My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Διάλογος Αριστερά-Κεντροαριστερά

forum-001Με εισηγητική τοποθέτηση του Θ. Παραστατίδη.

Τη συζήτηση για τον απολογισμό του φόρουμ  ποια σχέση;», σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, άνοιξε ο βουλευτής Κιλκίς Θόδωρος Παραστατίδης, ως μέλος του συντονιστικού.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, διοργάνωσε η «Κοινωνία Πρώτα», της οποίας στέλεχος αποτελεί ο ανεξάρτητος βουλευτής του Κιλκίς. Σ` αυτήν πήραν  μέρος εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και ανεξάρτητες προσωπικότητες, όπως οι: Δημήτρης Βίτσας (Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ), Πέτρος Τατσόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής), Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι Πράσινοι), Νικήτας Κανάκης (Κοινωνική Συμφωνία), Στέλιος Κούλογλου (δημοσιογράφος), Ανδρέας Νεφελούδης (Αριστερή Προοπτική), Θάνος Κοντάργυρης (ΑΤΤΑC Ελλάδα), Θανάσης Οικονόμου (πρ. Βουλευτής Ιωαννίνων, Κεντρική Επιτροπή ΔΗΜΑΡ), Σταμάτης Μαλέλης (δημοσιογράφος, Κεντρική Επιτροπή ΔΗΜΑΡ), Μαρία Θεοχάρη (πρ. Βουλευτής Καρδίτσας) κα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Polis Café οι συμμετέχοντες διατύπωσαν τις απόψεις τους για τον ορισμό και τον ρόλο της Κεντροαριστεράς στην σημερινή πολιτική συγκυρία. Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφάνηκαν ισχυρά σημεία σύγκλησης όσο αφορά την απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής και την συμμετοχή σε αυτή υποτιθέμενων «κεντροαριστερών» δυνάμεων. Αναπτύχθηκαν προτάσεις, οι οποίες σκιαγραφούν σημαντικά κοινά πεδία. Ο χθεσινός ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, καθώς και το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης σύζητησης συμβάλουν στην προοπτική δημιουργίας μιας ευρύτερης συμμαχίας προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, οικολογικών δυνάμεων.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στη συζήτηση, την οποία συντόνισαν ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ο κ.  Παραστατίδης είπε τα εξής:

«Ως μέλος της συντονιστικής ομάδας του Πολιτικού φορέα «Κοινωνία Πρώτα»,  χαιρετίζω την παρουσία όλων των παρευρισκομένων στη σημερινή εκδήλωση, που έχει ως θέμα συζήτησης «Αριστερά – Κεντροαριστερά και ποια η σχέση των δύο».

Το θέμα που καλούμαστε να συζητήσουμε, προέκυψε από την ανάγκη αποσαφήνισης της έννοιας των όρων αυτών, για τη δημιουργία μίας σύγχρονης, αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.

Πολλές οι συζητήσεις που γίνονται γύρω από την Αριστερά και ιδίως γύρω από την Κεντροαριστερά και εξίσου πολλές είναι οι φορές που η επίκληση του όρου αυτού, γίνεται αναλόγως των σκοπιμοτήτων που ορισμένοι θέλουν να εξυπηρετήσουν.

Είναι λοιπόν ανάγκη, να προσδιορίσουμε και ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη ανάλυση αυτών των πολιτικών όρων, όπως επίσης είναι σημαντικό, να αναζητήσουμε τη σχέση μεταξύ τους και πώς αυτή μπορεί να αποτυπωθεί στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα Τι είναι κεντροαριστερά σήμερα, τι κυβερνώσα αριστερά και ποια η σχέση των δύο.

Εκτιμώ πως η έννοια του όρου αριστερά, εν γένει, περιέχει ένα πιο ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα σε αντίθεση με τον όρο κεντροαριστερά.

Μία σύγχρονη δημοκρατική και αριστερή προοδευτική παράταξη στοχεύει κυρίως :

  • Στην κοινωνική δικαιοσύνη,
  • Στη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος και στην βελτίωση της μισθωτής εργασίας,
  • Στη διεύρυνση της δημοκρατίας μέσα από τη θωράκιση των θεσμών,
  • Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και διαπλοκής,”
Σχολιάστε