My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Μήνυμα Εμμανουήλ για το Πάσχα

Προς τους ευλαβείς ορθοδόξους χριστιανούς της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως Πολυανής, Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου.

Ἀγαπητοί μου χριστιανοί,

Με πόνο ψυχής και συνοχή καρδίας, σας απευθύνω αυτέ τις λιγοστές γραμμές εν΄ όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας στην οποία σήμερα εισήλθαμε. Όπως όλοι έχουμε κατανοήσει, με αίσθημα ευθύνης και υπακοής στους ειδικούς και στις αρχές, τηρούμε όλες τις οδηγίες τους και προφυλάσσουμε έτσι τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, από την επιδημία του κορωνοϊού που ήρθε και άλλαξε όλη την καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική μας ζωή.

Ευνόητο είναι ότι φέτος το Πάσχα αλλά και η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι τελείως διαφορετικά. Εμείς από τους Ναούς κεκλεισμένων των θυρών θα τελούμε τις ακολουθίες και εσείς προσευχόμενοι από το σπίτι οικογενειακά.

Μην νομίζετε ότι είναι ευχάριστο και για εμάς να λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις. Πονάει η ψυχή μας, αλλά γίνεται για την προστασία μας. Όλοι είμαστε γονείς και καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά μας πολλές φορές δεν μπορούν να καταλάβουν τις αποφάσεις μας που είναι για το καλό τους. Πρέπει όμως ως υπεύθυνοι πολίτες αλλά και ευσυνείδητοι χριστιανοί, να υπακούσουμε στην Πολιτεία και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχουν την ευθύνη για να προφυλάξουν όλους μας.

Έχουμε κοινοποιήσει στους Εφημερίους μας την υπ. αριθμ. πρωτ. 1654/Διεκπ.741-7-4-2020 Εγκύκλιο 3018 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την υπ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23093 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ.Ε.Κ. Β΄ 1178/6.4.2020) περί της τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος για την πιστή εφαρμογή τους.

Οι Ιερείς μας λόγω των κρίσιμων αλλά και δύσκολων καταστάσεων που ζούμε από την επιδημία του κορωνοϊού, καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη υπευθυνότητα, συνέπεια και σοβαρότητα διότι όπως αναφέρει και η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου “ὑπό τοιαύτας κρισίμους στιγμάς, καθ᾿ ἅς διακυβεύεται ἡ ὑγίεια τῶν ἀνθρώπων, δέν ὠφελοῦν τάσεις αὐτονομήσεως ἀπό τῆς κοινῆς πορείας τῆς ἐκκλησιαστικῆς νηός, ἀλλ᾿ ἀπαιτεῖται πιστή ὑπακοή εἰς τάς ἀποφάσεις τῶν ἁρμοδίων ὀργάνων, συνεχεῖς καί θερμές προσευχές, ὡς καί εἰλικρινής καί ἔμπρακτος μετάνοια”.

Παρακαλώ όμως και όλους σας να αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση που ζούμε δεν είναι φυσιολογική. Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε από τους Ιερείς να μην τηρούν τις εντολές και τις οδηγίες μας εκθέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο συλλήψεως από τις αστυνομικές αρχές. Εμείς θέλουμε περισσότερο από εσάς να γίνουν όλα όπως αρμόζει στην εκκλησιαστική αυτή περίοδο όμως υπό κανονικές συνθήκες. Ο πραγματικός πιστός διακρίνεται για την υπακοή του και όχι για την επιμονή του να γίνει το δικό του θέλημά.

Όλους μας θλίβει το γεγονός των “κεκλεισμένων των θυρών” τελουμένων Ιερών Ακολουθιών, όμως είναι αναγκαίο για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας. Είναι μία θυσία που πρέπει να κάνουμε για το καλό το δικό μας αλλά και την προστασία όλων σας, δηλαδή του ποιμνίου μας.

Συνοπτικά να γνωρίζετε ότι:

1. Όλες οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται εντός του Ιερού Ναού κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία πιστών, από τους διακονούντας σε αυτόν. Δηλαδή του Ιερέως, Του Ιεροψάλτου και του Νεωκόρου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση εντός του Ιερού Ναού βρίσκονται συνολικά τέσσερα (4) άτομα.

