My Twitter Feed

22 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Παιονίας: Απειλή παραιτήσεων!

*Ψηφίσματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα δημ. συμβούλια των δυο δήμων του νομού μας.

Σε πρωτοφανείς διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις προχωράει σήμερα Πέμπτη ο Δήμος Παιονίας με αφορμή τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιείται συλλαλητήριο στο ύψος του τελωνείου των Ευζώνων από τις 2 το μεσημέρι, έκλεισαν οι υπηρεσίες καθώς και καταστήματα για δύο ώρες από τις 12.00 έως τις 14.00 και έγινε συγκέντρωση των φορέων του δήμου μπροστά στο Δημαρχείο ως παράσταση διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες Τετάρτη από το Δημοτικό Συμβούλιο, κηρύσσονται ανεπιθύμητοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την συμφωνία, δηλαδή στο νομό μας ο Θόδωρος Παραστατίδης, ενώ εξαγγέλθηκε παραίτηση του δημάρχου Χρ. Γκουντενούδη και των δημοτικών συμβούλων!

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος αναφέρονται τα εξής:

Από τον ακριτικό Δήμο Παιονίας ο οποίος συνορεύει σε ακτίνα 80 km περίπου με το κρατίδιο της FYROM εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στην εθνικά επιζήμια  συμφωνία των Πρεσπών διότι εντείνει τις αλυτρωτικές επιδιώξεις των γειτόνων σε βάρος της Πατρίδας μας και συγκριμένα της Μακεδονίας μας.

Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή αναγνωρίζεται εν τοις πράγμασιν η μακεδονική εθνότητα, η μακεδονική γλώσσα και παραχωρείται το όνομα της Μακεδονίας κι έτσι στην ουσία παραχαράσσεται η ιστορία του Δήμου μας και της Ελλάδος. Παραγράφεται η εθνική εποποιία κατά τους μακεδονικούς αγώνες και τους αιματοβαμμένους  βαλκανικούς πολέμους οι μάχες των οποίων κατά το πλείστον έλαβαν χώρα στην περιοχή της Παιονίας, για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση αυτού του τόπου.

Για τους ως άνω λόγους, συγκαλέσαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία όλων των θεσμικών φορέων του Δήμου την 23η Ιανουαρίου 2019 και προβήκαμε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα.

Εκφράζουμε:

1.-Την ρητή και απερίφραστη αντίθεση μας στην επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία των Πρεσπών.

2.-Το κάλεσμα προς όλα τα κόμματα και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ώστε να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

3.-Το αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μείζον εθνικό θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ώστε ο κυρίαρχος ελληνικός Λαός να εκφραστεί δημοκρατικά.

4.-Να κλιμακωθεί περαιτέρω ο αγώνας εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

5.-Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημοτικά και δημόσια κτίρια της Παιονίας και όπου υπάρχουν.

6.-Να κλείσουν οι δημοτικές και δημόσιες  υπηρεσίες για δύο (2) ώρες την Πέμπτη  24η Ιανουαρίου 2019 και από ώρα 12.00 έως 14.00 καθώς και των καταστημάτων, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

7.-Να συγκεντρωθούν οι φορείς του Δήμου μπροστά στο Δημαρχείο Παιονίας για παράσταση διαμαρτυρίας.

8.-Συντονιστική επιτροπή για ανάλογες παρεμβάσεις  για το Μακεδονικό ζήτημα σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Επιτροπή.

9.- Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν την συμφωνία.

10.- Παραίτηση του Δημάρχου και των Δημοτικών συμβούλων.

11.- Την μη υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας  της ψήφισης της συμφωνίας, σε αντίθετη περίπτωση να παραιτηθεί.

12.- Συλλαλητήριο στο ύψος του τελωνείου των Ευζώνων και ώρα 14.00 την 24η Ιανουαρίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Ψήφισμα και από το ΔΣ Κιλκίς

Κατά τη διάρκεια χθεσινής (Τετάρτη) έκτακτης συνεδρίασής του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του προς το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία θεωρεί ετεροβαρή, εσφαλμένη και εθνικά επιζήμια για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Η αποδοχή από την ελληνική πλευρά του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» στην π.Γ.Δ.Μ. και επιπλέον η αναγνώριση ως μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας, συνιστούν παραχωρήσεις που πόρρω απέχουν από έναν έντιμο συμβιβασμό. Τουναντίον συνδαυλίζουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις, οι οποίες βάσει των συγκεκριμένων εκχωρήσεων, μπορούν μελλοντικά να στηριχθούν στο ιδεολόγημα περί μακεδονικού έθνους.

Φρονεί ότι η ρηματική διακοίνωση, που κατατέθηκε υπόψη των αντιπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, λειτουργεί απαγορευτικά στη μόρφωση και αποκρυστάλλωση άποψης για κρίσιμες πτυχές της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος της π.Γ.Δ.Μ., οι οποίες ενδέχεται να αποβούν σε βάρος των εθνικών μας δικαίων. Για το λόγο αυτό ένα αποσπασματικό κείμενο, όπως η ρηματική διακοίνωση, σχετικά με την εν λόγω αναθεώρηση, δε μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές του νομού Κιλκίς και προς όλους τους αντιπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και την ύστατη ώρα, να σταθούν στο ύψος της εθνικής ευθύνης και σεβόμενοι την ιστορία και τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού να μην υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος της γείτονος χώρας σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε περίπτωση που η Συνθήκη των Πρεσπών κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητεί από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας να μην την επικυρώσει για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σύσσωμο, να πραγματοποιήσει παράσταση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την ημέρα της ψηφοφορίας της Συνθήκης των Πρεσπών.

