My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Δυο δις απ` τα διαρθρωτικά ΕΕ

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση (16/03-22/03/2015) από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ.

zotos-elladaΤη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, εντός του 2015, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για την σύνταξη των μέτρων που πρέπει να ανακοινωθούν για τις μεταρρυθμίσεις η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε πως άδεια για οποιαδήποτε εκταμίευση θα δοθεί μετά την αξιολόγηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας για μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα απο την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ). Προηγούμενη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί  στις 4 Φεβρουαρίου 2014, με τον Γιάννη Στουρνάρα χωρίς όμως να υπάρξει καμιά πρόοδος στο  θέμα

zotos-eeΠλεονασματικό ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο κατά 15,8 δις. ευρώ, καταγράφοντας νέα αύξηση μετά το πλεόνασμα 13,1 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2014. Το πλεόνασμα του λογαριασμού πρωτογενών εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων επίσης αυξήθηκε, στα 2,3 δισ., από 1,5 δισ., ανέφερε η Eurostat. Iο έλλειμμα στον λογαριασμό δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε (-7,4 δισ. ευρώ, από -5,3 δισ. ευρώ).

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη νέα ασιατική επενδυτική τράπεζα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που αψήφησε τις πιέσεις των ΗΠΑ και κατέστη ιδρυτικό μέλος στον οργανισμό, που θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως ανταγωνιστής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο από 21 χώρες και με μεγαλύτερο και βασικότερο μέτοχο την Κίνα, ενώ θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, ενέργειας και μεταφορών στην Ασία.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε σήμερα την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της, αν και τη διατήρησε δύο βαθμίδες κάτω από το επίπεδο που μπορεί να θεωρηθεί ότι τα αξιόγραφά της αποτελούν επένδυση. Oι  οίκοι Moody’s και ο Fitch Ratings τοποθετούν το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλία μία βαθμίδα κάτω από το επίπεδο της επένδυσης. Μόνο ο μικρότερος οίκος DBRS θεωρεί επένδυση τα πορτογαλικά ομόλογα. Να σημειωθεί πως η χώρα πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες αποπλήρωσε η Πορτογαλία 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 22% των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης.

Έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (T-bills) με αρνητικό επιτόκιο εξέδωσε για πρώτη φορά η Ιρλανδία, λιγότερο από τρία χρόνια μετά από την έξοδο της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Στην υποβάθμιση σε αρνητική της προοπτικής του τριπλού Α της Φινλανδίας προχώρησε ο οίκος Fitch, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρούνται στη σκανδιναβική χώρα. Η Φινλανδία είναι ένα από τα λίγα μέλη της ζώνης του ευρώ που εξακολουθεί να είναι στην ανώτερη κατηγορία της πιστοληπτικής ικανότητας κατέχοντας βαθμολογία ΑΑΑ, αν και η Standard & Poor ‘s υποβάθμισε την οικονομία της χώρας σε ΑΑ + τον περασμένο Οκτώβριο.

zotos-usaΣτα 113,5 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 από 98,9 δισ. δολάρια που ήταν το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.  Το έδαφος για την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου μετά από αρκετά χρόνια προετοίμασε με σημερινή της ανακοίνωση η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πλέον ότι αυτή θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

zotos-rosiaΤη δημιουργία κοινής νομισματικής ένωσης μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν πρότεινε στους ομολόγους του από τις δύο αυτές χώρες ο Ρώσος πρόεδρος . Σημειώνεται ότι η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν είναι μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

  Συμφωνία για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνητικών εργασιών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, υπέγραψαν η Κύπρος και η εταιρία TOTAL, στο οικόπεδο 11 της περιοχής με προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.  Η συγκεκριμένη απόφαση  θεωρήθηκε θετική από την γαλλική κυβέρνηση που στηρίζει την εταιρία ερευνών.

 Ώθηση από την πτώση του δολαρίου έλαβαν  οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι κινήθηκαν υψηλότερα, με αφορμή και την άνοδο δεικτοβαρών μετοχών, όπως η Nike και Amazon. Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν και την πρώτη ανοδική εβδομάδα μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 18.127,39 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,68% στις 5.026,42 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,90% στις 2.108,07 μονάδες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  έκλεισε πάνω από τις 7.000 μονάδες, ενώ θετικά έκλεισαν και οι υπόλοιποι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν την ανακούφισή τους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,87% στις 7.023 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,17% στις 12.039 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 στις 5.087 μονάδες.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε  την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας ότι οι επενδυτές αναζητούν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, καθώς και μέτρα στήριξης της ανάκαμψης της οικονομίας. Σε επίπεδο εβδομάδας περιόρισε τις απώλειες το 3,34%.

xrimataΗ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αποδυναμώνει το ευρώ και απογειώνει τις εξαγωγές. Παράλληλα όμως αυξάνεται ο πληθωρισμός. Και τα δύο φαινόμενα είναι ανεπιθύμητα και μακροχρόνια επικίνδυνα.

Tο ευρώ χάνει τη σημασία του ως μέσο πληρωμής για τους γερμανούς εξαγωγείς. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας το 2014 μόνο το 62% των εμπορικών συναλλαγών κρατών εκτός ΕΕ έγινε σε ευρώ, όταν το 2010 ήταν 67%. Από τότε το ποσοστό πέφτει συνεχώς. Τη θέση του ευρώ καταλαμβάνει το δολάριο. Πέρυσι οι συναλλαγές σε δολάρια έφτασαν το 26%, καταγράφηκε δηλαδή αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2013. Βασική αιτία για το φαινόμενο αποτελεί η ανασφάλεια γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ένα νόμισμα μπορεί να είναι ισχυρό διαχρονικά, μόνο όταν πίσω του βρίσκεται ένα οικονομικά εύρωστο οικονομικό περιβάλλον.

martios34-page0004

martios35-page0005

martios36-page0006

zotos-1

Σχολιάστε