My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Εκλογές μηχανικών: Αποχή έως 80%

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρώτη η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ.

Μεγάλο ήταν το ποσοστό της αποχής στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στην Κεντρική Μακεδονία, για την ανάδειξη των 60 μελών της περιφερειακής Αντιπροσωπείας, που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή, καθώς στα 27 εκλογικά τμήματα των επτά νομών της Περιφέρειάς μας ψήφισαν 4835 μηχανικοί (4.661 έγκυρα), επί συνόλου 17.883 εγγεγραμμένων στα μητρώα.

Πρώτη δύναμη  αναδείχτηκε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), που πρόσκειται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας το 32,7% του συνόλου των έγκυρων ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΕΕ.

Ακολούθησαν η πολυσυλλεκτική παράταξη «Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί» (ΕλΕΜ) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ), που σχεδόν ισοψήφησαν, με 753 και 752 ψήφους και ποσοστό 16,1% έκαστη (σ.σ. η πολυσυλλεκτική ΔΗΣΥΜ έχει ως κύριους άξονες το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους).

Ως προς τις έδρες για την 60μελή Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, η ΔΚΜ εκλέγει 20 μέλη, η ΕλΕΜ δέκα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών επίσης δέκα, η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (σ.σ. πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) με ποσοστό 12,6% επτά και η Πρωτοπορία – Ανανέωση Κίνησης Μηχανικών για την Ανασυγκρότηση του ΤΕΕ με ποσοστό 5,9% επίσης τέσσερα. Από λιγότερα μέλη εκλέγουν οι υπόλοιπες παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, που έλαβε το 5,8% των ψήφων (σ.σ. πρόσκειται στο ΚΚΕ).

Για τη λεγόμενη Κεντρική Αντιπροσωπεία, δηλαδή την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με τα 155 μέλη, οι μηχανικοί της Κεντρικής Μακεδονίας στα 27 εκλογικά τμήματα, ψήφισαν και πάλι ως πρώτη δύναμη τη ΔΚΜ, η οποία έλαβε η οποία έλαβε το 32,34% των έγκυρων ψήφων και ακολούθησαν η ΔΗΣΥΜ με ποσοστό 18,27% και η ΕλΕΜ με 14,58%._

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Πανελλαδικά

Μαζί με την κρίση «χτύπησε» και η έντονη χθεσινή κακοκαιρία τις κάλπες των μηχανικών, με αποτέλεσμα η αποχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να εκτιναχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο άνω του 70%, ενώ στην Αθήνα, που συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των μηχανικών-μελών του ΤΕΕ, η αποχή ξεπέρασε το 80%.

Η χαμηλή συμμετοχή επηρέασε καταλυτικά το αποτέλεσμα της κάλπης, ενώ ευνοήθηκαν ιδιαίτερα οι συνδυασμοί που μπόρεσαν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Από τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα προκύπτει ότι κερδίζει τις εντυπώσεις η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), η προσκείμενη παράταξη στη Ν.Δ.

Σε κοινή κάθοδο, έπειτα από πολλές αναμετρήσεις, με την άλλη παράταξη του χώρου, τη ΔΚΜ- ΔΑΠ, η ενιαία παράταξη της Δεξιάς με την ονομασία ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία κόβει πρώτη το νήμα των εκλογών, με ποσοστό 26,4%.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις του ΤΕΕ παραμένει η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ), παράταξη της Κεντροαριστεράς, με επικεφαλής το σημερινό πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χρ. Σπίρτζη, που σε διευρυμένη συμμαχία της ΠΑΣΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων κ.λπ. κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 22,7%.

ekloges-mixanikonΕντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι δύο πρώτες παρατάξεις (ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία και ΔΗΣΥΜ) πετυχαίνουν ισορροπία τρόμου στην Αθήνα με ισοψηφία σε ποσοστό 23%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 11% έρχεται η πρωτοεμφανιζόμενη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, η επίσημη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι κ.λπ.) σχεδόν διαπλασίασε τη δύναμή της συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,9%.

Ενισχυμένη βγαίνει και η Πανεπιστημονική, η παράταξη του ΚΚΕ, με 6,9%, αυξάνοντας κατά 2 μονάδες τη δύναμή της, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, πίσω από το ψηφοδέλτιο των Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΕΛΕΜ), που έρχεται τέταρτο με 9,7%, αυξάνοντας κατά περίπου 3 μονάδες τη δύναμή του.

Ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις του ΤΕΕ αναμένεται να έχει και η ΔΗΠΑΜ, παράταξη της Κεντροαριστεράς, με επικεφαλής την αντιπρύτανη του ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 4,1%.

Μεταξύ των 16 συνδυασμών και των τριών ανεξάρτητων υποψηφίων, που πήραν μέρος στις εκλογές του ΤΕΕ, υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους συγγενείς παρατάξεις, που το άθροισμα των ποσοστών τους οδηγεί σε ειδικότερα συμπεράσματα, για τα πολιτικά ρεύματα στον κλάδο των μηχανικών.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μόλις έκλεισαν οι κάλπες των μηχανικών αρχίζει μία δεύτερη αναμέτρηση στο ΤΕΕ, με συμμαχίες και συμπράξεις μεταξύ των 200 νέων μελών, που εκλέγονται στην κεντρική αντιπροσωπεία, στη λεγόμενη «Βουλή των μηχανικών», για την ανάδειξη του προέδρου και των νέων οργάνων διοίκησης του Επιμελητηρίου στο κέντρο και στην περιφέρεια.

Κομματικό ενδιαφέρον

Τα κόμματα, παρά τις ιδιομορφίες που έχουν οι εκλογές του ΤΕΕ, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χθεσινή αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, παρά την καταρρακτώδη βροχή προσήλθε χθες λίγο μετά τις 8 το πρωί στο ΟΑΚΑ και ψήφισε από τους πρώτους στην κάλπη του ΤΕΕ. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν το κομματικό ενδιαφέρον τους για τις εκλογές, με την παρουσία στα περίπτερα και στο χώρο της εκλογικής αναμέτρησης τόσο του Ν. Ανδρουλάκη, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι και μηχανικός-μέλος του ΤΕΕ, όσο και του γραμματέα της Ν.Δ. Α. Παπαμίκου.

Το παρών έδωσαν και πολλοί βουλευτές μηχανικοί από όλο το φάσμα των κομμάτων.

enet.gr

Σχολιάστε