2. Στις Ιερές Μονές οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται από την μοναστική αδελφότητα χωρίς την παρουσία πιστών. Επειδή στις δύο Ιερές Μονές μας οι αδελφότητες είναι ολιγάριθμες, κάτω των δέκα (10) μελών που επιτρέπει η Κ.Υ.Α, επιτρέπεται μόνον η συμμετοχή των Ιεροψαλτών για να βοηθούν στην τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

5. Προτρέπουμε τους πιστούς να μην προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς, ούτε στην αυλή του, αλλά να μένουν στις οικίες τους προσευχόμενοι.

7. Στους Ιερούς Ναούς επιτρέπεται η προσέλευση μόνον για το προσωπικό που διακονεί σε αυτόν (Ιερέας, Ψάλτες, Νεωκόρος, Επιτρόποι) για τις διοικητικές λειτουργίες αυτών. Δεν επιτρέπεται η προσέλευση πιστών εις τους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές.

8. Η χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων των Ιερών Ναών δεν επιτρέπεται.

9. Οι καμπάνες θα χτυπήσουν μόνον την Μεγάλη Παρασκευή πένθιμα, και το Μεγάλο Σάββατο χαρμόσυνα στις 12:00 το βράδυ κατά την διάρκεια του «Χριστός Ανέστη».

10. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εντός του Ιερού Ναού.

11. Η τελετή της Αναστάσεως και το «Χριστός Ανέστη» τελούνται εντός του Ιερού Ναού.

14. Θα υπάρχουν αναμεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών από τα Μ.Μ.Ε. για να παρακολουθήσετε οι πιστοί από τα σπίτια σας.

15. Όσοι αντιμετωπίζετε δυσκολίες, ή είστε μόνοι σας μπορείτε να απευθύνεστε τηλεφωνικά στους Εφημερίους των Ενοριών σας. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας δεν σταμάτησε παρά τα όσα λέγονται από “κάποιους”.

17. Να τηρούμε άπαντες τους κανόνες υγιεινής.

18. Να αποφεύγονται τα χειροφιλήματα, οι εναγκαλισμοί και να τηρούνται οι ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ μας.

20. Κηδείες θα τελούνται μόνον εντός του Ιερού Ναού από τον Ιερέα, τον Ψάλτη, των μελών της οικογενείας του απολύτως στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος.

Κλείνω με τα σοφά λόγια ενός συγχρόνου πατρός της Εκκλησίας μας που γράφει “δὲν χρειάζεται οὔτε νὰ κάνουμε ἡρωϊκὲς ὁμολογίες ἐναντίον τῆς πολιτείας γιὰ τὰ προληπτικὰ μέτρα ποὺ παίρνει γιὰ τὴν ὠφέλεια ὅλων τῶν ἀνθρώπων, οὔτε νὰ ἀπελπιζόμαστε ἀλλὰ μὲ σύνεση νὰ βρίσκουμε τρόπους, ὥστε νὰ μὴ χάνουμε τὴ ζωντανὴ ἐπικοινωνία μὲ τὸ Πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ. Τίποτε δὲν μπορεῖ νὰ μᾶς ζημιώσει, ἁπλῶς πρέπει νὰ κάνουμε ὑπομονὴ γιὰ ἕνα μικρὸ χρονικὸ διάστημα καὶ ὁ Θεὸς θὰ δεῖ τὴν ὑπομονή μας, θὰ ἀπομακρύνει κάθε ἐμπόδιο, κάθε πειρασμὸ καὶ πάλι θὰ ἀνατείλουν ἡμέρες χαρμόσυνες καὶ θὰ πανηγυρίζουμε τὴν κοινὴ ἐλπίδα καὶ ἀγάπη ποὺ ἔχουμε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ….» (Ἀρχιμανδρίτου Ζαχαρίου Πατριαρχικῆς Μονῆς Τιμίου Προδρόμου Ἔσσεξ).

Καλή δύναμη αδελφοί μου και παιδιά μου. Με υπομονή και με την πεποίθηση ότι πάντοτε μετά την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάστασις θα ξεπεράσουμε και αυτήν δυσκολία.

Παρακαλούμε όπως πάντα να εντείνετε τις προσευχές σας για την κατάπαυση του φοβερού αυτού πειρασμού και της νόσου, υπέρ υγείας των ασθενών και υπέρ ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών.

Καλή Λαμπρή στις ψυχές και στις τις καρδιές μας.

Μετά πατρικών ευχών και ευλογιών

Ο Μητροπολίτης

†Ὁ Πολυανής, Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου Εμμανουήλ

Σχολιάστε