My Twitter Feed

5 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“ΕΘΝΟΣ” εναντίον Ιβάν Σαββίδη!

ivan-savvidis

Το χθεσινό (Κυριακή) δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ εναντίον του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, προκάλεσε ασφαλώς αίσθηση. Το αναδημοσιεύουμε για να σχηματίσουν οι αναγνώστες τη δική τους άποψη:

Τα μετέωρα βήματα του Ιβάν Σαββίδη θολώνουν την εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει επικοινωνιακά από τότε που βρέθηκε στο προσκήνιο με την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον περασμένο Αύγουστο.

Κύκλοι της Β. Ελλάδας και όχι μόνο, εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις του ομογενούς επιχειρηματία προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Οι απολύσεις προπονητών είναι μέσα στη ζωή των ομάδων, όμως τα πρωτοφανή γεγονότα που ακολούθησαν την εκδίωξη του Γιώργου Δώνη από την Τούμπα προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Νίκου Κωνσταντίνου, αποτελούν μελανό σημείο, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για… ρωσικά ήθη.

Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ εδώ και χρόνια έχουν δεινοπαθήσει από απερίγραπτους παράγοντες, με τελευταίο το φιάσκο του διδύμου «Σαχπατζίδη – Φλωρίδη», το οποίο είχε έγκαιρα αποκαλύψει με δημοσιεύματα η εφημερίδα μας, όταν άλλοι έσπευδαν να υμνήσουν. Ετσι, όσοι ασχολούνται με τα του «Δικεφάλου του Βορρά» έχουν μάθει να είναι δύσπιστοι απέναντι σε όποιον υπόσχεται μεγαλεία.

Στην περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη, τόσο ορισμένες κινήσεις του ως αφεντικού της ΠΑΕ όσο και το επικοινωνιακό σκηνικό που στήθηκε εξαρχής και αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα εμφανίζοντάς τον να? αλωνίζει επιχειρηματικά, έχουν κάνει αρκετούς να εκφράζουν φόβους, αν και το απεύχονται, για το ενδεχόμενο μίας ακόμη άτυχης κατάληξης. Θυμίζουν μάλιστα τη δικαστική διαμάχη που έχει ο ομογενής από τη Ρωσία με την πρώην ομάδα του στο Ροστόφ, διεκδικώντας ακόμη και χιλιάδες ρούβλια.

Ο Ιβάν είναι τρομερός... στα λόγια

Καμία συνεισφορά
Ενα ακόμη θέμα είναι οι… παλινδρομήσεις του αναφορικά με τα ζητήματα των Ποντίων. Παράγοντες των ποντιακών σωματείων στη Θεσσαλονίκη τον πλησίασαν αυτές τις μέρες και του ζήτησαν ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που είναι η 19η Μαΐου. Τόσο αυτοί όσο και ΜΜΕ που του ζήτησαν σχετικές τοποθετήσεις, εισέπραξαν αρνητική απάντηση, ενώ παρασκηνιακά τούς μεταφέρθηκε ότι «ο κ. Σαββίδης έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία και δεν θα ήθελε να προκαλέσει προβλήματα».

  Με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα, τον οποίο φήμες φέρουν να περιορίζεται σε διακοσμητικό ρόλο, στο προπο­νητικό κέντρο του «Δικέφαλου του Βορρά».

Με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα, τον οποίο φήμες φέρουν να περιορίζεται σε διακοσμητικό ρόλο, στο προπο­νητικό κέντρο του «Δικέφαλου του Βορρά».

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του και με τις δύο ομοσπονδίες των ποντιακών σωματείων, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (πρόεδρος είναι ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παρχαρίδης) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (πρόεδρός της είναι ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης), καθώς και με το ιστορικό σωματείο της Παναγίας Σουμελά, δεν είναι οι καλύτερες.

Η ΠΟΠΣ, η οποία τον είχε στηρίξει ώστε να διεκδικήσει τον Ιούλιο του 2010 τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ποντίων Ελλήνων απέναντι στον Γ. Παρχαρίδη και είχε πορευτεί μαζί του στην προσπάθεια να ξαναγίνει λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, έχει πάρει αποστάσεις από τον Σαββίδη εδώ και καιρό. Ετσι, ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ αναβλήθηκε, καθώς δεν έχουν προσκομιστεί από την πλευρά του επιχειρηματία κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ αναβλήθηκε, καθώς δεν έχουν προσκομιστεί από την πλευρά του επιχειρηματία κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα.

