My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Διασώζεται η “Κλωστήρια Κιλκίς”;

Χρηµατοδότηση της “Κλωστήρια Κιλκίς”, θυγατρικής της Ελληνικής Υφαντουργίας, µε επαρκές κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες και τους βασικούς µετόχους της µητρικής, ώστε να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, προβλέπει συμφωνία μεταξύ της μητρικής εταιρείας και των τραπεζών.

nimatourgia_klostiria«Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για την υπογραφή οριστικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού και χρηματοδότησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα» αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Ελληνικής Υφαντουργίας στις λογιστικές καταστάσεις της οικονομικής χρήσης 2013 που δημοσιεύθηκαν χθες.

Η ουσία είναι πως, σύμφωνα πάντα με την εισηγμένη, «τον Σεπτέµβριο του 2013 η διοίκηση του Οµίλου υπέβαλε στους οµολογιούχους νέα πρόταση για την αναχρηµατοδότηση του Οµίλου και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισµού µε στόχο την εξυγίανση, την αναδιάρθρωση του συνολικού του δανεισµού και την στήριξη του προκειµένου να επανέλθει σε κανονική λειτουργία και θετικά αποτελέσµατα.

Έκτοτε βρίσκεται σε συνέχεις διαπραγµατεύσεις µε τις πιστώτριες τράπεζες αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύναψη συγκεκριµένης ενυπόγραφης συµφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, από τον Νοέµβριο 2013, έχει υπάρξει συµφωνία επί της ουσίας µεταξύ των πιστωτριών τραπεζών για την στήριξη του Οµίλου, ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε σε κοινή συνάντηση όλων των πιστωτριών τραπεζών η πρόθεση τους αυτή.

Τα βασικότερα σηµεία αυτής της συµφωνίας, συνοψίζονται ως εξής:

• Εξυγίανση του κόστους της µητρικής, µε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της ώστε να αποχωρήσει το σύνολο του προσωπικού της.

• Αναδιάρθρωση του δανεισµού της µητρικής.

• Χρηµατοδότηση της θυγατρικής Κλωστήρια Κιλκίς µε επαρκές κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες και τους βασικούς µετόχους της µητρικής, ώστε να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.

• Σε επόµενη φάση, στόχος είναι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο παραγωγής Denim της µητρικής, από µηδενική βάση, µε πλήρως εξυγιασµένο κοστολόγιο και εστίαση αποκλειστικά και µόνο σε κερδοφόρα υφάσµατα.

Τα παραπάνω στηρίζονται σε Business Plan το οποίο έχει εκπονήσει ανεξάρτητη εταιρία συµβούλων και το οποίο τεκµηριώνει την δυνατότητα της µητρικής και των δύο θυγατρικών εταιριών (Κλωστήρια Κιλκίς και Εκκοκκιστήρια Θεσσαλίας) να δηµιουργήσουν θετικό EBITDA.

Σύµφωνα µε τις συνέχεις επαφές της διοίκησης και τις πρόσφατες εξελίξεις σχεδόν σε όλες τις Τράπεζες, διαφαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί δεσµευτική συµφωνία εντός του Σεπτεµβρίου 2014».

Πώς φτάσαμε ως εδώ – Τα αποτελέσματα

Η Ελληνική Υφαντουργία είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων προς τα τέλη του 2012 και το πρώτο δίμηνο του 2013 είχε ξεκινήσει με αξιοσημείωτη βελτίωση.

Η εικόνα ωστόσο διαφοροποιήθηκε δραστικά όταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013 πλημμύρισε το εργοστάσιο παραγωγής denim της μητρικής εταιρείας στην Πέλλα και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της είσπραξης της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ο Όμιλος υποχρεώθηκε σε μεγάλη ζημία, σε υψηλό κόστος αδράνειας και σε αναστολή της προσπάθειάς του για είσοδο σε νέες αγορές όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Στα τέλη του 2013 αποφασίστηκε η («προσωρινή») διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας με απόλυση του προσωπικού, το οποίο αποζημιώθηκε από τραπεζικό δανεισμό του 2014 που ελήφθη με εγγύηση τα επικείμενα έσοδα από την ασφαλιστική αποζημίωση.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές του Ομίλου, η διοίκηση της Ελληνικής Υφαντουργίας υποστηρίζει ότι «η εύθραυστη οικονοµική ανάπτυξη που παρουσιάστηκε στο τέλος του 2013, µε όλους τους κινδύνους και αβεβαιότητες που υπάρχουν, καθώς και η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής υφασµάτων denim που δηµιουργήθηκε από το έκτακτο γεγονός της πληµµύρας καθιστούν επιφυλακτική τη διοίκηση για αισιόδοξη πρόβλεψη στο 2014.

Ωστόσο υπάρχει η προσδοκία πως η γρήγορη ολοκλήρωση συµφωνίας µε τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισµού και στήριξη µε κεφάλαια κίνησης θα συµβάλει θετικά στην εξοµάλυνση των προβληµάτων και στην επιστροφή σε οµαλή λειτουργία για τις εταιρίες του οµίλου.

Η διοίκηση συνεχίζει τις προσπάθειες της, τόσο σε συνεργασία µε τις πιστώτριες τράπεζες, όσο και από ενδεχόµενες συνεργασίες που θα της διασφαλίσουν νέα κεφάλαια για την βελτίωση της αποδοτικότητας και της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης του Οµίλου.

O έντονα εξαγωγικός προσανατολισµός του Οµίλου που στα τελευταία έτη ήταν πάνω από το 80% των πωλήσεων, οι συνεχείς προσπάθειες των στελεχών και των εργαζοµένων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του, αποτελούν βασικούς παράγοντες που βοηθούν τη διοίκηση στο έργο της και την κάνουν να αισιοδοξεί ότι θα βγεί ενδυναµωµένος ο Όµιλος από την κρίση».

Στις 31/12/2013 τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ήταν αρνητικά (-23,3 εκατ. ευρώ), ενώ ο καθαρός δανεισμός προσέγγιζε τα 85 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της περασμένης χρονιάς (2013) οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 28,2 εκατ. ευρώ και οι ζημίες στα 22,1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιάστε