My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

«Διαβατήριο» για τις βουλευτικές

Της Βούλας Κεχαγιά.


Τελική «ετυμηγορία» της κάλπης αναµένουν πλέον στο Μέγαρο Μαξίµου λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την κρίσιµη και καθοριστική για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις αναµέτρηση των ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση ζητά ψήφο εµπιστοσύνης στο πρόγραµµά της και συγχρόνως εκτιµά πως τα αποτελέσµατα της ευρωµάχης συνιστούν µια πραγµατική δηµοσκόπηση, τα ευρήµατα της οποίας θα αποτελέσουν και την αφετηρία τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Ν∆ στο ραντεβού για την επόµενη αναµέτρησή τους στις εθνικές εκλογές.

Κλίμα αισιοδοξίας

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία -κάτι που προκύπτει από τη δήλωση του πρωθυπουργού στο «Εθνος της Κυριακής»- για την έκβαση της ευρωµάχης, στοιχείο το οποίο ενισχύει η ενεργή και αυθόρµητη συµµετοχή των πολιτών στις προεκλογικές περιοδείες του σχήµατος. Το κλίµα αισιοδοξίας ενισχύει και η δυναµική που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ηµέρες, µε τον Αλέξη Τσίπρα να αυξάνει και τα προσωπικά του ποσοστά (στις δηµοσκοπήσεις) ως προς την καταλληλότητα έναντι του κεντρικού του αντιπάλου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Μαξίµου θεωρούν πως αµέσως µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εµπιστοσύνης στη Βουλή προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε µια εµφανώς ανοδική πορεία, σε αντίθεση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία η οποία διά του αρχηγού της δεν απέφυγε αστοχίες που µπορούν να της προκαλέσουν εκλογική ζηµιά. Οπως δηλαδή η σταδιακή αποκάλυψη του οικονοµικού προγράµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της οποίας µίλησε για επταήµερη εργασία, υπερβαίνοντας ακόµη και την παλαιότερη δήλωσή του για το «ξεπερασµένο οκτάωρο».
Υπογραµµίζεται, επίσης, η αναφορά στους νέους από το Περιστέρι που έχουν ως προοπτική να γίνουν ψυκτικοί, όπως και η δέσµευσή του πως εγγυάται 12 συντάξεις, στον αντίποδα της κυβέρνησης που διαβεβαιώνει για 13, ενώ αρνητικό κλίµα θεωρείται πως δηµιούργησαν και οι αναφορές του στις γυναίκες που µπορεί να εργάζονται και από το σπίτι… Στο Μαξίµου αξιολογούν επίσης ως δείγµατα αµηχανίας τη συγκέντρωση της Ν∆ στο Περιστέρι και όχι στην Αθήνα, όπως επίσης και την επιµονή της Πειραιώς προς το ΕΣΡ να µη µεταδοθεί ζωντανά η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ από το Σύνταγµα. Στην κυβέρνηση αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτέθηκε πολλές φορές στους δηµοσκόπους µιλώντας ακόµη και για έρευνες-απάτη που κατέγραφαν µέχρι πριν από δύο µήνες διψήφιες διαφορές, η αποτυχία των εκτιµήσεών τους όµως µένει να αποδειχθεί στην κάλπη.

Τα καλά σενάρια

Η ρητορική που ανέπτυξαν πρωθυπουργός, υπουργοί και στελέχη τον τελευταίο µήνα οδηγούσε στον στόχο της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας. Αυτό είναι το επιθυµητό σενάριο για το κυβερνών κόµµα το οποίο µάλιστα δεν θεωρείται και ανέφικτο µε βάση τη δυναµική που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ηµέρες γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο καλύτερο σενάριο για τους κυβερνώντες θα είναι βέβαια η εξέλιξη των ευρωεκλογών σε ντέρµπι, κάτι που επίσης θα συνιστούσε επιτυχία για το Μαξίµου, δεδοµένου ότι ακόµα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί δεύτερος µε µικρή διαφορά ακυρώνει τον στόχο της αντιπολίτευσης για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πρωθυπουργικό επιτελείο, εφόσον η Νέα ∆ηµοκρατία κόψει πρώτη το νήµα των εκλογών µε διαφορά όχι άνω των πέντε µονάδων, το αποτέλεσµα θα είναι απολύτως διαχειρίσιµο και θα προκαλέσει και νέα συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στην πορεία προς το δεύτερο ηµίχρονο, της εθνικής κάλπης. Οµως ακόµη και στις ιδιωτικές τους συζητήσεις δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η απόσταση µεταξύ των δύο θα είναι τέτοια που θα αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα της αντεπίθεσης για µια εκλογική νίκη το φθινόπωρο.

Άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε