My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Δραματικο SOS απο φαρμακοποιους του Κιλκις

“Σε λίγο καιρό θα βλέπουμε τα ράφια των φαρμακείων και θα τα λυπόμαστε. Η κατάσταση είναι πια στο κόκκινο”. Τη δραματική αυτή προειδοποίηση απηύθηνε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, Δημ. Αγαθόπουλος, σε σημερινή συνέντευξη τύπου του ΔΣ του Συλλόγου, που δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου.

Ο κ. Αγαθόπουλος αποκάλυψε ότι ένα φαρμακείο του νομού αναγκάστηκε ήδη να κλείσει, ενώ ακόμα 2-3 κινδυνεύουν άμεσα με “λουκέτο”.

“Εκπέμπουμε ένα δραματικό SOS για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων”, τονίζοντας ότι τίθεται θέμα επιβίωσης λόγω του ότι υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που καθυστερούν τις οφειλές τους προς τα φαρμακεία επί 8μηνο. Το γεγονός αναγκάζει τους φαρμακοποιούς να μην πληρώνουν τους προμηθευτές τους, αυτοί τις φαρμακευτικές εταιρείες, κι οι τελευταίες να κλείνουν την στρόφιγγα εφοδιασμού της εσωτερικής αγοράς και να προτιμούν τις εξαγωγές. Έτσι, παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ασπιρίνη.

Όπως τόνισε ο κ. Αγαθόπουλος, οι τελευταίες ρυθμίσεις στοχεύουν και στη τσέπη των καταναλωτών, καθότι το 25-30% της δαπάνης επιμερίζεται στον ασθενή, ενώ στη περίπτωση των πρωτότυπων φαρμάκων το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50-60%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, το “κούρεμα” των ασφαλιστικών ταμείων συμπαρασύρει και την δαπάνη για τα φάρμακα. Όσο για τα γενόσημα, ξεκαθάρισε ότι οι φαρμακοποιοί είναι υπέρ της κυκλοφορίας τους στη χώρα μας, αφού πρώτα εξασφαλιστούν κάποιες προυποθέσεις, όπως η στήριξη της εθνικής παραγωγής, η πλήρης εξασφάλιση της ποιότητας κα. Το ίδιο θετικός είναι ο κλάδος και στην ηλεκτρονική συνταγογράφιση, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί όλη η απαραίτητη υποδομή στην περιφέρεια (τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία δεν έχουν υπολογιστή, είπε).

Ο κ. Αγαθόπουλος υπογράμμισε ότι απ` τις μειώσεις της τιμής των φαρμάκων παρατηρήθηκε πτώση τζίρου στα φαρμακεία κατά 35%, ενώ και με τον διπλασιασμό του ποσοστού έκπτωσης προς τα ταμεία, που επιβλήθηκε, το καθαρό κέρδος των φαρμακείων έπεσε απ` το 12-13% στο 5,5-8%, κάτι που απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα τους.

Στη συνέντευξη τύπου παρενέβη κι ο γραμματέας του Συλλόγου, Νίκος Πετμεζάς, ενώ παραβρέθηκαν και τα μέλη του ΔΣ, Μένη Μπάκα-Ιωαννίδου και Σάββας Νικοπολιτίδης.

Σχολιάστε