Να σημειωθεί ότι και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για το ότι ο Ιβάν Σαββίδης στην υπόθεση της Παναγίας Σουμελά έβαζε μπροστά το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Μόσχας, κάνοντας ο ίδιος επαφές απευθείας με το τουρκικό κράτος ως παράγοντας της? Ρωσίας. Αφότου το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξασφάλισε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για την Π. Σουμελά, ο κ. Σαββίδης βρέθηκε σταδιακά εκτός και τον περασμένο χρόνο προτίμησε να μην πάει καν στον Πόντο.

ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Ολη η Θεσσαλονίκη έδωσε το «παρών» στην επαναλειτουργία του «Μακεδονία Παλλάς», που ενοικιάστηκε για έναν χρόνο από τον Ιβάν Σαββίδη.

Όλη η Θεσσαλονίκη έδωσε το «παρών» στην επαναλειτουργία του «Μακεδονία Παλλάς», που ενοικιάστηκε για έναν χρόνο από τον Ιβάν Σαββίδη.

  • Μία από τις προτεραιότητες του Ιβάν Σαββίδη, πριν ακόμη κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα, ήταν η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό ο ομογενής επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει την αποστολή της ΝΔ στη Μόσχα, τον Ιανουάριο του 2012. Ο κ. Σαββίδης κίνησε γη και ουρανό για να αυτοπροβληθεί ως ένας από τους ανθρώπους-κλειδί των συναντήσεων στο Κρεμλίνο μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του -τότε- αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Ωστόσο, όπως λέγεται, η επιρροή του ομογενούς παράγοντα εξαντλήθηκε στον… Σίμο Κεδίκογλου. Η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε για τον Ιβάν Σαββίδη το βράδυ της επίσκεψης, όταν ανακάλυψε ότι το όνομά του δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους συνδαιτυμόνες του προέδρου της ΝΔ, αντίθετα στο δείπνο παραβρέθηκε ο ομογενής επιχειρηματίας Φιλάρετος Καλτσίδης…

Μεγαλόπνοα σχέδια
Διαδίδει πως αγοράζει «ό,τι κινείται»

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η οικοδόμηση σεναριολογίας για τα μεγαλόπνοα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη. Κύκλοι εμφανίζουν τον ομογενή επιχειρηματία διατεθειμένο να αγοράσει «ό,τι κινείται». Την εβδομάδα που πέρασε στον κατάλογο των «υπό αγοράν» προστέθηκαν το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού Δράμας και η ΠΑΕ Καβάλα, την οποία, σύμφωνα με τα σενάρια, προτίθεται να μετατρέψει σε ΠΑΟΚ Β’.

Βέβαια και για τα δύο υπήρξαν κατηγορηματικές διαψεύσεις από παράγοντές τους, όπως και για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, που είχε μπει στον κατάλογο από την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα όμως πέρασε στα ψιλά μια εξέλιξη που υπήρξε στη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που επρόκειτο να γίνει την περασμένη Τετάρτη για να αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησής της στο εταιρικό σχήμα του Ιβάν Σαββίδη αναβλήθηκε για τις 21 Μαΐου, επειδή δεν είχαν προσκομιστεί ακόμη από την πλευρά του κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στη ΣΕΚΑΠ θα είναι η πρώτη φορά που ο Ιβάν Σαββίδης θα κληθεί να καταβάλει άμεσα κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ στον εκκαθαριστή ΑΤΕ, ενώ μέχρι τώρα οι καταβολές ήταν μόνο 1 εκατ. ευρώ για το «Μακεδονία Παλλάς», αφού έγινε ενοικίαση για έναν χρόνο.

Την ίδια στιγμή, το ποσό των 24 εκατ. για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ουσιαστικά μεταβιβάστηκε σε έναν λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται ο ίδιος! Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η πρόταση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ήταν μόνο επικοινωνιακή και για τον λόγο αυτό βρέθηκε εκτός διαγωνισμού από την πρώτη κιόλας φάση, ενώ ως απλή πρόθεση αξιολογείται η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα ακίνητα στο Παλιούρι και στον Αϊ-Γιάννη στη Χαλκιδική.

