My Twitter Feed

21 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Εκλογές – μέρος δεύτερο…

Karagiannidis1Του Γιάννη Καραγιαννίδη.

«Όλα τα λεφτά» στις χθεσινές τριπλές εκλογές που ζήσαμε στο νομό μας ήταν η μάχη του Κιλκίς! Ή, καλύτερα, η μονομαχία. Σισμανίδης εναντίον Τονικίδη και τούμπαλιν,  σε μια αναμέτρηση που κράτησε με κομμένη την ανάσα τους Κιλκισιώτες που την παρακολουθούσαν.

Μια μονομαχία, που μόνο με άλλες ανάλογες του παρελθόντος μπορεί να συγκριθεί, όπως αυτή των Παραστατίδη – Τσαβδαρίδη για τη Νομαρχία το 1998 ή των Πολυχρονίδη – Συμεωνίδου για τον Δήμο Αξιούπολης το 2002.

Λίγοι ασφαλώς, περίμεναν να γίνει μια τόσο αμφίρροπη μάχη όταν είδαν τ` αποτελέσματα του α` γύρου, με τον κ. Σισμανίδη στο 46% κι εφτά μονάδες μπροστά απ` τον αντίπαλό του. Φαίνεται όμως ότι μεταξύ αυτών των λίγων συμπεριλαμβάνονταν κι όσοι έπρεπε για να ζήσουμε το χθεσινοβραδινό θρίλερ: Ο επικεφαλής και οι στενοί συνεργάτες του κ. Τονικίδη, καθώς και τα περισσότερα αν όχι όλα μέλη του συνδυασμού του.

Τελικά η αναμέτρηση έληξε με 467 ψήφους υπέρ του πρώην δημάρχου Πικρολίμνης, που απ` την 1η του Σεπτέμβρη εγκαθίσταται στην έδρα του καλλικρατικού δήμου Κιλκίς, κάτι που επίσης νομίζουμε ότι δεν περίμεναν πολλοί όταν πρωτοανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Έτσι, μπορεί κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι ο πρώτος γύρος αυτών των εκλογών στο Δήμο Κιλκίς ανήκε στον κ. Σισμανίδη όταν μπόρεσε να πάρει ένα ανέλπιστο στο εύρος του προβάδισμα κι ο δεύτερος στον κ. Τονικίδη που κατάφερε σχεδόν να το εξανεμίσει με μια επική αντεπίθεση που θύμιζε τον φετινό…ΠΑΟΚ των ανατροπών!

Ωστόσο, η αντεπίθεση δεν μετατράπηκε σε ανατροπή. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε ν` αλλάξουν κάλπη 235 περίπου ψηφοδέλτια. Ή να φέρουν πάνω τους το όνομα του κ. Τονικίδη 468 ψηφοδέλτια απ` τα πάνω από 4.000 άκυρα / λευκά που βρέθηκαν στη κάλπη, αυξάνοντας τον αριθμό τους κατά 300% σε σχέση με την α` γύρο.

Όμως αυτή η θεαματική αύξηση των άκυρων / λευκών, όπως βέβαια και το ίδιο το αποτέλεσμα, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, που καλούνται τις επόμενες μέρες ν` αποκρυπτογραφήσουν οι ενδιαφερόμενοι με ψυχραιμία.

Μια αύξηση, που ασφαλώς δεν θα έπαιρνε τόσο θηριώδεις διαστάσεις αν δεν είχαμε ταυτόχρονα και τις ευρωεκλογές. Επειδή τότε, υποθέτουμε, ότι οι περισσότεροι «άκυροι – λευκοί» θα προτιμούσαν να γίνουν «αποχίτες». Αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν σχεδόν το ίδιο, απ` τη στιγμή που σε μια μικρή μεν αλλά καθοριστική μερίδα του εκλογικού σώματος επικράτησε μια στάση ίσων αποστάσεων απ` τους δυο αντιπάλους.

Η εκδήλωση μιας τέτοιας τάσης ήταν κάτι  παραπάνω από βέβαιη, απλώς δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει το εύρος της. Και δεν ήταν κάτι που παρατηρήθηκε μονάχα στο Κιλκίς. Βλέπετε, η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού τα δυο τελευταία χρόνια, με τις συγκυβερνήσεις μεταξύ ετερόκλητων άλλοτε πολιτικών δυνάμεων, η μετατόπιση του κύριου διπολισμού απ` τον άξονα δεξιά – κέντρο στον δεξιά – αριστερά κλπ, διέγραψαν οριστικά απ` τις (πολιτικές) ζωές μας ιδεολογήματα που επικάλυπταν τις εξελίξεις για 40 περίπου μεταπολιτευτικά χρόνια.

Ας όψονται οι ..συνιστώσες. Έτσι δεν είναι κύριε Βενιζέλο;

Σχολιάστε