My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Εκδήλωση μνήμης στο Πολύκαστρο

«24.000 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες… Απόντες… Έπεσαν υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης…». Αναφορά στη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου το Σεπτέμβριο του 1918, που όριζε και προκαθόριζε το τέλος του Α` Παγκοσμίου Πολέμου με τους πολλαπλάσιους νεκρούς και την ήττα της Βουλγαρίας, τη συνθηκολόγηση της Αυστρουγγαρίας, την απόσυρση (παραδοχή ειρήνης) της Γερμανίας.

Δεν ήταν ο μόνος τιμητικός απολογισμός συμμετοχής με νεκρούς και αναρίθμητους τραυματίες και πολεμιστές. Τόσες καρδιές, τόσες συνειδήσεις, ωρίμων και παιδιών, ένστολων και μη, άκουσαν ενάριθμες τιμητικές αναφορές μνημοσύνης πεσόντων στο Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου χθες Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017. Στο ύψωμα με το Ναό της Αναλήψεως και το Πολυ-ηρώο, αριστερά της νέας Εθνικής οδού, 63 χλμ από τη Θεσσαλονίκη προς τους Ευζώνους.

Συγκεντρωμένοι πολιτικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί ανώτεροι και ανώτατοι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, από τη Γαλλία, τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία), την Ιταλία, την Ρωσία, εκπρόσωποι αποστράτων των τότε συμμάχων χωρών, σημαιοφόροι, τιμητικά αγήματα από Ελλάδα και Σερβία, εκπρόσωποι των μαθητών του Δήμου Παιονίας. Με σημείο αναφοράς το συμβολικό Πολυ-ηρώο και τις προτομές των πρωθυπουργών των συμμάχων χωρών.

Η όλη τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη Δέηση που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, εν μέσω των Ιερέων και Διακόνων. Εψάλη το “αιωνία η μνήμη”, το οποίο και παιανίσθηκε από τη στρατιωτική μπάντα του Γ Σ.Σ.

Η τελετή συνεχίστηκε με ομιλίες του εκπροσώπου της υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, του δημάρχου Παιονίας, των εκπροσωπούμενων τότε συμμάχων χωρών στην οικεία γλώσσα (η Γαλλική με παράλληλη ελληνική μετάφραση), κατάθεση στεφάνων, απολογισμό της θυσίας στρατευμένων. Στο τέλος παιανίστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι των συμμάχων χωρών.

Για τον Ελληνισμό ο πανηγυρικός απολογισμός εκείνης της ειρηναίας νίκης σήμαινε πολλαπλάσιες βέβαια θυσίες, τις οποίες συμβόλιζε η παρουσία εκπροσωπούμενου του Συλλόγου Μικρασιατικών Σωματείων, που κατέθεσαν στεφάνι στο Πολυ-ηρώο. Καθώς το 1918 δεν ήταν μόνο ένα τέλος εχθροπραξιών που διέσωσε τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας, αλλά σηματοδότησε στη συνέχεια τη Μικρασιατική εκστρατεία και τις επακόλουθες δεινότατες θυσίες.

 

Από ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου της Μητρόπολης Γουμένισσας.

Σχολιάστε