My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εγχειρίδιο ανάκρισης Α βαθμού

lykesas-apostolosΤου Απόστολου Λυκεσά.


Ολοφυρμός χθες στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων για την πολύωρη εξέταση του νέου προεδρείου της ΕΡΤ. Ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές ανάκρισης κυρίως σε ότι αφορά το πρόσωπο του προτεινόμενου για τη θέση του διευθύντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη. Αν και, μεταξύ μας, το θέμα ήταν να αναδειχθεί πόσο «ανηλεής» και «άκαρδη» ήταν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου.

Θα είχε ενδιαφέρον πάντως για όποιον παρακολούθησε και δεν αρκέστηκε σε όσα τα κανάλια του μετέφεραν για την δεκάωρη εξέταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, να καταμετρούσε τον χρόνο που χρησιμοποίησε η ίδια η πρόεδρος για ερωτήσεις και, πόσος κρίθηκε απαραίτητος για τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των βουλευτών που εξέταζαν τους προτεινόμενους. Βεβαίως, αν είσαι εκπαιδευμένος να κρίνεις υποψήφιους από ριάλιτι για τραγουδιστές και ερωτώντες την Βανδή, τον Ρέμο και έναν κομμωτή η διαδικασία θα σε ξένιζε.

Η σκληρότητα πάντως της χθεσινής εξέτασης κατεδείχθη και από την προσφορά καφέ στον εξεταζόμενο Ταγματάρχη. Κι αν ο καφές περιείχε καμιά ουσία από αυτές που σε ρίχνουν σε ληθαργική εγρήγορση -μη σας ξενίζει η παραδοξότητα- και άρχιζε να δίνει απαντήσεις που ικανοποιούσαν μόνο αυτόν που ρωτούσε; Ευτυχώς ο Ταγματάρχης δεν «μάσησε» ή για να ακριβολογούμε δεν ήπιε. Πέρασε τις εξετάσεις και την ανάκριση που θα ζήλευε ως και αυτός ο Ιγνάτιος Λογιόλα ή ο δικαστής Ούρλιχ κι όλα αυτά χωρίς να ζητήσει την παρουσία δικηγόρου.

Ευτυχώς, επιπλέον που αν και υπήρχε τηλεόραση αυτή δεν έχει συντονιστεί ακόμη με την εμπορική διάσταση γιατί μπορεί να έβαζαν τα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ να παίξουν στο κάστρο του Τακέσι, να περνάνε μέσα από τάφρους με κροκόδειλους ή κλουβιά λιονταριών εκπαιδευμένων από αιμοσταγείς συριζαίους. Αυτοί, οι τελευταίοι, συνολικά είναι πολύ ύπουλοι διότι αν πιστέψουμε -και δεν έχουμε κανένα λόγο για το αντίθετο- τον Γιάννη Πρετεντέρη η ρεβανσιστική τους διάθεση είναι τέτοια και τόση που μετά την ανάκριση υποχρέωσαν τον Ταγματάρχη να αναλάβει ξανά τη διεύθυνση της ΕΡΤ γιατί την πρώτη φορά δεν τα είχε πάει και πολύ καλά.

Ευτυχώς είναι ακόμη άγουροι στην εξουσία και οι ανακριτικές τους μέθοδοι έφταναν μέχρι την ερώτηση «ποιά η συμβολή σας στην άρση του Μαύρου που έπεσε στην ΕΡΤ». Είναι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως, διότι τόσες ανακρίσεις πέρασαν από τα κανάλια πριν αναλάβουν την εξουσία αλλά ξέχασαν τελείως τις καλές, τις ζουμερές, τις ζόρικες ερωτήσεις, αυτές που κάνουν τη δουλειά καλύτερα και από τα οδοντιατρικά εργαλεία για την αφαίρεση της πέτρας, όχι μόνο από τους μασητήρες αλλά και από τα νεφρά. Ερωτήσεις που προκαλούν πόνο και δεν αφήνουν ίχνη σα να σε δέρνουν με τον τηλεφωνικό κατάλογο. Θυμίζω μερικές από αυτές που διατηρούν ακμαία την επικαιρότητά τους αλλά έχουν και από τη φύση τους διαχρονική αξία και έχουν περάσει όλα τα τεστ.

