My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εικόνες έξω από κάθε χωριό

Της Βιολέττας Κωφίδου*


Σωροί   από πλαστικές σακούλες, λάστιχα από ρόδες αυτοκινήτων,   πλαστικά κιβώτια μαναβικής, πλαστικά μπουκάλια, μπάζα , κλαδιά δένδρων, έπιπλα, παπούτσια, κ.α.

Αυτό που ίσως δεν συναντά κανείς σε αυτούς του αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους είναι μέταλλα. Ας είναι καλά οι συμπολίτες μας  που ασχολούνται με την ανακύκλωση μετάλλων γιατί αλλιώς η εικόνα θα συμπληρωνόταν  και με την ύπαρξη ψυγείων , πλυντηρίων, ηλεκτρικών  κουζινών κ.α. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτοί οι χώροι είναι γεμάτοι και με απορρίμματα που προκύπτουν από την κατανάλωση προϊόντων καθημερινής χρήσης των νοικοκυριών. Απορρίμματα για τα οποία δεν θα κόστιζε τίποτα παραπάνω παρά λίγο χρόνο στον καθένα από εμάς καθημερινά, για να καταλήξουν στους κάδους.

Γιατί όμως, επικρατεί αυτή η τριτοκοσμική εικόνα παντού στην ύπαιθρο; Απομακρύναμε τα σκουπίδια από την αυλή μας και δεν μας νοιάζει, αν βρίσκονται έξω από την αυλή των άλλων συμπολιτών μας (συγχωριανών μας); Ή μήπως τελικά είναι το «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδελφέ»;

Αλήθεια, φταίει μόνο η παιδεία που δεν λάβαμε ως πολίτες  να σεβόμαστε τη φύση και τους συμπολίτες μας;Και αν είναι η έλλειψη παιδείας ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση; Οι φορείς της  παιδείας που δεν κατάφεραν τελικά  να μεταφέρουν στο κάθε άτομο από την παιδική του ηλικία τις απαραίτητες γνώσεις  και το πρότυπο συμπεριφοράς  που θα το απέτρεπαν από το να πράττει ασυνείδητα;

   Αν λοιπόν οι φορείς της παιδείας αδυνατούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους, τότε κάποιος πρέπει να γίνει αρωγός τους προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας από τους στόχους της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, εκτός από τη διαχείριση  των απορριμμάτων (καταστολή του προβλήματος), θα έπρεπε να είναι και η προσπάθεια μετριασμού του μέσω της πρόληψης, της ενημέρωσης δηλαδή και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Εκδηλώσεις, διαφημιστικά σποτ στα ΜΜΕ, έντυπο υλικό, ημερίδες και κυρίως, ενημερωτικές δράσεις  για το περιβάλλον στα σχολεία και στις «πόρτες» των συμπολιτών μας, είναι ενδεικτικά  παραδείγματα του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στο παραπάνω θέμα.

Η ανακύκλωση σήμερα προκύπτει ως αναγκαιότητα της υπερκατανάλωσης. Πολλά από τα σκουπίδια που βρίσκονται στους χώρους αυτούς θα μπορούσαν να ταξινομηθούν και επαναχρησιμοποιηθούν (πρακτική που ακολουθείται στο εξωτερικό).

Αλήθεια, αν ο καθένας από εμάς ήταν ενήμερος για τα στοιχεία  του παρακάτω πίνακα, θα συνέχιζε άραγε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο;

ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να αποσυντεθούν;

ΠΕΤΟΝΙΑ 600        χρόνια
ΜΠΟΥΚΑΛΙ 500    χρόνια
ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ 400        χρόνια
ΑΝΑΠΤΗΡΑΣ 100        χρόνια
ΠΟΤΗΡΙ 65 – 75  χρόνια
ΣΑΚΟΥΛΑ 55           χρόνια
ΣΟΛΑ   ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ 10 – 20   χρόνια
ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΟ 1 – 5      χρόνια
ΜΠΑΛΟΝΙ 6             μήνες

*Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος στα χέρια του πολίτη» – υπ. Δήμαρχος Αγαθόπουλος Δημήτριος.

Σχολιάστε