My Twitter Feed

26 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πήρε εξιτήριο ο κ. Εμμανουήλ -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Γουμένισσα: Τα μεγάλα αιτήματα -

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Ξανά σε μονοψήφιοι νούμερο -

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Δ. Κυριακίδης σε κέντρα εμβολίων -

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Πιάσαμε πάλι διψήφιο αριθμό -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Δικηγόροι: Φτάνουν λόγια και ευχές -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Αντικυβερνητικά βέλη από πέντε -

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Ειδομένη: Το σχέδιο ανακούφισης

Την απομάκρυνση με ταυτόχρονη εγκατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας μόνο των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ περιλαμβάνει το σχέδιο… ανακούφισης της Ειδομένης, καθώς η υλοποίηση οποιουδήποτε άλλου σχεδιασμού εκκένωσης έχει κριθεί ότι είναι ανέφικτη.

eidomeni-001Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχές επιχειρούν να πείσουν τους πρόσφυγες να μεταβούν με λεωφορεία σε κέντρα φιλοξενίας, έχοντας στόχο να απομονώσουν τις άλλες εθνικότητες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Ακόμη όμως και αυτό το πλάνο μέχρι τώρα δεν έχει βρει ουσιαστική ανταπόκριση. Από τα 20 λεωφορεία που είχαν φτάσει πριν από μέρες στην Ειδομένη, αναχώρησαν γεμάτα μόνο τα 15, ενώ και στον Πειραιά έγινε αντιληπτή η απροθυμία των προσφύγων να μεταβούν σε κέντρα και να φύγουν από τον πρόχειρο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι.

Οι πρόσφυγες παραμένουν απρόθυμοι να ακούσουν τους εκπροσώπους των οργανώσεων, κυρίως της Ύπατης Αρμοστείας, καθώς πληροφορούνται πως η διαδικασία της μετεγκατάστασής τους στην Ευρώπη είναι πολύ δύσκολη, ενώ από την άλλη δέχονται καταιγισμό παραπληροφόρησης για τα σύνορα και ότι θα ανοίξουν. Ενδεικτικό είναι πως την Πέμπτη από την Ειδομένη το λεωφορείο που αναχώρησε είχε μόνο μία οικογένεια προσφύγων.

Η έλλειψη ανταπόκρισης έχει συνέπεια να μην μπορεί να γίνει καμία κίνηση απομάκρυνσης όσων παραμένουν στην Ειδομένη. Όπως έλεγαν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., πλέον η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Από τη μία δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και από την άλλη δεν υπάρχουν χώροι, για να μεταφερθούν σε ενδεχόμενη εκκένωση.

Νέες κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι πρόσφυγες, που κρατούν για δωδέκατη μέρα κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης. Χθες διακινήθηκε φυλλάδιο που τους ενημέρωνε για διοργάνωση συναυλίας το μεσημέρι της Κυριακής στο σημείο του αποκλεισμού.

Οι εντονότερες φήμες όμως αφορούν τη Δευτέρα και μία νέα μεγάλη συγκέντρωση. Η ημερομηνία συμπίπτει με την έναρξη των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τα νησιά του Αιγαίου, όμως άγνωστοι διακινούν πως τη συγκεκριμένη μέρα θ’ ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, πληροφορία που ασφαλώς δεν ευσταθεί.

Αυτό έχει προκαλέσει θόρυβο μεταξύ των προσφύγων που μένουν στον καταυλισμό, αλλά και αυτών που βρίσκονται σε κοντινά κέντρα φιλοξενίας. Πρόσφατα άλλωστε μία τέτοια πληροφορία οδήγησε εκατοντάδες στην Ειδομένη, όπου διαπίστωσαν πως τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά.

Χθες Σάββατο πρόσφυγες απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων από νταλίκες και ΙΧ αυτοκίνητα.

Πηγή: makthess.gr

Φωτό: fonh.gr

Σχολιάστε