου των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έμελλε να γίνει βασιλέας – ηγέτης της Δυναστείας των Σελευκιδών.

Η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης ολοκληρώνεται με την προβολή του animated ιστορικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκους (11′ 50″) ‘Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη’.

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζεται με επίσκεψη στο χώρο του ρωμαϊκού και παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου της αρχαίας Ευρωπού με μνημειώδη και άλλα κτιστά ταφικά σύνολα.

Η Ευρωπός αξίζει την επίσκεψή σας! Χαρείτε την!

Σχολιάστε