My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Εκδήλωση για Μάχη Κιλκίς

Ίντος 1.2Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών  από την ιστορική Μάχη του Κιλκίς, οι μαθητές και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς οργάνωσαν εκδήλωση – ομιλία, με προσκεκλημένο ομιλητή τον τ. Σχολικό Σύμβουλο της Α/θμιας Εκπαίδευσης και συγγραφέα κ. Χρήστο Ίντο.

Ο κ. Ίντος με μια μεστή παρουσίαση, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας από τους αρχαίους χρόνους, επικεντρώθηκε στην ιστορική περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα.  Ανέπτυξε στους μαθητές και τις μαθήτριες τις συνθήκες ζωής των υπόδουλων βαλκανικών λαών, ενώ ανέλυσε τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων.

3-dimotiko-kilkis1ΓΤο κύριο μέρος της ομιλίας του όμως, αφορούσε τη Μάχη του Κιλκίς και τους πρωταγωνιστές της, ανώνυμους και επώνυμους, πάρα πολλοί από τους οποίους άφησαν την τελευταία τούς πνοή στο πεδίο της μάχης. Ο κ. Ίντος συνόδευσε τη γλαφυρή του αφήγηση με πλούσιο  εποπτικό υλικό από εικόνες και ντοκουμέντα της εποχής με αποτέλεσμα η παρουσίαση να γίνει κατανοητή και από τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες.  Στο τέλος η ομιλία έκλεισε  με αναφορές για τον αντίκτυπο που είχε η μάχη, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, μιας και το όνομά της πόλης μας δόθηκε σε πλατείες, σε οδούς, σε θωρηκτό, αλλά ακόμη και σε παγωτά…

Την ομιλία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι μαθητές και οι μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και αρκετοί γονείς και κηδεμόνες.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου, ευχαριστούν θερμά τον κ. Ίντο για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στο Σχολείο και του εύχονται υγεία και δύναμη στη συνέχεια της ερευνητικής και συγγραφικής προσπάθειάς του για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του τόπου μας.

Στο πλαίσιο διατήρησης της ιστορικής μνήμης επίσης, πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά της Στ’ Τάξης ένα αφιέρωμα στην ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων  Πόντου, που τιμάται από τη χώρα μας στις 19 Μαΐου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Αλκυόνης Φιλιππίδου, διερεύνησαν αναζήτησαν την ιστορία των προγόνων τους, περιδιάβηκαν με ακρίβεια τον ιστορικό χρόνο και παρουσίασαν στους δασκάλους και στους συμμαθητές τους, τους ιστορικούς σταθμούς και τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέσθηκε η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η παρουσίαση των παιδιών πέρα από τις σχετικές πληροφορίες, συνοδευόταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συγκίνησε και καθήλωσε όλους όσους την παρακολούθησαν. Η συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με το ποντιακό τραγούδι: «Την πατρίδα μ’ έχασα» από τα παιδιά του τμήματος  Δ1 του Σχολείου, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους κου Γιάννη Αθανασιάδη.

 

Σχολιάστε