My Twitter Feed

4 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μ` επιτυχία η ποδηλατάδα στο Κιλκίς -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

“Καμπανάκι” για ΓΝ Γουμένισσας -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

Ειρήνη: Αποζημίωση για Crimson -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

Συνεργασία για επενδυτικό οδηγό -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

«Αλλοιώνoυν τον χαρακτήρα ΝΔ» -

Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021

Παιονία: Εργασίες 1,2 εκ. σε δρόμο -

Πέμπτη, 3 Ιουνίου, 2021

Πανδημία: Ξανά στις πρώτες θέσεις -

Πέμπτη, 3 Ιουνίου, 2021

ΓΝΚ: Προκηρύχτηκε ο αξονικός -

Πέμπτη, 3 Ιουνίου, 2021

Ειρήνη: Αποζημίωση για Crimson

Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των σταφυλιών Crimson του νομού Κιλκίς, που έχουν ζημιωθεί τα δυο τελευταία χρόνια λόγω καιρού, ζητά η Ειρήνη Αγαθοπούλου με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ερώτηση ήλθε σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στο Κιλκίς και στην Παιονία.

Οι αγρότες και οι παραγωγοί του Κιλκίς έχουν επιλέξει την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών καθώς είναι μια επένδυση με εξαγωγικό προφίλ και ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Εκμεταλλευόμενοι το μικροκλίμα της περιοχής έχουν καταφέρει να αναδείξουν το προϊόν τους τόσο για την άριστη ποιότητα του όσο και για την όψιμη ωρίμανση του.

Λόγω όμως των ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων των τελευταίων δύο ετών, έχει ζημιωθεί η παραγωγή του σταφυλιού, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των παραγωγών του Κιλκίς μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), στην ίδια λογική δηλαδή που το Υπουργείο προγραμματίζει ενίσχυση για τον Ν. Πέλλας, καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον ΕΛΓΑ ώστε να ενταχθούν οι νέοι κίνδυνοι στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ.

Το κείμενο της ερώτησης:

Οι αγρότες και οι παραγωγοί του Κιλκίς τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει την καλλιέργεια της άσπερμης ποικιλίας σταφυλιών Crimson ακολουθώντας την πολύ επιτυχημένη τάση για επένδυση σε ένα προϊόν με εξαγωγικό προφίλ και ζήτηση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως η όψιμη ωρίμαση των σταφυλιών, οι αγρότες είχαν πετύχει υψηλές τιμές για το προϊόν τους. Επίσης, η άριστη ποιότητα  τους κατάφερε να τους καθιερώσει τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Τα τελευταία δύο χρόνια και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2020 και του 2021, είτε λόγω των βροχοπτώσεων είτε λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας έχει ζημιωθεί τόσο η παραγωγή όσο και η ποιότητα του επιτραπέζιου σταφυλιού καθώς η περίοδος των παραπάνω καιρικών φαινομένων συνδέεται με το ευαίσθητο στάδιο της ανάπτυξης τους, το προανθικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περιοχές του Ν. Κιλκίς κηρύχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά τις ημερομηνίες 1/4/2020-6/4/2020 (ΑΔΑ: ΩΓΘ546ΜΤΛΒ-ΞΡΔ).

Επειδή υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα για την απόφαση σας για καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις καλλιέργειες των σταφυλιών της ποικιλίας Crimson στον Ν. Πέλλας. 

Επειδή η συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών προσφέρει ένα σημαντικό εισόδημα στους παραγωγούς της περιοχής του Κιλκίς.

Επειδή η συγκεκριμένη επένδυση έχει θετική επίδραση στον σημαντικό τομέα των εξαγωγών.

Επειδή, λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν, όπως η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων και των εστιατορίων υπάρχει μείωση στην ζήτηση και έτσι αυξάνεται το αδιάθετο προϊόν, συμπιέζοντας και την τιμή του κάτω του ενός ευρώ.

Επειδή, οι αγορές στις οποίες προσπαθούν να εδραιωθούν οι παραγωγοί είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς σταφυλιών ποικιλίας Crimson της ΠΕ Κιλκίς μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis) για τις ζημιές στην παραγωγή τους, λόγω των καιρικών φαινομένων του 2020 και του 2021;
  2. Σκοπεύει να αναθεωρήσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να εντάξει νέους κινδύνους στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ;
Σχολιάστε