My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Διπλάσιο κόστος μετά τη…μείωση!

ŌˉS̏ӠЁɄə͠ʁɠPψNJǠցьJٍ--בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSIΕπικοινωνιακό παιχνίδι που δεν πείθει κανέναν είναι οι ισχυρισμοί ότι οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα γίνονται προς όφελος του ασθενή. Οι χρόνιοι πάσχοντες γνωρίζουν καλύτερα πόσο έχει επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός για δαπάνες υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος όρος συμμετοχής από το 12% έχει εκτοξευθεί στο 26% με τάση να ανέλθει. Συγκεκριμένα, για ευρείας διάθεσης αντιπηκτικό φάρμακο, το οποίο το 2008 κοστολογείτο στα 63,36 ευρώ, ο ασθενής κατέβαλλε για συμμετοχή 6,34 ευρώ, ενώ σήμερα, με τη λιανική τιμή του να έχει κατρακυλήσει στα 27,33, ο ασθενής πληρώνει 11,11 ευρώ. Δηλαδή, μετά από μείωση της τάξης του 60% στην τιμή του φαρμάκου, η τσέπη του ασφαλισμένου όχι μόνο δεν επωφελήθηκε, αλλά αντιθέτως σχεδόν διπλασιάστηκε η συμμετοχή που καταβάλλει.

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι συχνά βιώνουν τον Γολγοθά ανεύρεσης του φαρμάκου τους, καθώς αναγκάζονται πολλές φορές να επισκέπτονται διαφορετικά φαρμακεία, εξαιτίας των πρωτοφανών ελλείψεων την τελευταία τετραετία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που τους τροποποιήθηκε η φαρμακευτική αγωγή εξαιτίας των αποσύρσεων και των ελλείψεων.

«Γιατί κάθε φορά που αναζητούνται τρόποι περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η πολιτική εξαντλείται στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ειδικά των γενοσήμων; Αν το πρόβλημα ήταν οι υψηλές τιμές των φαρμάκων (πράγμα αδύνατο, καθώς υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη), γιατί μετά από τόσες υποτιμήσεις και αμέτρητα δελτία τιμών εξακολουθεί να υφίσταται θέμα δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης; Μήπως φταίει κάτι άλλο; Σκοπεύει να πάρει μέτρα η πολιτεία για την πάταξη της προκλητής ζήτησης και της υπεσυνταγογράφησης, που για εμάς είναι οι κυριότερες αιτίες που αιμορραγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και διογκώνεται η δαπάνη;», διερωτώνται εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι με τα επικείμενα μέτρα θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από τα φαρμακεία και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ενώ θα μειωθούν τα έσοδα των κρατικών ταμείων από εργοδοτικές εισφορές, ΦΠΑ, φορολογία, χαράτσια, καθώς δεν θα καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις, που οδηγούνται σε λουκέτο εξαιτίας της ψήφισης τέτοιων νόμων. Επίσης, πολλά νησιά και αγροτικές περιοχές της περιφέρειας έχουν ήδη μείνει χωρίς το μοναδικό τους φαρμακείο, εξαιτίας των άστοχων χειρισμών στον τομέα του φαρμάκου, ενώ οι πολίτες θα μείνουν χωρίς πρόσβαση στο φάρμακο, καθώς οι αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, αλλά και οι φήμες για εκ νέου μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, καθιστούν μαθηματικά βέβαιο το λουκέτο σε χιλιάδες φαρμακεία.

«Θεωρούμε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα όχι μόνο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και χιλιάδων φαρμακείων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας, της απασχόλησης και της δημόσια υγείας», καταλήγουν οι εκπρόσωποι.

Πηγή: makthes.gr

Σχολιάστε