My Twitter Feed

31 Δεκεμβρίου, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εισήγηση για τον Γ. Σεφέρη σε συνέδριο

Η φιλόλογος καθηγήτρια του 2ου  Γενικού Λυκείου Κιλκίς, Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: Η Κύπρος στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Οι γάτες τ’  Άι – Νικόλα», στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων [Π.Ε.Φ.] 

Η παρουσίαση ενθουσίασε το ακροατήριο που αποτελούνταν από φιλολόγους, συμβούλους φιλολόγων και καθηγητές πανεπιστημίου από Ελλάδα και Κύπρο, ενώ το πλήρες κείμενο της εισήγησης θα δημοσιευθεί στα πρακτικά του συνεδρίου που θα εκδοθούν αργότερα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 8 – 10 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τελετών της ΄Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών, Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι Αθήνα, με θέμα: «Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Περίληψη της Εισήγησης, όπως αυτή δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων:

 

Η Κύπρος στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Οι γάτες τ’  Άι- Νικόλα»

 

Στην εισήγηση γίνεται αναφορά στα ιστορικά στοιχεία και τους θρύλους που ενέπνευσαν τον ποιητή, καθώς και στην πρόσληψη της ιστορίας της Κύπρου τόσο από τον ίδιο τον ποιητή, όσο και από τους αναγνώστες. Η πρώιμη βυζαντινή περίοδος στο νησί και η διοίκηση του Καλόκαιρου αποτελούν  τμήμα της εισήγησης, ενώ γίνεται αναφορά στη σύνθεση του ποιήματος από τον Γ. Σεφέρη και στην επιστολογραφία που αφορά την έκδοση του συγκεκριμένου ποιήματος. Δίνονται στοιχεία για την  επικοινωνία του ποιητή, κυρίως, με τον Κύπρο Χρυσάνθη και θέμα το συγκεκριμένο ποίημα, το οποίο δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς για τη Βυζαντινή Ιστορία της Κύπρου, αλλά και αφόρμηση για τον ποιητή να θίξει ζητήματα της σύγχρονης με τη σύνθεση του ποιήματος περιόδου στο νησί.

Σχολιάστε