Αξιώνει την άμεση προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοψήφισμα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερα, δημοκρατικά και ανεπηρέαστα εάν συμφωνεί ή εάν απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η εισήγηση του προέδρου του ΔΣ Κιλκίς, Δ. Κυριακίδη

Ακριβώς ένα χρόνο πριν το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς είχε πάρει ξεκάθαρα αρνητική θέση στις διπλωματικές πρωτοβουλίες  που είχαν αναληφθεί και βρίσκονταν σε εξέλιξη για το ονοματολογικό ζήτημα της π. Γ.Δ .Μ. τείνοντας στη χρήση του όρου ‘’Μακεδονία’’. Στις 24 Ιανουαρίου του 2018 το σώμα με συντριπτική πλειοψηφική απόφαση (25-1) υιοθέτησε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο  αξίωνε από την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να υποδείξουν στη γειτονική μας πλευρά  ότι η επιλογή της τελικής ονομασίας της FYROM οφείλει να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων.  Ζητούσαμε να καταστεί ανέφικτη η είσοδος της π.Γ.Δ.Μ. σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή εθνωνυμία ‘’Μακεδονία’’  ενώ συγχρόνως αποδοκιμάζαμε τη στάση των Σκοπίων να επιμένουν στον αυτόκλητο αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της επικράτειάς τους ως Μακεδόνες και της χρήσης της σλαβικής τους γλώσσας ως μακεδονικής. Επίσης, στις 29.6.2018 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς διατύπωσε με την ξεκάθαρη απόφασή του την αντίθεσή του στη Συμφωνία και στους όρους της. 

Τα δίκαια αιτήματα της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ και των Δημοτικών Συμβουλίων ξεχωριστά  διατυπώθηκαν  έγκαιρα  με ψηφίσματα διαμαρτυρίας για το Μακεδονικό Ζήτημα, για το οποίο όλοι έχουμε αυξημένη ευαισθησία, και ανησυχίες, πολύ περισσότερο εμείς που ζούμε δίπλα στα σύνορα.  Δυστυχώς, όμως η κατάληξη δεν ήταν η επιθυμητή. Η κεντρική εξουσία δεν εισάκουσε τα αιτήματά μας. Αντιθέτως, υποβάθμισε την αξία των μεγάλων συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη  και περιφρόνησε το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες ότι δηλ. δεν θέλουν να χαρίσουν το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας  που ακολούθησαν σε μεγάλες πόλεις μεταξύ αυτών και το Κιλκίς τον Ιούνιο του 2018 με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή διεθνούς δικαίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Έξι μήνες μετά, διαπιστώνουμε με πικρία και βαθιά λύπη, ότι οι ιεροί αγώνες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας παραμερίζονται δόλια, ότι το όνομα που ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και η ιστορία της Μακεδονίας, παραδίδεται αμαχητί στα Σκόπια και ακόμα χειρότερα, ότι  η προσφορά των δώρων συνεχίζεται, με την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της γλώσσας και της εθνικότητας των κατοίκων της FYROM ως μακεδονικής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών από την υπογραφή της μέχρι τώρα που μιλάμε έχει στοιχειώσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κατά την άποψή μου είναι μια ανισοβαρής συνθήκη – μάλιστα ορισμένοι ιστορικοί και έμπειροι πολιτικοί όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής  την κατατάσσουν στο είδος των συνθηκολογήσεων που υπογράφει μια χώρα μετά από στρατιωτική πανωλεθρία – με την οποία καρποφορούν οι  κυρίαρχες επιδιώξεις των Σκοπίων που οικοδομήθηκαν σε ένα σταθερό διεκδικητικό πλαίσιο, επιδοτείται ο αλυτρωτισμός , διανοίγεται διάπλατα η ένταξή τους σε πολυμερείς διεθνείς οργανισμούς όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Τα ‘’ωφελήματα’’ για τη χώρα μας μετριούνται μόνο σε απώλειες .

Με ευθύνη της κυβέρνησης, που έκανε χρήση της μυστικής διπλωματίας, δεν υπήρξε καμία πολιτική συνεννόηση, δεν επιδιώχθηκε η διασφάλιση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και αγνοήθηκε παντελώς η άποψη της ελληνικής κοινωνίας, που είναι κατά βάση αρνητική, ενώ το κλίμα που επικράτησε από την υπογραφή της Συνθήκης μέχρι σήμερα είναι διχαστικό.  Με μια συμφωνία που είναι προϊόν εξωτερικών πολιτικών πιέσεων, που έχει διαλύσει  κοινοβουλευτικές ομάδες  και ισορροπίες  κομμάτων, που βιάζει τέλος την εθνική συνείδηση,  η χώρα οδηγείται σε μια νέα βαθιά εσωτερική πολιτική κρίση και ο λαός μας, οι συμπολίτες μας, αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία, θα έχουν δίπλα στη γειτονιά τους μια άλλη ‘’Μακεδονία’’, αυτή των Σκοπίων την οποία θα αναγνωρίζει ως μοναδική  η διεθνής κοινότητα.

Κατόπιν τούτων, καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με το σχέδιο ψηφίσματος και να προχωρήσουμε ως σώμα στην υπερψήφιση αυτού με απώτερο σκοπό να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να πείσει τους βουλευτές και τα κόμματα να μην κυρώσουν αυτή τη Συμφωνία.

Σχολιάστε