My Twitter Feed

16 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Εξοντωτικοί φόροι σε άνεργους του Κιλκίς!

Πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη και νυν άνεργοι, που ανήκουν στις ΔΟΥ Κιλκίς και Τούμπας Θεσσαλονίκης, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα 14 – 22 χιλιάδων ευρώ (!), παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου λάμβαναν βοήθημα που σύμφωνα με νόμο έχει απαλλαγεί από φορολογία!

Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Karfitsa”, το οποίο αποδεικνύει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει χάσει τη μπάλα, αναφέρονται τα εξής:

Στην απέλπιδα προσπάθεια του να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία, τοΥΠΟΙΚ ζητά επιστροφή φόρων από ανέργους που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και οι οποίοι λαμβάνουν βοήθημα που σύμφωνα με νόμο έχει απαλλαγεί από φορολογία. Πιο συγκεκριμένα, τη γη κάτω από τα πόδια τους έχασαν εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη όταν έλαβαν σημειώματα από τις εφορίες όπου ανήκουν, σύμφωνα με τα οποία η ειδική επιδότηση ανεργίας που λάμβαναν μέχρι σήμερα από τον ΟΑΕΔ δεν είναι αφορολόγητη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας. 

Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε ένας από αυτούς να έχει στη διάθεσή του χρονικό περιθώριο 60 ημερών προκειμένου να προσέλθει στη ΔΟΥ για να ρυθμίσει πρόστιμο ύψους από 14.000 έως 22.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στα οικονομικά έτη 2007 έως 2010. 

Το παράδοξο στη υπόθεση είναι ότι σχετικές ειδοποιήσεις έλαβαν μόνο όσοι εργαζόμενοι «ανήκουν» στις ΔΟΥ Τούμπας και Κιλκίς, την ίδια ώρα που τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ όσο και το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνουν τους πρώην εργαζόμενους της Β.Φ.Λ. Θεσσαλονίκης, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους. 

«Δεν φορολογούνται» υποστηρίζει ο ΟΑΕΔ 

«Η θέση της υπηρεσίας μας είναι μια. Τα συγκεκριμένα χρήματα δεν φορολογούνται γιατί αποτελούν επίδομα ανεργίας» δήλωσε στην «Κ» ο Περιφερειακός διευθυντής ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Καραμπέρης. 

Μάλιστα, στις 9 Νοεμβρίου του 2010, το υπουργείο Εργασίας απέστειλε έγγραφο προς το τμήμα Ασφάλισης του ΟΑΕΔ Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δεν φορολογούνται για το εισόδημα που εισπράττουν από την ειδική επιδότηση. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 23 του Ν. 3526/2007 περί της ειδικής επιδότησης ανεργίας του πρώην προσωπικού της ΒΦΛ ΑΕ Θεσσαλονίκης για την ένταξη και την επιδότηση των μισθωτών στο πρόγραμμα της ειδικής επιδότησης ανεργίας, πέραν των παραπάνω διατάξεων, ισχύουν οι διατάξεις περί επιδότησης των κοινών ανέργων από τον ΟΑΕΔ». 

Στην επόμενη παράγραφο σημειώνεται πως «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 14 του Ν. 1545/85 περί της επιδότησης των κοινών ανέργων, η αληθινή έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 58 του Ν. 542/77 είναι ότι επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 3465/55 με τις οποίες απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή τέλη χαρτοσήμου και γενικά από κρατήσεις για το δημόσιο και για τρίτους οι κάθε φύση παροχές του ΟΑΕΔ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται για την απονομή των παροχών αυτών, καθώς και οι διοικητικές ή δικαστικές και εξώδικες πράξεις για την αναγνώριση ή πραγματοποίηση τους». 

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ευθέως, καταλήγει το έγγραφο, «ότι δεν υπάρχει νόμιμη υποχρέωση του ΟΑΕΔ για παρακράτηση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος από τις χορηγούμενες ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και για απόδοσή του στις ανά ατομική περίπτωση δικαιούχου αρμόδιες ΔΟΥ». 

«Μας αντιμετωπίζουν ως φοροφυγάδες» 

Η «λυπητερή» που έφτασε στα σπίτια όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα προκάλεσε αναστάτωση. «Πρόκειται για χρήματα που τα δηλώσαμε κανονικά στην εφορία και τώρα έρχεται η Πολιτεία να μας ζητήσει τα ρέστα» δηλώνει στην «Κ» πρώην εργαζόμενος της Β.Φ.Λ. ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2010Μ και τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας. «Αν υπήρχε πρόβλημα γιατί δεν μας φορολόγησαν τότε;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως «η χρονική συγκυρία που τίθεται το θέμα, ιδίως τώρα που τα αποθεματικά των κρατικών ταμείων είναι άδεια, γεννά εύλογα ερωτήματα. Όπως είναι φυσικό θα αντιδράσουμε και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Πόσο μάλλον όταν όλοι μας λένε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας». 

Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, «φυσικά και θα κινηθούμε δικαστικά. Ακόμα και για το αυτονόητο όμως, θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη καθώς για να καταθέσουμε προσφυγή θα πρέπει να πληρώσουμε περίπου 1000 ευρώ σε παράβολα, δικαστικά έξοδα και αμοιβή δικηγόρου.Φαίνεται πως κάποιοι βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους» κατέληξε.

Σχολιάστε