My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Απ`τη Παιονία στην Ιταλία

Untitled-5Με στόχο την αειφόρο ανάπτυξης της περιοχής Παιονίας, υλοποιήθηκε εκπαιδευτική κινητικότητα στο Τρεβίζο της Ιταλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci όπου συμμετέχει ο Δήμος Παιονίας.

Η εκπαίδευση διήρκεσε 2 εβδομάδες και φορέας υποδοχής ήταν το Treviso Tecnologia (οργανισμός του Επιμελητηρίου του Τρεβίζο με δράση που αφορά την μεταφορά τεχνογνωσίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, προσφέροντας πρωτοποριακές υπηρεσίες και προγράμματα κατάρτισης). Την υποστήριξη της συνεργασίας του Δήμου Παιονίας με τον συντονιστή φορέα αλλά και όλη την εκπαιδευτική υποστήριξη του σχεδίου είχε η Επιμορφωτικής Κιλκίς Μον.Ε.Π.Ε.

Στην εκπαιδευτική συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Παιονίας, Αθανάσιος Λαπόρδας και άλλοι 11 εκπρόσωποι του Δήμου-Μηχανικοί και στελέχη. Η εκπαιδευτική ομάδα είχε την ευκαιρία να λάβει γνώσεις και δεξιότητες που μέσω της αξιοποίησής τους στόχος είναι η εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Παιονίας. Ειδική έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό και την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα Φ/Β τεχνολογίας και εφαρμογών, σχετικής νομοθεσίας αλλά και κόστους εγκατάστασης και συντήρησης. Η εναρμόνιση των συμμετεχόντων με την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και ενεργειακή νομοθεσία, η προώθηση των σύγχρονων επιταγών για την περιβαλλοντική προστασία, η ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ευθύνης των πολιτών, η ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, της προστασίας και διαφύλαξης των ενεργειακών πόρων, η συνεισφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε τεχνολογίες αιχμής στην Ενεργειακή Διαχείριση και η προαγωγή της συνεργασίας του Δήμου με φορείς από το εξωτερικό και την ένταξή του σε διεθνή δίκτυα ήταν τα κυριότερα αποτελέσματα που αποκόμισε η ομάδα συμμετεχόντων από το σχέδιο.

Untitled-3Πέρα από την καθημερινή θεωρητική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Treviso Tecnologia, υλοποιήθηκαν χρήσιμες επισκέψεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος η ομάδα συμμετεχόντων επισκέφθηκε τον Δήμο Μολιάνο, όπου έγινε παρουσίαση από τον Δήμαρχο της περιοχής και τους μηχανικούς των ενεργειακά αυτόνομων εγκαταστάσεων του Δήμου. Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Ελλήνων στη Βενετία και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 515 ετών ζωής της ελληνικής παροικίας στη Βενετία αλλά και να συνομιλήσει με τον Πρόξενο κο Συμεών Λιναρδάκη. Μία ακόμη ενημερωτική επίσκεψη ακολούθησε στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας του Τρεβίζο όπου την ομάδα υποδέχθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε δημόσια κτίρια διοίκησης τα οποία αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις εναλλακτικές μεθόδους ΑΠΕ, για θέρμανση και ψύξη. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως πάνω από 10 δημόσια κτίρια διοίκησης της συγκεκριμένης περιοχής χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής κινητικότητας οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την περιοχή της Πάντοβα και συγκεκριμένα το εργοστάσιο παραγωγής πάνελ και λοιπών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στη συνέχεια ακολούθησε σειρά επισκέψεων σε: υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα περίχωρα του Τρεβίζο, φωτοβολταϊκά πάρκα και πρότυπες εγκαταστάσεις στο Ασόλο και άλλες εγκαταστάσεις γεωθερμίας της γύρω περιοχής.

Στο διάστημα των δύο εβδομάδων εκπαίδευσης στο Τρεβίζο,  η ομάδα συμμετεχόντων έλαβε χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την εφαρμογή των ΑΠΕ, απέκτησε νέες εμπειρίες, γνώρισε ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και γενικότερα καλές εφαρμοσμένες πρακτικές σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, κατανόησε την ιταλική κουλτούρα και νοοτροπία, γνώρισε την τοπική γαστρονομία και τις ομορφιές που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή της Ιταλίας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία και γνώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες θα αποτυπωθεί στο Πιστοποιητικό EUROPASS  που θα λάβει ο κάθε συμμετέχοντας μετά την επίσημη λήξη του σχεδίου αλλά και στις μνήμες όλων των συμμετεχόντων. Κοινή επιθυμία της εκπαιδευτικής ομάδας είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα αποτελέσματα του σχεδίου και να συμβάλλουν ο καθένας από την αντίστοιχη θέση στην δημιουργία νέων επενδυτικών σχεδίων στην Παιονία με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη αλλά και στην αποδοτικότερη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από μέρους του Δήμου σε θέματα ΑΠΕ.

Σχολιάστε