Ο δεκάλογος του καλού ανακριτή:

1) Που θα βρείτε τα λεφτά; (Όχι μόνο για την ΕΡΤ, γενικώς. Η ερώτηση να επαναλαμβάνεται ακαταπαύστως, πρωί μεσημέρι και βράδυ, μέχρις ότου βρεθούν λεφτά για δάνεια στα κανάλια)

2) Μαζί τα φάγαμε; (Με απαίτηση να κατατεθούν όλες οι φωτογραφίες από γάμους, χοροεσπερίδες, κλπ που να αποδεικνύουν, χωριστά και εν συνόλω, τις όποιες αιτιάσεις του ερωτώμενου)

3) Ευρώ ή δραχμή; (Η ψυχολογική ιδιοστασία της ερώτησης την καθιστά αναγκαία και θα πρέπει να τίθεται πάντα μετά από κάθε απάντηση του ερωτώμενου ανεξαρτήτως της προηγηθείσης ερωτήσεως και της όποιας απαντήσεως)

4) Στο ευρώ πάση θυσία; (Παιγνιώδες, δήθεν, συνέχεια του προηγούμενου ιδίως εάν ο ερωτώμενος αποφύγει την προηγηθείσα Χάρυβδη να πέσει στη Σκύλλα που έπεται).

5) Είναι οι Γερμανοί φίλοι μας; (Το ερώτημα θεωρείται πλέον κλασικό στο είδος του, κανένας από όσους ρωτήθηκαν δεν έδωσε μια απάντηση που να τον σώζει, είναι σαν τα καρκινικά επιγράμματα, αφού οι απαντήσεις διαβάζονται πάντα όπως επιθυμεί ο ερωτών ανακριτής)

6) Καταδικάζεις κατηγορούμενε τη βία; (Πάνω από τους μισούς που την έχουν δεχθεί λιποθύμησαν και μόνο στο άκουσμά της. Ένας Κατρούγκαλος μόνο πέρασε κάποτε το τέστ αλλά αυτόν τον θυμούνται, πλέον, μόνο για τα βάσανα που υπέστη στη συνέχεια, ως συνέπεια της πληρότητας της απάντησής του)

7) Είναι το μνημόνιο ευλογία; (Ερώτηση που τίθεται από αυτόν που παίζει τον καλό στην ανάκριση, μοιάζει ανακουφιστική και συνδυάζεται με το υποερώτημα εάν ο ερωτώμενος έχει κατανοήσει τις τοποθετήσεις του κ. Μπάμπη στο σχετικό δελτίο ειδήσεων)

8) Με ποιούς θα συνεργαστείτε αν δεν έχετε αυτοδυναμία; (Ερώτημα που έχει απαντηθεί από τη ζωή -όχι την Κωσταντοπούλου- αλλά το οποίο παρέχει την δυνατότητας να δεχθεί νεότερη, επικαιροποιημένη απάντηση, που θα περιέχει τουλάχιστον την αποδοχή της λέξης Ποτάμι).

9) Είναι η Ελλάδα η τελευταία σοβιετική δημοκρατία; (Αυτό το ερώτημα τίθεται διότι δίνει το δικαίωμα στον ερωτώμενο να φλυαρήσει γεγονός που τον αποκαλύπτει ως προς τις προθέσεις του, οπότε μπορεί προληφθεί μελλοντική εγκληματική συμπεριφορά)

10) Γιατί δεν εμφανίζεσαι στις εκπομπές του Πρετεντέρη; (Θέλει και ρώτημα γιατί τίθεται η ερώτηση; Είναι σαν να υπογράφεις την ομολογία σου ακόμη κι αν σιωπήσεις ή επαναλάβεις απλώς το όνομά σου)

Άρθρο στο alterthess.gr

Σχολιάστε