Βοούν οι πιάτσες της Θεσσαλονίκης
Η απομάκρυνση του Δώνη και τα ρωσικά «ήθη»

Για ρωσικά… ήθη κάνουν λόγο οι ποδοσφαιρικές πιάτσες της Θεσσαλονίκης, στις οποίες ανακυκλώνονται διόλου κολακευτικές φήμες για τις πρακτικές «αγνώστων» που επιχειρούν να προωθήσουν τα «συμφέροντα» του ΠΑΟΚ.

Αφορμή φυσικά για τη διακίνηση των ιστοριών αυτών δεν είναι απλά το γεγονός ότι οι Ρώσοι υπάλληλοι (ο Ζέρμαν Τσιστιακόφ και η Μαρία Γκοντσάρεβα) του Ιβάν Σαββίδη είναι εκείνοι που διοικούν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με τον πρόεδρο του ΔΣ, Ζήση Βρύζα, να περιορίζεται σε διακοσμητικό ρόλο.

Οι «πρακτικές» που προκάλεσαν αλγεινές εντυπώσεις έκαναν… πρεμιέρα στην περίπτωση του Γ. Δώνη αφήνοντας πολλούς άφωνους. Ολα θα έμοιαζαν φυσιολογικά και συνηθισμένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν απλά ο Ιβάν Σαββίδης σήκωνε το τηλέφωνο ζητώντας την κεφαλή του προπονητή, μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο Ελλάδας στην Τρίπολη.

Αν και το συμβόλαιο του Δώνη έληγε το 2014, φαίνεται ότι κάποιοι έκαναν το καθετί για να του φορτώσουν την υπαιτιότητα της αποχώρησής του με… ρωσικό τρόπο.

Η περιπετειώδης επιστροφή
Η επιστροφή του Γ. Δώνη από την Τρίπολη στη Θεσσαλονίκη ήταν περιπετειώδης. Το «δεξί χέρι» του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, ο 42χρονος Ζέρμαν Τσιτσιακόφ, φέρεται ότι φρόντισε να μεταφέρει τη βούληση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ στη διαδρομή από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και εντέλει τον… κατέβασε από το αυτοκίνητο, πριν φτάσουν στον προορισμό τους που ήταν το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όταν εισέπραξε αρνητική απάντηση στην εντολή να δεχτεί να παραιτηθεί με… δική του βούληση.

Κάποιοι «οπαδοί» εισέβαλαν στη συνέχεια τα ξημερώματα στο σπίτι του για να του ζητήσουν να παραιτηθεί (!), με τον Γ. Δώνη να ζητά προστασία από τη διοίκηση της ΠΑΕ και εκείνη να τον απολύει «με δική του υπαιτιότητα…».

«Το οργανωμένο ποδόσφαιρο έχει γραπτούς και άγραφους κανόνες. Η τήρησή τους χαρακτηρίζει το μέγεθος της κάθε ομάδας καθώς αποκαλύπτει το ήθος της.

Στα 25 έτη σταδιοδρομίας του στο ποδόσφαιρο, ο κ. Δώνης διακρίνεται πρωτίστως για το ήθος του και την προσήλωσή του στην αγωνιστική προσπάθεια, με μεγαλύτερη ?αποζημίωσή του? σε αυτόν τον χώρο, την ίδια του τη φήμη», ανέφερε σε δήλωσή της η δικηγόρος Ευαγγελία Σουλούκου για λογαριασμό του Ελληνα τεχνικού.

Πρόσθετε ακόμη ότι δεν προτίθεται να αναφερθεί τώρα δημόσια «σε όσα αδιανόητα έχει υποστεί ο εντολέας μου και η οικογένειά του». Επιλέχθηκε μάλιστα να αναφερθεί αναλυτικά σε όλα αυτά μόλις επιτραπεί κάτι τέτοιο, ενώ οι πληροφορίες φέρουν τον Γ. Δώνη να καταφεύγει σύντομα στον αθλητικό δικαστή «για όλα όσα συνέβησαν στον ίδιο τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη».

Κυκλοφορεί, δε, και κάτι άλλο: ότι άγνωστοι «απήγαγαν» τον γαμπρό του κ. Δώνη, του αφαίρεσαν τα ρούχα και στη συνέχεια του τα έκαψαν! Πάντως είναι θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθούν από τη μία ή την άλλη πλευρά τα εξώδικα που ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν και να πληροφορηθεί ο κόσμος πολύ περισσότερα, ενώ και ο αθλητικός δικαστής μάλλον δεν θα μείνει αδιάφορος.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Σχολιάστε