My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Είσαι Γυναίκα; Τότε ξέρεις…*

Της Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου**


Κάθε γυναίκα δίνει καθημερινά μάχες σε πολλά επίπεδα: Στην εργασία, στο σπίτι, στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον και στον περίγυρό της.

Σε αυτές τις μάχες, σύμμαχός της ήταν, είναι και θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις γυναίκες όρθιες στην κρίση, μια κρίση η οποία πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής μας στην αγορά εργασίας και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος ρίχνοντας στις πλάτες μας το έλλειμμα των κοινωνικών υπηρεσιών. Για αυτόν τον λόγο η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η εξομάλυνση του τομέα της εργασίας αποτέλεσαν δύο από τα πιο σημαντικά διακυβεύματα των τελευταίων χρόνων, από τα οποία οι γυναίκες ωφελήθηκαν πολλαπλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα βασίζεται σε αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπολέμηση κάθε μορφής μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, συνεχιζόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας μπήκαν γερά θεμέλια ώστε οι γυναίκες να μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και ίσες απολαβές στον χώρο εργασίας.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, και να διευρύνουμε τον αριθμό των γυναικών που λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Αρχικά, αυξήθηκε η δυνατότητα της πρόσβασης των νέων γυναικών στην αγορά εργασίας, δίνοντας το δικαίωμα κάθε είδους γονικής άδειας να χορηγείται σε ένα από τους δύο φυσικούς ή θετούς γονείς.

Παράλληλα, με τον νόμο 4488/2017 κάναμε τα λόγια μας πράξη όσον αφορά την προστασία της μητρότητας, ένα ζήτημα που βρέθηκε από την αρχή στην κορυφή της ατζέντας του υπ. Εργασίας.

Με τον εν λόγω νόμο, θεσμοθετήσαμε μεταξύ άλλων: Τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις έγκυες αυτοαπασχολούμενες, τεκμαιρόμενες μητέρες και μητέρες που υιοθετούν τέκνο, τη χορήγηση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας και του μεταγενέθλιου επιδόματος της άδειας μητρότητας των ΕΓΣΣΕ καθώς και όλων των επιδομάτων και αποδοχών που συνδέονται με αυτή και στις τεκμαιρόμενες μητέρες.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφορικά με την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και την ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού.

Με αυτή την πράξη, η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 6 μηνών, δεν συμψηφίζεται πλέον με καμία άλλη άδεια προστασίας της μητρότητας.

Έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη, η ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο για 30 ή 18 μήνες) μπορεί να αντικατασταθεί από συνεχόμενη ισόχρονη άδεια μετ’ αποδοχών, διάρκειας 3,5 μηνών.

Μια μεγάλη νίκη της κυβέρνησής είναι ότι πλέον όλες οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ή μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, δικαιούνται πλέον 3,5 μήνες άδεια μητρότητας, αμέσως μετά τη λοχεία. Επιπλέον, τα δικαιώματα για την προστασία της μητρότητας επεκτάθηκαν και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Εδώ, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα κατακρεουργήθηκε μέσα σε μια άγρια μνημονιακή νύχτα του 2012 και θεσπίστηκε ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών, τον οποίο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε πρόσφατα.

Λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, αυξήθηκε ισόποσα και το χορηγούμενο ποσό κατά την 6μηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, δηλαδή πλέον είναι 650.

Επίσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ληφθεί πολλαπλά μέτρα για την αντικειμενική προβολή των ανέργων που αναζητούν εργασία μέσω του ΟΑΕΔ. Ο εργοδότης δεν έχει πλέον πρόσβαση στο φύλο του ανέργου, κατά την αναζήτηση διαθέσιμων προς εργασία ανέργων. – Ήδη παρατηρείται πως η πρωτοβουλία αυτή φέρνει αποτελέσματα, καθώς έχουν αυξηθεί αισθητά οι προσλήψεις γυναικών.

Παράλληλα, από τον ΟΑΕΔ υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών με φυλετική ποσόστωση προκειμένου να συμβάλουμε στο κλείσιμο της ψαλίδας ανδρών-γυναικών στην αυτοαπασχόληση.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αποτέλεσε ορόσημο η δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ σε ομάδες του πληθυσμού που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να εγγραφούν, μεταξύ των οποίων και οι γυναίκες που φιλοξενούνται στους ξενώνες του Δικτύου δομών κατά της έμφυλης βίας, του ΚΕΘΙ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουμε ότι μένουν ακόμη πολλά να υλοποιηθούν σε επίπεδο επαγγελματικής/προσωπικής ζωής (κατάρτιση/ απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, αναζήτηση εργασίας και εργασία) μέχρι να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα στον εργασιακό τομέα. Ξέρουμε όμως καλά πως μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να τα εγγυηθεί. Τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας αποτελούν και το μεγαλύτερο εχέγγυο αξιοπιστίας του προγράμματός μας.

* Ο τίτλος είναι από προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τις γυναίκες

**Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς

Σχολιάστε